Το Κοζανίτικο κιχί δεν έχει την τιμητική του μοναχά την Αποκριά αλλά ολόκληρο τον χρόνο. Ευρέως διαδεδομένο κατακτά την θέση του σε κάθε τραπέζι όχι μόνο της Ελλάδας αλλά καταφέρνει να περάσει τα σύνορα και να ταξιδέψει παντού. Παραδοσιακό, πεντανόστιμο, στριφτό και τριφτό φέρνει αναμνήσεις παιδικές, κουβαλά ιστορία και μοναδική γεύση. Φτιαγμένο με φύλλο της εταιρείας Alfa, μια εταιρεία που ξεκίνησε τη δεκαετία του 1950, σε μια όμορφη πόλη της Μακεδονίας με μεγάλη ιστορία και παράδοση, την Κοζάνη. Η alfa εκτοξεύεται, με την παραδοσιακή κοζανίτικη πίτα Κιχί να εξαπλώνεται ραγδαία σε όλα τα πλάτη και μήκη της γης. Μια απο τις παραλλαγές του κλασικού Κοζανίτικου κιχιού με τυρί είναι η παρακάτω συνταγή. Τρώγεται όλες τις ώρες της ημέρας, ολους τους μήνες, όλο τον χρόνο με την ίδια αγάπη και μανία.
Υλικά Συνταγής
- 1 πακέτο χωριάτικο φύλλο
- 1/8 φλ. ελαιόλαδο
- 6 πράσα
- 500 γραμ. φέτα σε τρίμματα
- 2 αυγά
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- αλάτι
- 2 κ. σ. σιμιγδάλι ψιλό (γεμάτες)
- ½ φλ. ελαιόλαδο για το άλειμμα των φύλλων
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε τα πράσα και κρατάμε το τρυφερό μέρος (το υπόλοιπο το φυλάμε για να αρωματίσουμε σούπες και σάλτσες). Τα πλένουμε καλά και τα ζεματάμε σε νερό που βράζει για 5-6΄. Τα σουρώνουμε, τα αφήνουμε να κρυώσουν, τα ψιλοκόβουμε και τα αφήνουμε για λίγη ώρα σε απορροφητικό χαρτί να στεγνώσουν.
Ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα πράσα. Τα αφήνουμε για 5-6΄ και αφού κρυώσουν τα βάζουμε σε μπολ. Προσθέτουμε το τυρί, τα αυγά, αλάτι -αν χρειάζεται- και μπόλικο πιπέρι. Τέλος, πασπαλίζουμε με το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε καλά.
Λαδώνουμε ένα ρηχό, στρογγυλό ταψί για πίτα, με διάμετρο 40 εκατοστών. Ανοίγουμε ένα φύλλο στον πάγκο, το παίρνουμε και το ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο. Το διπλώνουμε στη μέση και κατά μήκος βάζουμε λίγη γέμιση, σαν λεπτή γραμμή. Προσέχουμε οι άκρες του φύλλου να μην έχουν γέμιση. Τυλίγουμε κατά μήκος σε ρολό, στρίβουμε σε σαλίγκαρο σπιράλ και το τοποθετούμε στο κέντρο του ταψιού.
Κατά τον ίδιο τρόπο φτιάχνουμε και τα υπόλοιπα ρολά και τα τοποθετούμε γύρω από το σαλίγκαρο, ώστε κάθε φορά να μεγαλώνει η διάμετρός του.
Ραντίζουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο, στις αντιστάσεις, στους 1800C για περίπου 50-55΄.
Η πίτα μας είναι έτοιμη αν έχει ροδίσει καλά και αν, κουνώντας το ταψί, έχει ξεκολλήσει από κάτω το κιχί. Σερβίρεται ζεστή, όπως σχεδόν όλες οι πίτες.
Extra Tips
-Αφήνοντας κενές τις άκρες του φύλλου από γέμιση, δεν θα τρέξει έξω το τυρί να κολλήσει στο ταψί.
-Το σιμιγδάλι θα τραβήξει τα περιττά υγρά του τυριού και του πράσου, και το κιχί θα γίνει έξτρα τραγανό!
Προετοιμασία: 0:15’Μαγείρεμα: 0:50′