Πολυάριθμα ξένα ταξιδιωτικά πρακτορεία έχουν προωθήσει την χώρα μας ως τον καλύτερο προορισμό για καλοκαιρινές διακοπές με φόντο το ηλιοβασίλεμα και τα νησιά. Όπως τονίζει η Erin McNeill στο άρθρο της που δημοσιεύτηκε στο travel talk “Η Ελλάδα είναι ένας απόλυτος καλοκαιρινός παράδεισος, από τα εντυπωσιακά τοπία της, τα ηλιοβασιλέματα που κόβουν την ανάσα, τα αρχαία μνημεία και τις παρθένες ακτές, δεν αποτελεί έκπληξη ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην κορυφή των ταξιδιωτικών λιστών όλων”. Ακόμη, η British airways προσφέρει δελεαστικά πακέτα διακοπών για τους άγγλους τουρίστες, με μόλις 900 ευρώ/άτομο, για 7 ημέρες στην Ελούντα συμπεριλαμβανομένων των αεροπορικών
εισιτηρίων και το ξενοδοχείο all inclusive.
Μπορούν όμως οι Έλληνες/ιδες να πάνε διακοπές στην χώρα τους;
Ήδη από πέρυσι, οι αυξήσεις στις τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων και των ξενοδοχειακών μονάδων έχουν απομακρύνει τους εγχώριους να απολαύσουν στιγμές ξεκούρασης και διασκέδασης. Επιπλέον, αυξήσεις σημειώνονται και στις τιμές των ξαπλωστρών σε πολλές οργανωμένες παραλίες, που φτάνουν και τα 25 ευρώ το σετ χωρίς την κατανάλωση ροφημάτων ή φαγητού.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία των καταναλωτικών οργανώσεων, ο ένας στους δύο πολίτες, δεν θα πάει διακοπές φέτος, ενώ ακόμη και εκείνοι που θα ταξιδέψουν σε κάποιον προορισμό θα αναγκαστούν να μειώσουν τα έξοδά τους και τις ημέρες παραμονής.
Που οφείλεται όμως αυτό;
Σύμφωνα με την μελέτη της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων (ETUC), στο πλαίσιο της εκστρατείας για τη βελτίωση του εισοδήματος της εργασίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οι εργαζόμενοι που λαμβάνουν αμοιβές σε επίπεδο φτώχειας είναι μεταξύ των 35 εκατομμυρίων φτωχότερων Ευρωπαίων που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να πάνε διακοπές το καλοκαίρι. Όμως, η χειρότερη κατάσταση καταγράφεται στην Ελλάδα με το
88,9% (ή 1,38 εκατομμύρια) των ανθρώπων που ζουν σε κίνδυνο φτώχειας να μην μπορούν να αντέξουν οικονομικά ένα διάλειμμα. Και αυτό επαληθεύεται με τον κατώτερο μισθό των 700 ευρώ, τα υψηλά ενοίκια, τα πάγια έξοδα αλλά και ταυτόχρονα με τον υπερπληθωρισμό, την ανεργία και τις δυσκολίες επιβίωσης.
Στο πλαίσιο αυτό, το Υπουργείο Τουρισμού με φορέα υλοποίησης την Κοινωνία της Πληροφορίας Μ.Α.Ε., σε συνεργασία με τα Υπουργεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, και Εσωτερικών, προώθησε το πρόγραμμα ¨Τουρισμός για όλους” στοχεύοντας στην άμεση ενίσχυση της εγχώριας τουριστικής δραστηριότητας, εντάσσοντας το πρόγραμμα στο πλαίσιο της ευρύτερης στρατηγικής της Κυβέρνησης για τη στήριξη των ελληνικών νοικοκυριών και επιχειρήσεων απέναντι στις επιπτώσεις της παγκόσμιας πληθωριστικής κρίσης. Όμως οι επιτυχόντες του προγράμματος αφορούσαν ένα ελάχιστο ποσοστό.
Κάθε φορά που ο ελληνικός τουρισμός «πηγαίνει καλά», οι ευκαιρίες των πολιτών για διακοπές σε κάποιο από τα δημοφιλή τουριστικά θέρετρα της χώρας, και κυρίως στα νησιά, λιγοστεύουν, λόγω της περιορισμένης αγοραστικής δύναμής τους και των υπηρεσιών που περιλαμβάνει το συνολικό πακέτο διακοπών (μετακινήσεις, διαμονή, εστίαση, ψυχαγωγία).
Είναι ασφαλείς οι διακοπές στην Ελλάδα;
Σε ένα πρόσφατο άρθρο της Le Monde γίνεται λόγος για τα όμορφα νησιά της χώρας μας με την πληρότητα από ξένους τουρίστες, όμως τίθεται σοβαρός παράγοντας η
υποστελέχωση των κέντρων υγείας και των νοσοκομείων πολλών περιοχών, η οποία
καθιστά την επικινδυνότητα σε θέματα ασφάλειας και προστασίας. Ακόμη στο ίδιο άρθρο αναφέρονται οι πυρκαγιές σε παραθαλάσσιες περιοχές με την επέκτασή τους να απειλούν ανθρώπινες ζωές, λόγω ανεπαρκών μέτρων πυροπροστασίας.
Δεν υπάρχει αμφιβολία πως ο τουρισμός έχει έντονη εποχικότητα λόγω του ότι οι διακοπές για Ήλιο και Θάλασσα αποτελούν την μεγαλύτερη ευρωπαϊκή προϊοντική αγορά. Η συμβολή του τουρισμού στην ελληνική οικονομία είναι μεγάλη καθώς το μοναδικό προϊόν που έχει ακόμη ζήτηση είναι οι διακοπές στην χώρα μας. Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο τα τελευταία χρόνια, καθώς ο τουρισμός στην Ελλάδα αντιμετωπίζει προβλήματα, πολλά από αυτά εξακολουθούν να υπάρχουν λόγω έλλειψης μιας ρεαλιστικής πολιτικής για την τουριστική ανάπτυξη. Από την άλλη πλευρά, δεν έχει καταρτιστεί ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα με βάση το οποίο θα έπρεπε να επιχειρείται η τουριστική ανάπτυξη και να δίνει
λύσεις στα προβλήματα που προαναφέρθηκαν.