«Πουλήστε τα ιδιωτικά τζετ»…
Πρότεινε κάποιος στους «techies» (τους ενθουσιασμένους με την υψηλή τεχνολογία και τα κομπιούτερς τεχνοκράτες). Η πρόταση δεν απέχει πολύ από την εικόνα τους στην Αμερική και τα σχόλια είναι σαρκαστικά για την υπόθεση κατάρρευσης της Silicon Valley Bank (η Καλιφορνέζικη SVB είναι η 16η μεγαλύτερη τράπεζα των ΗΠΑ με καταθέσεις πάνω από 200 δισ., δηλαδή όσο περίπου το ΑΕΠ της Ελλάδας. Μόλις στις 6 Μαρτίου, η SVB στον επίσημο λογαριασμό της στο twitter, μας εξηγούσε πόσο περήφανη ήταν που το (πάντα έγκυρο και ενήμερο) Forbes την είχε ανακηρύξει για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά μια από τις τράπεζες της χρονιάς και μελλοντικούς leader της τραπεζικής!
Όπως φαίνεται από το όνομά της, η τράπεζα ήταν συνδεμένη κυρίως με την Silicon Valley, ένα τοπωνύμιο που έχει μεγαλώσει για να συμπεριλάβει όλες τις νέες τεχνολογικές εταιρείες, ανεξάρτητα του πού βρίσκεται η βάση τους. Το πελατολόγιό της ήταν μικρό για αμερικάνικη τράπεζα. Τα τρία τέταρτα των καταθέσεών της προέρχονταν από περίπου 30.000 εταιρίες, όταν τα πελατολόγια των μεγάλων τραπεζών έχουν εκατομμύρια πελάτες, αλλά αυτές οι εταιρείες ήταν όλες τεχνολογικές.
Η κατάρρευση της τράπεζας έγινε δεκτή με έναν κυνισμό αντίστοιχο με την περιφρόνηση των ακραίων φιλελεύθερων για το «big government» («μεγάλη κυβέρνηση»,σημ. Η μεγάλη κυβέρνηση είναι ένας υποτιμητικός όρος για μια κυβέρνηση ή έναν δημόσιο τομέα που θεωρείται υπερβολικά μεγάλος ή αντισυνταγματικά εμπλεκόμενος σε ορισμένους τομείς της δημόσιας πολιτικής ή του ιδιωτικού τομέα).
Πέρα από το Πάλο Άλτο, τα προβλήματα της Τράπεζας της Σίλικον Βάλεϊ (SVB) δεν έχουν προσελκύσει μεγάλη συμπάθεια. Η εποχή δεν προσφέρεται για δάκρυα για τις εταιρείες τεχνολογίας. Ο κλάδος έχει ωφεληθεί πολύ από την πανδημία, παλεύει να αντιμετωπίσει την επιστροφή στην πραγματικότητα. Από την άνοιξη του 2022 έχει ξεκινήσει τις απολύσεις περίπου 200.000 υπαλλήλων – 10.000 μόνο στην Silicon Valley. Δεν λείπουν και τα σκάνδαλα, με τελευταίο τη χρεοκοπία της πλατφόρμας κρυπτονομισμάτων FTX.
Πάνω απ’ όλα, οι ανισότητες διευρύνονται. Σύμφωνα με την τελευταία ετήσια έκθεση του ινστιτούτου Joint Venture Silicon Valley, που δημοσιεύθηκε στις 17 Φεβρουαρίου, το χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών διευρύνθηκε το 2021 στην πρωτεύουσα των τεχνολογιών (κατά 5%), ενώ στην υπόλοιπη χώρα μειώθηκε (κατά 3%). Ένας θύλακας 120 τετραγωνικών χιλιομέτρων νότια του Σαν Φρανσίσκο, η Κοιλάδα φιλοξενεί 85 δισεκατομμυριούχους και 163.000 εκατομμυριούχους.
Μια νέα μελέτη για τον πλούτο, το εισόδημα και άλλα οικονομικά μέτρα της Silicon Valley δείχνει τεράστιες ανισότητες σε μια από τις πλουσιότερες περιοχές της χώρας, με το κορυφαίο 10% των νοικοκυριών να κατέχουν το 66% των επενδυτικών περιουσιακών στοιχείων στην περιοχή πέρυσι.
Στο άλλο άκρο, 220.000 νοικοκυριά δεν διαθέτουν ούτε 5.000 δολάρια. Το ένα τέταρτο των κατοίκων (23%) ζει κάτω από το όριο της φτώχειας (αύξηση κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το 2019). Με δεδομένο το κόστος της στέγης, η έκθεση(silicon valley institute) επισημαίνει ότι πρέπει κάποιος να κερδίζει τουλάχιστον επτά φορές πάνω από το όριο της φτώχειας για να καλύπτει τις καθημερινές ανάγκες του χωρίς να χρεώνεται. Έτσι, 91.000 κάτοικοι εγκατέλειψαν τη Σίλικον Βάλεϊ τα τελευταία δύο χρόνια.
Η Silicon Valley είναι o μικρόκοσμος των υπερβολών του καπιταλισμού. Και η ξαφνική κατάρρευση της Silicon Valley Bank, μιας τόσο κομβικής για την εμπέδωση της ιδεολογίας της καινοτομίας τράπεζας, είναι σημαντική περισσότερο για ιδεολογικούς, παρά για οικονομικούς λόγους. Δείχνει προς τα έξω ότι το μοντέλο της τεχνολογικής «αειφορίας», η «νέα οικονομία», οι καινοτομίες και οι αριστείες (Airbnb,Uber,πολυυποσχόμενες startups) είναι συστημικά ψεύδη, δικαιολογίες ενός συστήματος εκμετάλλευσης που μπορεί να πλασάρει κενοτομίες για καινοτομίες.
Ε, δε δακρύζεις με την κατάρρευση μιας τέτοιας μηχανής –και ιδεολογίας- παραγωγής ανισοτήτων. Όπως και πολλοί Αμερικανοί
Πληροφορίες-πηγές: Le Monde (Corine Lesnes), ΚΟΣΜΟΔΡΟΜΙΟ (Δημ.Λένης),Globe Echo – Latest World News, Wikipedia