Η Δυτική Μακεδονία βρίσκεται σε μια κρίσιμη φάση μετάβασης. Η αποχώρηση από την εποχή του λιγνίτη και η εκτεταμένη οικονομική κρίση ανοίγει νέους ορίζοντες, αλλά παράλληλα φέρνει προκλήσεις που απαιτούν στρατηγική προσέγγιση. Σε αυτό το πλαίσιο, ο τουρισμός αναδύεται ως ένας τομέας με προοπτικές, αλλά και με ανάγκη για ορθολογική διαχείριση.
Η περιοχή διαθέτει μοναδικούς φυσικούς και πολιτιστικούς πόρους που μπορούν να τραβήξουν το ενδιαφέρον επισκεπτών. Όμως, η ανάπτυξη του τουρισμού απαιτεί περισσότερο από απλή παρουσία. Χρειάζεται συντονισμένη δράση σε πολλαπλά επίπεδα.
Ένα από τα πρώτα θέματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν είναι οι υποδομές. Οι περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας πρέπει να επενδύσουν σε βελτίωση των οδικών δικτύων, των δημοσίων υπηρεσιών και των εγκαταστάσεων φιλοξενίας. Μόνον έτσι μπορεί να δημιουργηθεί ένα περιβάλλον που θα ελκύει και θα κρατά τους επισκέπτες.
Ωστόσο, η ανάπτυξη του τουρισμού δεν πρέπει να περιορίζεται μόνο σε υλικές υποδομές. Είναι επίσης σημαντικό να δοθεί έμφαση στην προστασία και την ανάδειξη του πολιτιστικού και φυσικού πλούτου της περιοχής. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσω προγραμμάτων προστασίας του περιβάλλοντος και προώθησης της τοπικής παράδοσης και ιστορίας.
Παράλληλα, η σύνδεση του τουρισμού με την απολιγνιτοποίηση θα έπρεπε να ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο ελπίδας, κάτι που δεν γίνετε. Η μετάβαση σε μια νέα εποχή δεν σημαίνει μόνο απώλεια, αλλά και ευκαιρία για ανανέωση. Οι εγκαταλειμμένες εγκαταστάσεις της ΔΕΗ μπορούν να μετατραπούν σε μνημεία της βιομηχανικής κληρονομιάς, οι εκβιομηχανισμένες περιοχές των ορυχείων μπορούν να γίνουν κέντρα πολιτιστικής και περιβαλλοντικής ανανέωσης όπως γίνετε σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες που βιώνουν την ενεργειακή μετάβαση. Δεν χρειάζεται να ανακαλύψουμε τον τρόπο, αρκεί να δούμε το παράδειγμα των χωρών αυτών.
Σε όλα αυτά τα επίπεδα, η στήριξη από το κράτος είναι ζωτικής σημασίας. Ενισχυτικά μέτρα και επενδύσεις σε υποδομές, προγράμματα εκπαίδευσης και κατάρτισης για τους τοπικούς κατοίκους και ενίσχυση των προωθητικών εκστρατειών μπορούν να βοηθήσουν στην ανάπτυξη ενός βιώσιμου τουριστικού τομέα.
Κατά τη διάρκεια αυτής της μεταβατικής φάσης, ο τουρισμός μπορεί να είναι ένα κλειδί για την ανάπτυξη και την αναζωογόνηση της Δυτικής Μακεδονίας. Με σωστή διαχείριση και στρατηγική προσέγγιση από ανθρώπους που γνωρίζουν το τουριστικό γίγνεσθαι, μπορεί να γίνει πραγματικότητα η επιθυμία για ένα καλύτερο μέλλον του τόπου μας.
Η αστοχία στην επιλογή του τουρισμού ως κύριου προϊόντος για την ανάπτυξη της Δυτικής Μακεδονίας οδηγεί σε στασιμότητα και ανεπιθύμητα αποτελέσματα. Η ανάπτυξη ενός πολυδιάστατου τουριστικού σχεδίου απαιτεί περισσότερο από μια μονοδιάστατη προσέγγιση που βλέπουμε να ταλανίζει το τουριστικό προϊόν της Δυτικής Μακεδονίας εδώ και χρόνια. Θα στηρίζουμε προσπάθειες στο πεδίο του τουρισμού που όμως θα ξεφεύγουν από την παλαιά λογική και νοοτροπία.
Ζούμε σε μια πολύ προνομιούχα περιοχή, ας την κάνουμε επιτέλους γνωστή!