Ο Γιώργος 25 χρονών, πτυχιούχος ΤΕΦΑΑ, έπιασε τον Σταυρό στην τελετή αγιασμού των υδάτων στην χώρα μας και ευχήθηκε να απασχοληθεί στον κλάδο του.
Η Μαρία 27 χρονών, πτυχιούχος Ιστορικού Αρχαιολογικού, αναζητά μαθητές για ιδιαίτερα με μόλις 3 ευρώ την ώρα.
Η Κωνσταντίνα 25 χρονών, πτυχιούχος Πολιτικών Επιστημών και μεταπτυχιακή φοιτήτρια με υποτροφία, απασχολήθηκε για ένα μήνα σε εταιρία τηλεφωνικών πωλήσεων.
Η Σταυρούλα 29 χρονών, πτυχιούχος Φιλολογίας με μεταπτυχιακό, εργάζεται στα εκδοτήρια εισιτηρίων στον σιδηροδρομικό σταθμό του Λονδίνου.
Αναρίθμητα παραδείγματα πτυχιούχων της Ελλάδας που αναζητούν το αυτονόητο! Να εργαστούν στο αντικείμενο σπουδών τους!
Ορισμένοι παραμένουν στην χώρα τους και απασχολούνται σε μη συναφή ειδικότητες για να επιβιώσουν ενώ παράλληλα προσπαθούν να αποκτήσουν περισσότερα ακαδημαϊκά προσόντα για να καταφέρουν να εργαστούν στην ειδικότητά τους. Από την άλλη πλευρά, πολλοί πτυχιούχοι καταφεύγουν στο εξωτερικό, χωρίς τελικά η θέση εργασίας που θα αποκτήσουν να είναι σχετική με το πτυχίο τους.
Στην χώρα μας, η ανεργία των πτυχιούχων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (απόφοιτοι ΑΕΙ και ΤΕΙ) στις ηλικίες 22 έως 35 έχει ανέλθει στο 68%! Όταν σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη, το ποσοστό απασχόλησης των πτυχιούχων φτάνει 90%!
Σε κάποιες περιπτώσεις, συναντάμε πτυχιούχους σε θέσεις συμβασιούχων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Ένα χρόνο πριν η εικόνα αυτήν άλλαξε λίγο. Αυτό οφείλεται στο Ειδικό πρόγραµµα απασχόλησης για 5.500 άνεργους πτυχιούχους ανώτατων εκπαιδευτικών και τεχνολογικών ιδρυµάτων, ηλικίας 22-29 ετών, σε Υπουργεία και εποπτευόµενους δηµόσιους φορείς, όπως αυτοί ορίζονται στο άρθρο 51 του ν. 1892/1990 (Α΄ 101) και οι οποίοι δεν ασκούν οικονοµική δραστηριότητα, που προκηρύχθηκε στις αρχές του 2019.
Στόχος του προγράμματος ήταν αφενός η άμεση αντιμετώπιση της ανεργίας αλλά και η αδυναμία ένταξης των πτυχιούχων στην αγορά εργασίας, αφετέρου η αντιμετώπιση της διαρροής των επιστημόνων (brain drain) σε άλλες χώρες, προς εύρεση εργασίας. Συνολικά απασχολήθηκαν 3650 πτυχιούχοι, με κριτήρια ΑΣΕΠ. Οι συμβασιούχοι απασχολήθηκαν σε 220 φορείς του δημοσίου, όπως αυτοί του ΕΦΚΑ, ΕΟΠΠΥ, Κέντρα Αιμοδοσίας, Περιβάλλοντος, Πολιτισμού κλπ.
Λίγο πριν την λήξη των συμβάσεων τους ξεκίνησαν μια σειρά από απεργίες και διαδηλώσεις για την διεκδίκηση της ανανέωσής τους και άλλων εργατικών δικαιωμάτων. Η απάντηση ήταν αρνητική. Οι απολύσεις των πτυχιούχων ξεκίνησαν από τον Ιανουάριο του 2020.
Σύμφωνα με μαρτυρίες των διοικήσεων των φορέων στους οποίους απασχολήθηκαν, οι πτυχιούχοι συνέβαλαν αποτελεσματικά στην καλή λειτουργία των υπηρεσιών και στην διεκπεραίωση των υποθέσεων. Ανέλαβαν μεγάλο κομμάτι του φόρτου εργασίας με αποτέλεσμα την καλύτερη και ταχύτερη εξυπηρέτηση του κοινού.
Σήμερα ένα χρόνο μετά, 3.560 πτυχιούχοι είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώο του ΟΑΕΔ, την ίδια ώρα όπου το κράτος προσφέρει μηνιαίο μισθό 3.000 για ένα χρόνο σε 500 πτυχιούχους που ζουν στο εξωτερικό ώστε να επιστρέψουν στην χώρα μας!
Ύστερα απ όλα αυτά, μπροστά μας ξεδιπλώνεται ένα δίλλημα.
Ετεροαπασχόληση ή φυγή στο εξωτερικό;
Εάν απάντησες το δεύτερο, τότε θα πρέπει μιλήσουμε για ένα ακόμη «brain drain» με ακόμη μεγαλύτερες συνέπειες.