Ο Δήμαρχος Κέρκυρας Κώστας Νικολούζος μιλάει στο TOGETHER για το Κερκυραικό Πάσχα, τα ήθη, έθιμα και τις παραδόσεις , την ζωή των ντόπιων, τις προτεραιότητες της Δημοτικής Αρχής, την ανάπτυξη και το τουριστικό μοντέλο του νησιού.
Ποια είναι τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του νησιού και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του τόπου σας;
Η Κέρκυρα είναι ένα πανέμορφο, καταπράσινο νησί με ιδιαίτερο φυσικό κάλος και ιστορία. Το νησί με την μακραίωνη εξάρτηση και προστασία της Βενετίας δεν πέρασε στα χέρια των Οθωμανών, όμως πέρασαν πολλοί κατακτητές της Δύσης από εδώ όπως και όλα τα ρεύματα της Δυτικής κουλτούρας. Το ανθρωπογενές, δομημένο περιβάλλον χώνεψε όλα αυτά τα στοιχεία των λαών με αποτέλεσμα να προσδώσουν σ’ αυτό ιδιαίτερα χαρακτηριστικά αλλά και να δημιουργήσουν μια ιδιαίτερα ξεχωριστή κουλτούρα.
Πως έχει ξεκινήσει και πως συνεχίζεται αυτός ο ιδιαίτερος εορτασμός του Πάσχα στην Κέρκυρα;
Από τη μια είναι το εξαιρετικό φυσικό περιβάλλον και απ’ την άλλη ο ιδιαίτερος πολιτισμός που φέρει στοιχεία από όλο το ανακάτεμα των πολιτισμών και λαών που εμφανίστηκαν στο νησί είτε ως προστάτες είτε ως κατακτητές .
Η Κέρκυρα διατηρεί ταυτόχρονα τα αρχαιοελληνικά κατάλοιπα και την πολύ έντονη βυζαντινή παράδοση. Το Κερκυραϊκό Πάσχα διατηρεί την έντονη Βυζαντινή παράδοση. Η Κέρκυρα μετά το Βυζάντιο τέθηκε υπό την προστασία της Γαληνοτάτης όπως λεγόταν τότε, στα πλαίσια ενός ανταγωνισμού ανάμεσα στο ξενόφερτο δυτικό, στο καθολικό και στην προσπάθεια διατήρησης των ηθών και των εθίμων της Ορθόδοξης Εκκλησιάς διατήρησε με πείσμα στην διάρκεια όλων αυτών των αιώνων την βυζαντινή παράδοση, η οποία συνεχίζεται με τις λιτανείες τις ιεροτελεστίες και έθιμα. Αυτό καταγράφεται με ιδιαίτερο τρόπο στις γιορτές του Πάσχα. Το Πάσχα στην Κέρκυρα είναι μοναδικό και αξεπέραστο με ιεροτελεστίες που συμπληρώνονται από τη ζώσα πολιτιστική δημιουργία, ιδιαίτερα την μουσική που καταφέρνει να δίνει ένα αποτέλεσμα εξαιρετικό…
Τι προσφέρει το νησί της Κέρκυρας στον επισκέπτη;
Το νησί προσφέρει τα πάντα σε κάθε «κατηγορία» επισκέπτη, από την παραδοσιακή οικογένεια με μικρά παιδιά, την νεολαία έως και τους ανθρώπους βαθιών γηρατειών. Στην Κέρκυρα μπορείς να ζήσεις διακοπές κάθε είδους το καλοκαίρι αλλά και τον χειμώνα. Η έντονη πολιτιστική ζωή δίνει ζωντάνια στο νησί, με πληθώρα πραγμάτων που μπορεί να δει κανείς, κάτι που την καθιστά ένα νησί παντός καιρού. Η προσβασιμότητα είναι σημαντική αφού έχει την ευκολία σύνδεσης τους καλοκαιρινούς μήνες με πτήσεις charter και με low cost εταιρίες από την Αθήνα και την Θεσσαλονίκη με τακτικές πτήσεις ενώ συνδέεται σχεδόν με όλες τις πόλεις της Ευρώπης.
Ήθη, έθιμα, παραδόσεις …Ποια είναι ίσως εκείνα που ξεχωρίζουν κατά την διάρκεια του έτους;
Κατά τη διάρκεια του έτους ξεχωρίζουν οι θρησκευτικές μας παραδόσεις με τις λιτανείες του Άγιου Σπυρίδωνα που προσελκύουν κόσμο τόσο από την Ελλάδα αλλά και από ομόθρησκους λαούς από τα Βαλκάνια και τη Ρωσία. Το κλίμα την περίοδο του καρναβαλιού είναι επίσης έντονο. Τον χειμώνα δεν περνάει μέρα που να μην γίνεται κάποια πολιτιστική εκδήλωση στο δημοτικό θέατρο κάθε Σαββατοκύριακο.
Ταυτόχρονα, η συμμετοχή στις πολιτιστικές μας εκδηλώσεις είναι πολύ σημαντική καθώς απαρτίζεται από δεκαοκτώ φιλαρμονικές, τριάντα χορωδίες και διακόσια ενενήντα πολιτιστικά σωματεία. Ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες σημαντικές είναι οι εκδηλώσεις που προγραμματίζονται και αποτελούν πλέον ετήσιο θεσμό με τα μουσικά φεστιβάλ όπως το μπαρόκ festival, μουσικά φεστιβάλ τζαζ, το διεθνές φεστιβάλ χορωδιών, τις συναυλίες των φιλαρμονικών του νησιού στην πάνω πλατεία κάθε Σαββατοκύριακο και άλλα. Το Ιόνιο Πανεπιστήμιο και τα σωματεία διοργανώνουν κάθε Σεπτέμβριο μαραθωνίους . Δεν λείπουν φυσικά οι αθλητικές εκδηλώσεις όπως η τη Ρεγγάτα, οι ιστιοπλοϊκοί αγώνες που ξεκινάνε από το Μπρίντεζι της Ιταλίας και καταλήγουν στη Κέρκυρα και το ράλι Ιονίου.
Κάθε χρονιά είναι γεμάτη με εκδηλώσεις για όλους.
Πως είναι η ζωή των ντόπιων κατοίκων κατά την διάρκεια του έτους;
Τον χειμώνα είναι πιο ήρεμα, πιο φυσιολογικά θα έλεγα. Με την έναρξη της τουριστικής σεζόν όλη η Κέρκυρα είναι σε ένταση με την οικονομική και την κοινωνική δραστηριότητα να ανεβάζει ρυθμούς.
Το θετικό είναι ότι η Κέρκυρα και τα Ιόνια νησιά έχουν τα χαμηλότερα ποσοστά ανεργίας. Είναι από τους τόπους που μέσα στην τρομερή κρίση που περνάει η χωρά τα τελευταία χρόνια οι άνθρωποι μπορούν να δουλέψουν γιατί υπάρχουν ασχολίες. Βέβαια, θα ήταν αναληθές αν λέγαμε ότι η κρίση δεν έχει αγγίξει το νησί, απλώς εδώ ίσως να είναι μικρότερες οι επιπτώσεις. Κατά τα αλλά όπως και οι άλλοι δήμοι έτσι και εμείς αντιμετωπίζουμε τα ίδια προβλήματα όσον αφορά τις χρηματοδοτήσεις και την έλλειψη επαρκούς προσωπικού αφού το προσωπικό γερνάει, μειώνεται , δεν ανανεώνεται και δεν αυξάνεται . Ένα ακόμη πρόβλημα είναι η έλλειψη υλικοτεχνικής υποδομής γεγονός που σημαίνει πως τα προβλήματα που γεννάει η ζωή και η φυσική φθορά δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπιστούν επαρκώς.
Ποιές είναι οι προτεραιότητες που έχει βάλει η Δημοτική Αρχή για την αναπτυξιακή πορεία του τόπου;
Όσον αφορά την ανάπτυξη πρώτα απ’ όλα θα έλεγα πως πρέπει να αντιμετωπίσουμε τα συσσωρευμένα και σοβαρά προβλήματα αξιολογώντας τα, όπως για παράδειγμα αυτό της διαχείρισης των απορριμμάτων που απασχολεί και όλους τους δήμους της χώρας μας. Η Κέρκυρα είναι το τρίτο πιο πυκνοκατοικημένο μέρος της Ελλάδας κάτι που σημαίνει πως εδώ δεν υπάρχει χώρος για απορρίμματα. Ένα δεύτερο σημαντικό πρόβλημα είναι το κομμάτι της ύδρευσης. Όλα αυτά όμως είναι ζητήματα που έχουν διευθετηθεί αφού έχει εγκριθεί πια ένα έργο 47 εκατομμυρίων από τα αρμόδια Υπουργεία.
Η Κέρκυρα είναι εγγεγραμμένη στον κατάλογο μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco. Βρισκόμαστε ενόψει προγραμματισμού και έχουμε εντάξει ένα φιλόδοξο στρατηγικό πρόγραμμα που αναδεικνύει την παλιά πόλη με παρεμβάσεις σε ιστορικά και εμβληματικά κτήρια, ρυθμίσεις και αναπλάσεις που έχουν ως στόχο την αξιοποίηση του άυλου και υλικού πολιτιστικού αποθέματος του τόπου μας με στόχο την δημιουργία κατάλληλων συνθηκών για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας γύρω από αυτό. Ταυτόχρονα στο πρόγραμμα μας υπάρχουν τρία σημαντικά έργα που θα υλοποιηθούν μέσω σύμπραξης δημοσίου και ιδιωτικού φορέα και που προβλέπουν τέσσερα σχολεία, ένα αθλητικό κέντρο και την ανακαίνιση δυο εκ των παλαιότερων θεάτρων του νησιού.
Επιπρόσθετα, παλεύουμε για την επούλωση του οδικού μας δικτύου, ενός δικτύου πεντακοσίων ογδόντα χιλιομέτρων . Παράλληλα κινούμαστε στην προσπάθεια αξιοποίησης των τεσσεράμιση εκατομμύριων ελαιόδεντρων που ευδοκιμούν στο νησί, τα όποια θα μπορούσαν να είναι η μεγαλύτερη πηγή πλούτου όχι μόνο για την Κέρκυρα άλλα και για ολόκληρη την χωρά, αφού το ελαιόλαδο είναι περιζήτητο στην διεθνή αγορά.
Πως σκοπεύετε να ενισχύσετε τον τομέα που αφορά τον πολιτισμό;
Ο πολιτισμός είναι ένας τομέας στον οποίο δίνουμε ιδιαίτερο βάρος και τον έχουμε εντάξει στον φάκελο με τη μορφή ολοκληρωμένης χωρικής επένδυσης σε συνεργασία και με το Ιόνιο Πανεπιστήμιο μας που διαθέτει μουσικό τμήμα και πραγματοποιεί πραγματική μουσική δράση αξιοποιώντας τα πολιτισμικά στοιχεία και τις παραδόσεις μας.
Εντάσσουμε επίσης δραστηριότητες που έγιναν θεσμοί. Και φέτος θα συνεχιστεί το Τζαζ φεστιβάλ, το όποιο θέλουμε να το συνδέσουμε με τα αντίστοιχα Φεστιβάλ που πραγματοποιούνται στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Σήμερα η συμμετοχές προέρχονται από δεκαπέντε χορωδίες και ευελπιστούμε όλο αυτό να εξελιχτεί σε ένα μεγάλο πολιτιστικό γεγονός. Στόχος μας είναι να καθιερώσουμε ένα Φεστιβάλ πόλης με παραστατικές και εικαστικές τέχνες το όποιο θα γίνει μέσα στο καλοκαίρι και θα καθιερωθεί λαμβάνοντας πάντα υπόψιν μας ότι η Κέρκυρα ήταν και είναι ένα σταθερό σημείο των περιηγητών του κόσμου, ένα σταυροδρόμι ανάμεσα στην Ανατολή και στη Δύση… Η Κέρκυρα καταφέρνει και οργανώνει ένα Φεστιβάλ κάθε χρόνο που αποτελεί σημείο συνάντησης ανθρώπων της τέχνης και της επιστήμης. Εδώ και τριανταπέντε χρόνια φιλοξενούμε το Summer school, το οποίο είναι μια συνάντηση με τους μεγαλύτερους επιστήμονες που ασχολούνται με τη φυσική στοιχειωδών σωματιδίων. Από το νησί έχουν περάσει υποψήφιοι για νόμπελ, νομπελίστες, επιστήμονες του Cern ενώ κάθε χρόνο φιλοξενούνται πάνω από πεντακόσιοι επιστήμονες και φοιτητές που πραγματοποιούν ερευνά. Ευελπιστούμε στα προσεχή χρόνια το νησί να αποτελέσει για τους επιστήμονες μια σταθερή έδρα ώστε να υπάρχει η δυνατότητα περαιτέρω ερευνάς, δημοσιεύσεων και συναντήσεων.
Πιστεύετε πως το τουριστικό μοντέλο που ακολουθήσατε αυτά τα χρόνια πρέπει να προσαρμοστεί σε νέες τάσεις;
Είμαι της άποψης , την οποία επικροτεί και μια σειρά ανθρώπων ότι το τουριστικό μοντέλο που ακολουθούμε έχει κλείσει τον κύκλο του. Τα στοιχεία που αφορούν τις υποδομές και τα χαρακτηριστικά του τουριστικού προϊόντος που προσφέρουμε δείχνουν πως πρέπει αναγκαστικά να κινηθούμε σε ένα νέο μοντέλο.
Το τουριστικό μοντέλο της Κέρκυρας διαμορφώθηκε την εποχή του Θατσερισμού στην Αγγλία όπου στην ουσία χρηματοδοτούνταν η Κέρκυρα για να δημιουργήσει υποδομές για τον κοινωνικό τουρισμό της Αγγλίας. Ευτυχώς, τα τελευταία χρόνια γίνονται προσπάθειες αναβάθμισης των υφισταμένων υποδομών και στρεφόμαστε προς διαφορετικές διαδρομές. Υπάρχει μπροστά μας επίσης ένας μεγάλος δρόμος για τον εναλλακτικό τουρισμό. Ένα κομμάτι που θα καλεί τον επισκέπτη να ζήσει την εμπειρία, να ζήσει ο ίδιος τη ζωή των κατοίκων του νησιού, να γευτεί τα φαγητά του, να πάρει μέρος στα πολιτιστικά του δρώμενα. Η ανάπτυξη της πολιτιστικής μας δραστηριότητας σε όλους τους τομείς, βοηθά προς αυτή την κατεύθυνση. Δεν τρέφουμε όμως αυταπάτες , δεν μπορούμε να τα βάλουμε με τα μεγαθήρια των πολυεθνικών, τα μονοπώλια του τουρισμού. Μπορούμε βέβαια να δημιουργήσουμε μια νέα τάση που να κερδίσει, αυτή του βιωματικού τουρισμού και προς αυτήν την κατεύθυνση προσπαθούμε εμείς ως δήμος αλλά και το επιμελητήριο με το όποιο έχουμε μια συνεργασία να προωθήσουμε.
Αξίζει να σημειωθεί πως φέτος θα λειτουργήσουν τρία μεγάλα ξενοδοχεία υψηλού επίπεδου στην τουριστική αγορά του νησιού. Αυτό θα είναι μια ενίσχυση προς την αύξηση ποιότητας του τουρισμού μας.
O Θρησκευτικός τουρισμός αποτελεί σημαντικό κεφάλαιο για το νησί σας, υπάρχουν πρωτοβουλίες για την περαιτέρω ανάπτυξή τους;
Βεβαίως! Υπάρχουν σχέσεις που αναπτύσσονται, έχουμε ιδιαίτερες σχέσεις με τις ομόθρησκες χώρες και τα δυο τελευταία χρόνια σε συνεργασία με ρωσικές οργανώσεις δημιουργούμε ένα Φεστιβάλ τον Αύγουστο που ευελπιστούμε να πάρει έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα περά από τα θρησκευτικά χαρακτηριστικά του. Ακόμη, για 16η συνεχή χρόνια θα οργανώσουμε την ρωσική εβδομάδα τον Σεπτέμβριο. Χτίζουμε επίσης αμοιβαίες σχέσεις φιλίας με την Σερβία , την Σλοβενία, και άλλες χώρες της Αδριατικής .
Ετοιμαζόμαστε πυρετωδώς για το Πάσχα και να’ στε σίγουροι πως η Κέρκυρα και φέτος θα λάμπει.