Together
Together
Together
No Result
View All Result
Home #opinions

Πολιτιστική πολιτική

από Κορίνα Χατζηπαναγιωτίδου
10 Ιουλίου 2023
σε #opinions
Share on FacebookShare on Twitter

Είναι ευρύτατα διαδεδομένη η άποψη πως αρκετοί  θεωρητικοί της τέχνης, προσπάθησαν να αποδώσουν με ορθότητα τον όρο «Πολιτισμό».  Όπως ο Νόρμπερτ Ελίας, (1997)  ο οποίος υποστηρίζει πως η έννοια «πολιτισμός», περιλαμβάνει όλες τις εκφάνσεις της ζωής των ανθρώπων , την καθημερινότητά τους, με την κοινωνική και επιστημονική διάστασή της, τις οικονομικές συνήθειες, την θρησκεία κ.ά.  και τον συσχετίζει ουσιαστικά με το κοινωνικό πλαίσιο μέσα στο οποίο εμφανίζεται.

Ο ορισμός, έχει αλλάξει με το πέρασμα των χρόνων και η πιο πρόσφατη και πολύμορφη ερμηνεία του πολιτισμού, εμφανίζεται στα τέλη του 18ου αιώνα, η οποία συνδυάζει την εξέλιξη της κοινωνίας σε όλες τις μορφές τις με την εκπαίδευση, τα ήθη και την καλλιτεχνία.
Τον 19ο αιώνα, η έννοια πολιτισμός και κουλτούρα έγιναν όροι ταυτόσημοι ώστε να συγκλίνουν με την βιομηχανική ανάπτυξη.
Τον 20ο αιώνα, θεώρησαν πως η ανάπτυξη σχετίζεται με την οικονομική και κοινωνική άνοδο, παρά με τον πολιτισμό και την κουλτούρα, φέρνοντας έτσι ως αποτέλεσμα, την διάκριση των δύο εννοιών. Μετά από το 1980, το επίκεντρο της ανάπτυξης, μετατοπίζεται από τον οικονομικό τομέα σε μια ολιστική κοινωνικοοικονομική και πολιτιστική θεώρηση.

Με αφορμή την παραπάνω κατάσταση, ο Εντγκάρ Μορέν, κάνει λόγο για τον «μύθο της ανάπτυξης». Δηλαδή, η ανάπτυξη τύπου βιομηχανίας θεωρήθηκε εγγύηση της ανάπτυξης στο πλαίσιο της δημοκρατίας. Ήταν πηγή ελευθερίας  και εξέλιξης της κοινωνίας. Την ιδέα αυτήν την ενστερνίστηκαν, πολλοί διεθνής οικονομικοί οργανισμοί και ιδρύματα, με αποτέλεσμα να σημειώνεται η πρόοδος στις χώρες του Πρώτου Κόσμου και όχι σε εκείνες του Τρίτου Κόσμου. Αυτό οφείλονταν στο ότι, οι χώρες του Τρίτου Κόσμου, δεν αναπτύσσονταν βιομηχανικά καθώς ακολουθούσαν τον πατροπαράδοτο τρόπο ζωής.

Ο «μύθος της ανάπτυξης» ουσιαστικά αποσκοπούσε στην οικονομική και βιομηχανική ανάπτυξη παρά στις ηθικές αξίες. Τα προβλήματα που δημιούργησε η οικονομική κρίση το 1973,  αφορούσαν το περιβάλλον, την κοινωνία και τον πολιτισμό. Για παράδειγμα, η εξάντληση των φυσικών πόρων,  η επιβολή της αστικοποίησης, η εξαφάνιση του πολιτιστικού πλουραλισμού και η αντικατάστασή του με το δυτικό πρότυπο.

Τελικά, το μοντέλο ανάπτυξης που υιοθετήθηκε απέκτησε εκτός από τον οικονομοκεντρικό και εθνοκεντρικό χαρακτήρα. Ουσιαστικά υποβαθμίστηκε η αξία του πολιτισμού και της κουλτούρας, ως στοιχεία ανάπτυξης των κοινωνιών και ιδιαίτερα η κουλτούρα  των λιγότερο αναπτυγμένων κοινωνιών , με αποτέλεσμα τη κυριαρχία του Δυτικού πολιτισμού.

Το ευτύχημα είναι πως με τα χρόνια, η  σημασία του όρου «ανάπτυξη» μετατοπίστηκε από την οικονομική πρόοδο σε πρόοδο με επίκεντρο τον άνθρωπο. Δηλαδή ο πολιτισμοκεντρικός χαρακτήρας της ανάπτυξης είχε ως στόχο πλέον την καλλιέργεια αξιών και τη βελτίωση της ζωής στις εξής διαστάσεις : των ατομικών ελευθεριών και των κοινωνικών δικαιωμάτων, της αναγνώρισης της πολιτισμικής ταυτότητας, της απόδοσης  ισότητας και του σεβασμού  των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τέλος της μέριμνας στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Όλα τα παραπάνω  αποδίδουν με στοιχεία την εφαρμογή  της πολιτιστικής πολιτικής που επικρατούσε τις προηγούμενες δεκαετίες. Κοντά σε αυτό, η αείμνηστη πρώην Υπουργός Πολιτισμού, Μυρσίνη Ζορμπά, συμπληρώνει σε ένα από τα κείμενά της, πως «Ο πολιτισμός ενός τόπου είναι οι υπηρεσίες στα νοσοκομεία και στον δημόσιο τομέα ή η συμπεριφορά και οι καταναλωτικές συνήθειες των πολιτών, με μια λέξη ο τρόπος ζωής» Και εντάσσει την έννοια αυτήν στον ορισμό της πολιτιστικής πολιτικής.

Αλήθεια, ποια είναι η πολιτιστική πολιτική η οποία εφαρμόζεται την τελευταία τετραετία στην χώρα μας;

Κατά κοινή ομολογία, η πολιτική του πολιτισμού ασκείται από το κράτος και διαμορφώνεται ανάλογα με την πολιτική και την δημόσια διοίκηση. Οι παράγοντες που συμβάλλουν σε αυτήν, κατά κύριο λόγο είναι το κοινωνικό σύνολο, η αγορά, τα ΜΜΕκοκ. Όμως η πολιτιστική πολιτική βασίζεται  σε μία στρατηγική, σε έναν σχεδιασμό ο οποίος συγκρατεί την πολιτική ιδεολογία του εκάστοτε πολιτικού κόμματος που κυβερνά. Έτσι, η πολιτική ηγεσία, οφείλει να προγραμματίσει ορθά την πορεία του πολιτισμού στα χρόνια που κυβερνά. Αυτό μπορεί να γίνει ελέγχοντας και να αξιολογώντας τους πόρους της, στελεχώνοντας τις δομές με το κατάλληλο προσωπικό κλπ. Βέβαια, στόχος της πολιτιστικής πολιτικής επιβάλλεται να είναι ο ανθρωποκεντρικός  χαρακτήρας και όχι ο οικονομοκεντρικός.

Την τελευταία τετραετία, η πολιτιστική πολιτική που εφαρμόστηκε από την κυβέρνηση και το Υπουργείο Πολιτισμού,  στηρίζονταν στις πελατειακές σχέσεις, τις απευθείας αναθέσεις,  στους διορισμούς επιχειρηματιών σε διευθυντικές θέσεις δημόσιων πολιτιστικών μονάδων κλπ.Ουσιαστικά έχουμε ένα ακόμη μοντέλο «μύθο της ανάπτυξης», καθώς στην κοινωνία δεν σημειώθηκαν ανταποδωτικές αξίες, λ.χ. η μέιωση της ανεργίας.Συμπληρωματικά,  σχετικά με την τωρινή πολιτική του πολιτισμού, ταιριάζουν τα λόγια της Μυρσίνης Ζορμπάς, που αφορούσαν τον«αριστοκρατισμό που βλέπει τη μαζικότητα» και την «ποσότητα σαν μόνιμη απειλή της ποιότητας».

Η πολιτική οφείλει να «ακούει» τον λαό, να συμβαδίζει με την κουλτούρα του, τις ανάγκες του, τις επιθυμίες του και τον τρόπο ζωής του, προσφέροντας τον καλύτερο σχεδιασμό και διοίκηση ώστε να δημιουργείται ένας πολιτισμός με ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα και όχι να στηρίζεται στον μεγαλοϊδεατισμό ενεργώντας αυθαίρετα για τα οφέλη λίγων.
Φτάνοντας στο τέλος της τετραετούς διακυβέρνησης, συμπερασματικά μπορούμε να πούμε πως σημειώθηκε ένας «μύθος ανάπτυξης», του οποίου οι επιζήμιες συνέπειες θα φανούν τα επόμενα χρόνια.

 

 

 

Tags: Κορίνα ΧατζηπαναγιωτίδουπολιτισμοςΠολιτιστική πολιτική

Κορίνα Χατζηπαναγιωτίδου

Γεννήθηκα στην Κοζάνη μία μέρα του Απρίλη με τα λούλουδα, την χαρά και τα κόκκινα αυγά! Μεγάλη μου αδυναμία αποτελεί ο πολιτισμός. Λατρεύω ιδιαίτερα όλες τις εκφάνσεις της τέχνης, τον χορό, τα μουσεία, τις εκθέσεις ζωγραφικής, το θέατρο κ.ά. Φροντίζω να επισκέπτομαι κάθε είδους πολιτιστική εκδήλωση, σε όποιο μέρος του κόσμου κι αν πάω, όπου ανακαλύπτω και θαυμάζω τα εκπληκτικά πολιτιστικά αγαθά. Οι εντυπωσιακές εικόνες που αποτυπώνονται στο μυαλό μου με εμπνέουν στην καθημερινότητά μου! Από τα 23 μου, ξεκίνησα να κάνω αυτό που αγαπώ, να αρθρογραφώ. Δηλαδή, με όχημα τις λέξεις να ταξιδεύω παρέα με τους αναγνώστες, στους δρόμους της τέχνης και του πολιτισμού! Έτσι κατάφερα να γίνω μία ονειροπόλα Πολιτιστική Διαχειρίστρια, με Master στην «Διοίκηση Πολιτισμικών Μονάδων», με αμείωτο ενδιαφέρον για τα κοινωνικά ζητήματα. Αυτό με οδήγησε να παρακολουθήσω σεμινάρια σχετικά με τους ανθρώπους, τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, την εκπαίδευση, την ιστορία κ.ά. και ν’ασχοληθώ με την επιστήμη μου κάνοντας εισηγήσεις σε συνέδρια. Πιστεύω πως η ζωή έχει κατεργάρικο χαρακτήρα και εμείς θα πρέπει να βλέπουμε την μαγεία της συνοδευόμενη με χρυσόσκονη!

Related Posts

#opinions

Το αλφαβητάρι του Πάσχα

20 Απριλίου 2025
#opinions

Ένας «περίπατος» στα άδυτα της ανθρώπινης φύσης. 

15 Απριλίου 2025
#opinions

Πυξίδες

12 Απριλίου 2025
Next Post

Μπουρδέτο με σκορπίνα

Eye's Walk Digital Festival 2023: Λιμάνι Ερμούπολης - Ψυχογεωγραφικός Χάρτης και καλλιτέχνες

FILE PHOTO: Small toy figures are seen in front of diplayed Airbnb logo in this illustration taken March 19, 2020. REUTERS/Dado Ruvic/Illustration/File Photo

Airbnb: Έρχονται αλλαγές και περιορισμοί – Τα μέτρα που εξετάζει η κυβέρνηση

Highlights

Μαζί στη Διαδρομή για τη Δίκαιη Μετάβαση

Νεολαία για μια Δίκαιη Μετάβαση: Εργαλειοθήκη Συμμετοχής στο Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης

Έκθεση για τη Συμμετοχή των Νέων στη Δίκαιη Μετάβαση: Παραδείγματα από 12 Κράτη-Μέλη της ΕΕ

Μια νέα συμμαχία για τη Δίκαιη Μετάβαση με πρωταγωνιστές τους νέους από το Together & το Green Tank

Ο ρόλος της νεολαίας στη Δίκαιη Μετάβαση: Η περίπτωση της Δυτικής Μακεδονίας

Επίδομα παιδιού: Κλείνει αύριο 30 Απριλίου προσωρινά η πλατφόρμα

Connect with TOGETHER

Advertising

Contact us

info@togethermag.gr
ad@togethermag.gr
24610 25600
ΑΡΧΕΛΑΟΥ 25
ΚΟΖΑΝΗ

Mailing list

Subscribe to the Τοgether newsletter

Get the day on Together straight to your inbox

Together n. 67

Together n. 67

© 2018 Together Magazine - Powered & Developed by webable.gr

No Result
View All Result
  • News Feed
    • Κοινωνία
    • Οικονομία
    • Πολιτική
    • Επιστήμη – Tech
    • Κόσμος
    • Υγεία
    • Animals
    • Περιβάλλον
  • Life & Culture
    • Μουσική
    • Βιβλίο
    • Σινεμά
    • Θέατρο
    • Φωτογραφία
    • Εικαστικά
    • Design
    • Σειρές
    • Travel
    • Wellbeing
    • Fashion
    • Γαστρονομία
    • Picks
  • ID
    • To Ερωτηματολόγιο του Προυστ
    • Togethergram
    • Togetherωτήσεις
    • Πρόσωπα
  • #opinions
  • Μανταλάκι
  • Διαφήμιση

© 2019 Together Magazine - Powered & Developed by webable.gr