«Μέσα στις θαλασσινές σπηλιές
υπάρχει μια δίψα υπάρχει μια αγάπη
υπάρχει μια έκσταση,
όλα σκληρά σαν τα κοχύλια
μπορείς να τα κρατήσεις στην παλάμη σου»
Αποτελεί κοινό τόπο πως οι θαλασσινές σπηλιές φιλοξενούν σημαντικά είδη της θαλάσσιας πανίδας και χλωρίδας. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως προστατεύουν τα μυστικά της θάλασσας. Το παραπάνω επιβεβαιώνεται μέσα από τον πίνακα του ζωγράφου Claude Monet (1840 -1926)
Claude Monet – The Rock Needle Seen through the Porte d’Aumont 1885.
O Monet δημιούργησε σχεδόν πενήντα έργα ζωγραφικής στην ακτή της Νορμανδίας. Το παραπάνω έργο απεικονίζει ένα φυσικό σχηματισμένο τόξο και έναν ανεξάρτητο βράχο, που προσέλκυε τουρίστες και καλλιτέχνες. Ο Monet ζωγράφισε αυτήν την όψη των βράχων από μια ασυνήθιστη τοποθεσία, προσβάσιμη μόνο με βάρκα ή μέσω ενός απότομου μονοπατιού.
Ο καλλιτέχνης «παρακολούθησε τον ήλιο και τις σκιές, συλλαμβάνοντάς τες σε μερικές πινελιές μια πτώση ακτίνας φωτός ή ένα σύννεφο που περνά, καθώς πίστευε πως βρίσκονταν κρυμμένα μυστικά στα πιο δυσπρόσιτα μέρη» (Guy de Maupassant).
Αναζητώντας την «δίψα, την αγάπη και την έκσταση»
Μαρία Φιλοπούλου (1964- ), ατομική έκθεση «Στο Νερό».
Εντοπίζουμε τα έργα της Μαρίας Φιλοπούλου η οποία «ζωγραφίζει βιωμένους προσωπικούς παραδείσους, την ευτυχία, τη χαλάρωση, την ένωση με την φύση, τον ερωτισμό που νιώθουν οι λουόμενοι μέσα στο νερό».
Sandro Botticelli (1445 –1510), “The Birth of Venus”
…«όλα σκληρά σαν τα κοχύλια»… σαν την «Γέννηση της Αφροδίτης», της θεά του έρωτα. Που στέκει πάνω σ’ ένα όστρακο, νεογέννητη από την αφρό της θάλασσας, εκπροσωπώντας την ομορφιά, την αλήθεια, τον έρωτα και τη γυναικεία ομορφιά.
Marc Chagall (1887 –1985) «Ερωτευμένοι στο φως του φεγγαριού» (1938)
…Τέλος, «μπορείς να τα κρατήσεις στην παλάμη σου» όπως και τον κόσμο όλο! Και ο «κόσμος» ορίζεται από εσένα!
Κράτησε τον λοιπόν σφιχτά… και ταξίδεψε!