Ο καλύτερος φίλος του σκύλου δεν είναι ο σκύλος. Κι ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου δεν είναι ο άνθρωπος. Πολλές φορές νομίζεις πως ο σκύλος σου σε καταλαβαίνει καλύτερα ακόμα κι από τον κολλητό σου. Η επικοινωνία που έχει ένας άνθρωπος με τον σκύλο του είναι μοναδική και η σχέση τους άκρως τρυφερή. Ο σκύλος σου ακούει το όνομά του, κάθεται όταν του το ζητήσεις και τρέχει κατά πάνω σου μόλις επιστρέφεις στο σπίτι μετά τη δουλειά. Κάποιες φορές σε καταλαβαίνει ακόμα κι όταν είσαι στεναχωρημένος και σε γεμίζει με φιλιά. Μπορείς όμως κι εσύ να καταλάβεις μέσα από τον δικό του ξεχωριστό τρόπο επικοινωνίας, τι θα έλεγε εάν είχε φωνή. Ο εξειδικευμένος συμπεριφοριστής–κτηνίατρος Χρήστος Καραγιάννης, μεταφράζει για εμάς τις κινήσεις, τους ήχους, τα γαβγίσματα και τα βλέμματα των πιστών μας φίλων και μας μαθαίνει πώς να αλληλεπιδρούμε μαζί τους.
- Εάν ο μικρός σου φίλος τρέχει πέρα δώθε και τραβάει τα χείλη του προς τα πίσω, σαν να χαμογελάει, τότε σου ζητάει να παίξεις μαζί του.
- Όταν έχει όρεξη για παιχνίδι, θα τον δεις επίσης να χαμηλώνει τα μπροστινά του πόδια, διατηρώντας το πίσω μέρος ψηλά.
- Όταν κάθεται πίσω από την πόρτα, κλαψουρίζει κι έχει ένταση, πρέπει να σηκωθείς, να πάρεις το λουρί του και να τον πας μια βόλτα στο πάρκο
- Αν τον δεις να σέρνει το μπολ του δεξιά κι αριστερά, τότε μάλλον έχεις ξεχάσει να του βάλεις νερό ή φαγητό. Είναι άλλωστε κοινό μυστικό πως τα σκυλιά μας δεν σταματούν ποτέ να πεινάνε.
- Εάν σου σπρώχνει επίμονα με τη μουσούδα του το χέρι σου, τότε θέλει σίγουρα προσοχή, χάδια και αγκαλιά.
- Όταν γαβγίζει σε υψηλή συχνότητα, είναι ένας τρόπος να φωνάξει κάποιον κοντά του. Ενώ όταν γαβγίζει σε χαμηλή συχνότητα θέλει να διώξει κάποιον.
- Όταν χαμηλώσει το σώμα του, βάλει την ουρά του ανάμεσα από τα πόδια και τα αυτιά πίσω από το κεφάλι του, τότε είναι φοβισμένος ή αγχωμένος.
- Του κούνημα της ουράς του σκύλου δεν σημαίνει απαραίτητα πως είναι χαρούμενος αλλά πως βρίσκεται σε υπερδιέγερση.
- Ακόμα και τα σκυλιά μάς κρατάνε μούτρα. Εάν λοιπόν αργήσεις πολλές ώρες από το σπίτι, μπορεί να σου δείξει πως εκνευρίστηκε κάνοντας μια μικρότερη ή μεγαλύτερη ζημιά στο σπίτι. Θα το καταλάβεις φυσικά ότι έχει κάνει αταξία, εάν επιστρέψεις σπίτι κι εκείνος κρύβεται.
- Εάν ο φίλος σου κάποτε ήταν αδέσποτος, τότε σίγουρα κουβαλάει αρκετά τραύματα. Για να σε καταλάβει και να τον καταλάβεις, πρέπει να του αφιερώσεις πολύ χρόνο και φροντίδα. Μην ξεχνάς πως τα σκυλιά, όποια ηλικία κι αν έχουν, είναι σαν κουτάβια και μαζί σου μαθαίνουν τον κόσμο από την αρχή.
- Ο σκύλος σου θα καταλάβει τη διάθεσή σου από τη μυρωδιά, την εικόνα του προσώπου σου και τη φωνή σου. Ξέρει ακριβώς πότε είσαι χαρούμενος και πότε λυπημένος. Επίσης σιχαίνεται τους τσακωμούς και τις φωνές. Να λοιπόν μια καλή αφορμή για να σταματήσεις να φωνάζεις στους δικούς σου και να τον πάρεις μια ζεστή αγκαλιά.
Kείμενο: Όλγα Νικολαϊδου
Πηγή: vice.com