Ο έρωτας επιτρέπει αναλύσεις. Επιβάλλει διαφορετικές οπτικές γιατί έτσι η μοναδικότητα του γίνεται στοιχείο εκρηκτικό. Ο έρωτας σε μεταμορφώνει. Σε ρίχνει, σε ανεβάζει και πάλι από την αρχή. Έχει τη δύναμη να σε κάνει ν’ ανακαλύψεις τη δική σου αγάπη και να την δώσεις όλη. Εκείνες οι πρώτες στιγμές που ένιωσες να χάνεσαι. Για εκείνον τον έρωτα. Για εκείνη τη δίνη που σε παρέσυρε και άλλαξε μέσα σου ένα μικρό κομματάκι!
Η επιστήμη προσπάθησε να τιθασεύσει τον έρωτα. Να τον βάλει σε δοχείο και να τον σύρει στα εργαστήρια προς εξέταση.
Παρακάτω αναπτύσσονται τα αποτελέσματα των «εξετάσεων» σε κάποιους επιστημονικούς κλάδους.
Ερωτάς και Ιατρική
Στο ερώτημα «Τι είναι η αγάπη;» προσπάθησε να απαντήσει ο Γάλλος ψυχαναλυτής Ζακ Λακάν στο σεμινάριο του.
Η απάντηση ήταν απλή: «Αγάπη είναι να δίνεις αυτό που δεν έχεις»!
Ο πατέρας της ψυχανάλυσης, Σίγκμουντ Φρόυντ, διαπιστώνει πως η αγάπη, το σεξ, οι φαντασιώσεις, ακόμη και η αμφιθυμία είναι στο μυαλό μας συνειδητά και ασυνείδητα. Συγκεκριμένα υποστηρίζει πως η σεξουαλικότητα είναι αδυναμία όλων – και δύναμη. Κάθε μέρος του σώματος είναι ερωτικό, η ομοφυλοφιλία δεν είναι ψυχική ασθένεια, όλες οι σχέσεις αγάπης περιέχουν αμφίσημα συναισθήματα, μαθαίνουμε να αγαπάμε από τις πρώιμες σχέσεις μας με τους γονείς και τους φροντιστές, ο αγαπημένος μας γίνεται μέρος του εαυτού μας και η φαντασία είναι ένας σημαντικός παράγοντας στον σεξουαλικό ενθουσιασμό!
Έρωτας και τεχνολογία
Την εποχή που η κοινωνία μας εκτός από την τυπική της υπόσταση έχει λάβει και ψηφιακή μορφή, οι ανθρώπινες σχέσεις επαναπροσδιορίζονται και προσαρμόζονται ανάλογα. Ο έρωτας στα χρόνια του Internet έχει αλλάξει και έχει υποστεί κάποιες «μεταλλάξεις», οι οποίες έχουν διαμορφώσει τις ανθρώπινες σχέσεις σήμερα. Η επικοινωνία λόγω των social media θεωρείται πιο εύκολη, καθότι δωρεάν. Αυτό οδηγεί στο συμπέρασμα ότι κάτι τέτοιο είναι ενθαρρυντικό για τη σύσφιξη των σχέσεων ή για τη γνωριμία υπό την μορφή και του έρωτα.
Ερωτάς και οικονομία
Ο Νίκος Κουτσιαράς στο βιβλίο του «Τα οικονομικά του Έρωτος» πραγματεύεται πως στις περισσότερες από τις δραστηριότητές μας, είτε διαθέτουν χρηματική διάσταση είτε όχι, επιστρατεύουμε κάποιου είδους «οικονομική» σκέψη, δηλαδή υπολογίζουμε το κόστος και το όφελος. Τρανταχτό παράδειγμα αποτελεί η διοργάνωση μια δεξίωσης γάμου, όπου η οικονομική επιστήμη εφαρμόζει τις βασικές αρχές της οικονομικής θεωρίας στην «αγορά» του έρωτα, κάνοντας αυτό που ο ίδιος ονομάζει «μεταφορά των μεταφορών».
Ερωτάς και κοινωνία
Από τα αρχαία κιόλας χρόνια η λέξη «έρως» δηλώνει συναισθήματα γεμάτο πάθος. Στην κοινωνία έχει μεταδοθείτο όμορφο αυτό συναίσθημα μέσα από τα τραγούδια. Τραγούδια που εξυμνούν την αγάπη και μεταφέρονται αυθεντικά μέχρι τις μέρες μας αποτελούν τα «Τραγούδια της Αγάπης», που ακούγονται κατά την τέλεση του εθιμικού δρώμενου των Φανών Κοζάνης. Αν και δεν δημιουργηθήκαν την περίοδο της Αποκριάςδηλώνουνένθερμασυναισθήματασημαντικά́ για την τοπική́ κοινωνία.
Περδίκα περδικούλα
Πιρδίκα πιρδικούλα μου
κουκόνα μου γραμμένη
σ’ όλου τουν κόσμου ήμιρι
σι μένα στέκεις άγρα
ρίξι την αγρουσύνη σου
κι έλα κουντά σι μένα
να σι κρατώ στα γόνατα
να σι φιλώ στα μάτια
στα μάτια στα ματόφυλλα
κι στα καγκιλόφρυδια
τι λέει του γούμαρου ου γιος
τι λέει ου ξιαστουχμένους
να του κλειδώσου μια βραδιά
στις χήρας περιβόλι
της χήρας του προυσκέφαλου
μυρίζ απού κυδώνι
του μύρισα κι γώ σκουντός
κι σκούζω σαν τ’ αηδόνι
Ερωτάς και πολιτισμός
Στον πίνακα του Πιέρ Ρενουάρ (1883) «Χορός στην εξοχή» το ζευγάρι που απεικονίζεται παρασύρεται από τη μουσική, τον χορό και τη θερμή ατμόσφαιρα του καλοκαιριού, όμως πάνω από όλα, οι δύο νέοι παρασύρονται ο ένας από τον άλλο. Αυτό που μας επιβεβαιώνει την μεγάλη αυτή αγάπη είναι το πλατύ χαμόγελο στο πρόσωπο της νεαρής πρωταγωνίστριας του πίνακα. Κοιτώντας μας απευθείας στα μάτια, είναι σαν να μας φωνάζει πως είναι ερωτευμένη και πως δεν θα ήθελε ποτέ να τελειώσει αυτός ο χορός με τον αγαπημένο της. Ο έρωτας εξάλλου, είναι ένας συνεχής χορός συναισθημάτων. Σήμερα, ο πίνακας φυλάσσεται στο Μουσείο Orsay, στο Παρίσι.
Ερωτάς και περιβάλλον
Η ερωτική τρυφερότητα και αγάπη δεν αποτελεί αποκλειστικά ανθρώπινη κατάσταση, αφού και τα ζώα αγαπούν και είναι ικανά να εκφράσουν την αγάπη με τον δικό τους, μοναδικό τρόπο. Με κινήσεις που δηλώνουν τρυφερότητα, ασφάλεια και προσφορά, όχι μόνο εμείς, αλλά και άγρια ζώα, ψάρια και πτηνά, αφηγούνται τη δική τους ιστορία στον έρωτα.
Επίσης, στην φύση συναντάμε λουλούδια σύμβολα του πάθους και της αληθινής αγάπης, ανά τους αιώνες. Μια ανθισμένη προσφορά είναι μια γλυκιά χειρονομία, που σίγουρα βρίσκει ανταπόκριση. Τα λουλούδια είναι πάντα ευπρόσδεκτα, αν και όσα κρύβουν τα δικά τους μυστικά! Ενδεικτικά λουλούδια που έχουν συνδεθεί με την αγάπη και το έρωτα είναι τα τριαντάφυλλα, η ορχιδέα, η τουλίπα, το γιασεμί, η αζαλέα κ.ά.
Ο έρωτας δεν ακολουθεί κανόνες και νόμους.
Είναι παντού, δίπλα μας! Άλλωστε αποδεικνύεται και επιστημονικά!
Πηγές:
FlaceliereR., (2007), Ο δημόσιος και Ιδιωτικός Βίος των αρχαίων Ελλήνων, Αθήνα: Παπαδήμα
Κουτσιάρας Ν., (2017), Τα οικονομικά του έρωτος, Αθήνα: Παπαδήμα
Lifo.gr
musee-orsay.fr
ROUDINESCOEL., (2017),SIGMOUNDFREUDENSONTEMPSETDANSLENOTRE, Αθήνα: Πατάκης