Όταν ο Κρόνος πήρε τη βασιλεία από τον πατέρα του, Ουρανό του απέκοψε τα γεννητικά όργανα και τα πέταξε στη θάλασσα. Από τους αφρούς της θάλασσας, αναδύθηκε η θεά Αφροδίτη, εξ’ ού και το όνομά της. Σπρωγμένη από τον Ζέφυρο και την Αύρα, η Αφροδίτη βγήκε γυμνή από την θάλασσα και έπειτα καλλωπίστηκε από τις Ώρες, θεότητες των εποχών, που της πρόσφεραν έναν μανδύα και στόλισαν το κεφάλι της με ένα στεφάνι.
Την συναντούμε με διάφορα επίθετα σε επικλήσεις όπως Κυθηρία, Παφία , Κυπρογενή, Αναδυομένη, Αλιγενή, Ερικυνή , Κνιδία, Κτήσυλλα, Ακιδαλία, Ιδαλίη , Αρεία, Νικηφόρος, Εύπλοια, Ποντία, Πελαγία, Εινάλια, Επιλιμένια, Εταίρα, Πάνδημος, Ουρανία, Καλλίπυγος, Αμβολογήρα, Νυμφία.
Η Αφροδίτη, η θεά της ομορφιάς και του έρωτα. Οι λογοτέχνες και καλλιτέχνες ανά τους αιώνες την εξύμνησαν σαν την ιδανική γυναίκα.
Γυναίκα.
Μια εικόνα, μια λέξη που απηχεί αρχαίες αντιλήψεις και μεταβάλλεται στο πέρασμα των αιώνων, προσλαμβάνοντας νέες αποχρώσεις στα μάτια των ζωγράφων, των συγγραφέων, των ποιητών αποθέτει στη μορφή της αλλεπάλληλα και αντιθετικά νοήματα. Είναι αμφιλεγόμενη, παράδοξη, δελεαστική, αινιγματική, συναρπαστική, πλανεύτρα, ερωμένη, σύζυγος, μητέρα, εκδικήτρια, αντικείμενο λατρείας, φορέας δεινών και συμφορών.
Γυναίκα στον καθρέφτη.
Γυναίκα σε δυστοπία.
Γυναικοκτονία.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είναι σαφής: “Γυναικοκτονία” είναι η ανθρωποκτονία γυναικών από πρόθεση, επειδή είναι γυναίκες.
Το φαινόμενο των δολοφονημένων γυναικών βρίσκεται σε έξαρση, με κρούσματα πρωτόγνωρης βίας που παρουσιάζονται ως «εγκλήματα πάθους», «η κακιά στιγμή», «χάλασε η φάση». Γυναίκες χάνουν τη ζωή τους όχι λόγω κάποιου ατυχήματος, ούτε σε κάποια ληστεία, ούτε κατά λάθος, ούτε λόγω μιας κακιάς στιγμής δολοφονούνται επειδή είναι γυναίκες, επειδή είναι κορίτσια.
Από τα στοιχεία της Αστυνομίας φαίνεται ότι κάθε μήνα μία γυναίκα δολοφονείται από κάποιο μέλος της οικογένειάς της και μία ή δύο γυναίκες το μήνα δολοφονούνται από τον νυν ή πρώην σύζυγο ή σύντροφό τους.
Το «δικαίωμα στο οτιδήποτε» αναδύεται ως αίτημα γιατί ταιριάζει απόλυτα στον τρόπο που λειτουργεί η κοινωνία σε μια εποχή που προσβάλλει , κακοποιεί, δολοφονεί βάναυσα.
Η γυναικοκτονία έρχεται ακριβώς για να αναδείξει, από τους αφρούς της θάλασσας, τα σεξιστικά εγκλήματα που αιώνες τώρα σπρώχνουμε κάτω από το εννοιολογικό, λεκτικό νομικό, πολιτισμικό, πατριαρχικό μας χαλί.
Cover: Δανάη Σμουστοπούλου, Venus