Σημειώνεται επιδείνωση του επιπέδου ζωής στην Ελλάδα κατά την τριετία 2020-2023, με αποτέλεσμα την φτώχεια και την υλική στέρηση, σύμφωνα με το ΙΝΕ ΓΣΕΕ. Εάν μπορούσαμε να προσωπογραφήσουμε τα στοιχεία που προκύπτουν από την πρόσφατη έκθεσή του, η φτώχεια στην Ελλάδα θα ήταν γένος θηλυκού, παιδί ή νεαρή ενήλικας, πτυχιούχος. Στα ίδια στοιχεία προβαίνουν και οι έρευνες της Eurostat όπου η ίδια αποτυπώνει και τονίζει την επιδείνωση των κοινωνικών συνθηκών.
Συγκεκριμένα κάνει λόγο για τρείς βασικούς παράγοντες: την πανδημία, την κρίση κόστους ζωής και την αναποτελεσματικότητα της ασκούμενης οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής.
Και οι δύο οργανισμοί αναδεικνύουν την έμφυλη και ηλικιακή διάσταση της φτώχειας, όπως επίσης και την ανισότητα των πόλεων και περιφερειών με την έλλειψη ίσων ευκαιριών τόσο στην μόρφωση όσο και στην απασχόληση.
«Το ποσοστό των νέων που ζουν σε συνθήκες σοβαρής υλικής και κοινωνικής στέρησης είναι υπερδιπλάσιο από το αντίστοιχο ευρωπαϊκό» σημειώνεται από την Eurostat.
Σε αυτό το σημείο, αξίζει να σημειωθεί πως η υλική και κοινωνική στέρηση δεν ταυτίζεται με βάση το εισόδημα (απασχόληση), αλλά την πρόσβαση σε αναγκαία αγαθά και υπηρεσίες – διατροφή, στέγαση, αναψυχή, διακοπές, κάλυψη έκτακτων αναγκών.
Όσον αφορά την απασχόληση, η ανεργία των πτυχιούχων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στις ηλικίες 22-35 έχει ανέλθει στο 66% όταν σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη, το ποσοστό απασχόλησης των πτυχιούχων φτάνει το 90%.
Συμπληρωματικά, αναλύοντας τα στοιχεία της διαΝΕΟσις για την Δυτική Μακεδονία, το ποσοστό της φτώχειας το 2022 διαμορφώθηκε κοντά στο 25%, με μεγάλες μεταβολές να εντοπίζονται και στην κατανομή του εισοδήματος. Με την μείωση του πληθυσμού να συνεχίζεται, παρατηρείται μεγάλη συγκέντρωση χαμηλών εισοδημάτων (από 10.000 – 5.000 ευρώ ετησίως).
Από την άλλη πλευρά, αναμένουμε εδώ και καιρό τις μεγάλες επενδύσεις στην περιοχή όπου θα απορροφήσουν χιλιάδες θέσεις εργασίας προσφέροντας μία ανάσα στο κομμάτι της απασχόλησης αλλά και την προσαρμογή στην «ομαλή δίκαιη μετάβαση».
Συνάμα, παρακολουθούμε διάφορες δράσεις της Περιφέρειας, ως ημέρες καριέρας, με μικρή συμμετοχή νέων καθώς οι περισσότερες επιχειρήσεις επιθυμούν να προσλάβουν εργαζόμενους με προγράμματα ΟΑΕΔ τα οποία απευθύνεται σε συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα.
Τελικά, σε ποιο συμπέρασμα οδηγούμαστε;