Το παρόν σχέδιο νόμου έχει σα σκοπό την αξιοποίηση των δυνατοτήτων των τεχνολογιών της τεχνητής νοημοσύνης, ένα σημαντικό κομμάτι το οποίο έχει να κάνει με την καθημερινή λειτουργία, με την προώθηση σημαντικών συστημάτων, με την πρόοδο γενικότερα της χώρας μας.
Η τεχνητή νοημοσύνη έχει σα σκοπό να προάγει ζητήματα, αλλά παράλληλα το παρόν σχέδιο νόμου χρησιμοποιεί νόμους οι οποίοι διασφαλίζουν τα δικαιώματα των ανθρώπων οι οποίοι έχουν συνθέσει και έχουν προάγει την τεχνητή νοημοσύνη και παράλληλα διασφαλίζει τα προσωπικά δεδομένα των ανθρώπων που κάνουν χρήση της τεχνητής νοημοσύνης και την αξιοποιούν ή των ανθρώπων που δίνουν δεδομένα για να διαμορφωθούν όλες αυτές οι πλατφόρμες.
Τα τελευταία τρία χρόνια το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης με τη σημερινή Κυβέρνηση έκανε άλματα τα οποία έχουν τεράστιες αποστάσεις από τα προηγούμενα χρόνια. Μέσα απ’ αυτήν τη διαδικασία κατάφεραν άνθρωποι γρήγορα να εξυπηρετηθούν, να εξοικονομήσουν χρήμα και χρόνο και κυρίως να αξιοποιήσουν σημαντικές δυνατότητες και ευκαιρίες που δεν θα είχαν περιθώριο να τις αξιοποιήσουν με τις δυσκολίες που υπήρχαν.
Παράλληλα, άλλαξε η εικόνα της χώρας μας στο εξωτερικό. Παραδέχθηκαν πολλές υπηρεσίες της Ευρώπης αυτό το άλμα που έκανε η χώρα μας και αυτή η αξιοπιστία είχε θετικά αποτελέσματα, γιατί πολλές φορές στο παρελθόν αναφερόμασταν σα χώρα με πολλές δυσκολίες και γραφειοκρατία και αυτό ήταν ανασταλτικός παράγοντας για τους επενδυτές, οι οποίοι όμως διαπιστώνουν πια ότι πολλά πράγματα προχωρούν πολύ γρήγορα, οπότε τολμούν, έρχονται, συνεργάζονται και προωθούνται διάφορες μορφές συνεργασιών και γίνονται και σημαντικές επενδύσεις. Αυτό βέβαια έχει συνέπειες και στην οικονομία της χώρας και στην εξασφάλιση θέσεων εργασίας και γενικότερα στον στόχο μας που είναι να πάμε ένα βήμα μπροστά.
Το Υπουργείο φροντίζει όλη αυτήν την πρόοδο να την προχωρήσει βήμα-βήμα, διότι κάθε τι που πάει μπροστά θα πρέπει να διασφαλίσει την ασφάλεια και αυτών που το χρησιμοποιούν, αλλά και όλων των συστημάτων, να μην καταπέσουν και να μην πληγούν. Έτσι, λοιπόν, οργανώνει και τη Συντονιστική Επιτροπή, η οποία αποτελείται από τρεις Υπουργούς, τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, τον Υπουργό που εποπτεύει τη Γραμματεία των ΣΔΙΤ και τον Υπουργό Ανάπτυξης, προκειμένου να μπορέσει να ελέγξει και να καταγράψει, αλλά και να προάγει την πολιτική αυτής της πορείας για να μη γίνονται αποσπασματικές ενέργειες, αλλά να υπάρχει μια συνολική προσπάθεια και ένα συνολικό σχέδιο. Παράλληλα, υπάρχει μέσα και η Επιτροπή η οποία θα παρακολουθεί αυτήν την πορεία.
Νομίζω, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, πως ό,τι έχει γίνει μέχρι σήμερα είναι πάρα πολύ σημαντικό. Το αποδεικνύει αυτό η νέα γενιά που χρησιμοποιεί αυτές τις μεθοδολογίες και κατά καιρούς με τη συμμετοχή της, αλλά και με τα λόγια της εκφράζει την ικανοποίησή της.
Θα ήθελα να αναφερθώ –διότι υπάρχουν πολλά και σημαντικά άρθρα- ιδιαίτερα στις δύο τροπολογίες. Η πρώτη αναφέρεται στη βεβαίωση νοσηλείας και στο πιστοποιητικό ασθένειας, το οποίο μπορεί να εκδοθεί. Αυτή είναι μια σημαντική δυνατότητα για τον κάθε πολίτη, ο οποίος μπορεί σε ειδική πλατφόρμα να έχει αυτήν τη βεβαίωση και να τη χρησιμοποιήσει για ποικίλους λόγους. Επίσης υπάρχει και η διευκόλυνση που γίνεται στο Υπουργείο Εσωτερικών για τις αναρρωτικές άδειες, όπου με ηλεκτρονικό τρόπο και με συγκεκριμένη διαδικασία μπορούν αυτές να παρέχονται.
Ακόμη, σημαντικό στην ανάπτυξη και την πρόοδο είναι και το ημερολόγιο των έργων, όπου εκεί μπορούμε πάλι με συγκεκριμένη μεθοδολογία να κερδίσουμε χρόνο και να έχουμε τα έγγραφα εκείνα τα οποία θα διασφαλίσουν τη γρήγορη διεκπεραίωση υποθέσεων. Όλα αυτά σημαίνουν πρόοδο και εξοικονόμηση χρημάτων.
Τέλος, θέλω να αναφερθώ στα πιστοποιητικά που εκδίδονται για ποσοστά αναπηρίας, καθώς επίσης και στη χρήση αυτών των πιστοποιητικών για διάφορα ωφελήματα, είτε αυτά είναι συντάξεις είτε είναι κάποιες οικονομικές ελαφρύνσεις είτε είναι επιδόματα είτε οποιεσδήποτε μορφές διευκολύνσεων. Δίνω ιδιαίτερη έμφαση σ’ αυτόν τον τομέα, γιατί η ευαισθησία πρέπει να γίνει πράξη και να αποδεικνύεται εκ του αποτελέσματος. Τα άτομα με αναπηρία συναντούν πολλές δυσκολίες, αλλά υπάρχει ειλικρινές ενδιαφέρον προς αυτήν την κατεύθυνση. Πρέπει να νομοθετούμε και προς αυτήν την κατεύθυνση, διότι υπάρχουν πολιτικές φιλολαϊκές οι οποίες στοχεύουν σε άλλης μορφής θετικά αποτελέσματα και αυτό συχνά στα λόγια φαίνεται ενδιαφέρον, αλλά όχι και στις πράξεις.
Το παρόν νομοσχέδιο είναι για εμένα ιδιαίτερα σημαντικό ως προς αυτόν τον τομέα. Κάποιοι από τους ανθρώπους με αναπηρία είχαν μικρά ποσοστά αναπηρίας και εύκολα μπορούσαν να συγκεντρώσουν όλα τα χαρτιά που απαιτούνταν από τους γιατρούς, προκειμένου να πάρουν το πιστοποιητικό και το ποσοστό αναπηρίας. Υπάρχουν, όμως, άνθρωποι που είναι ηλικιωμένοι, υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι έχουν δύσκολες ασθένειες και αυτές οι δυσκολίες καμιά φορά είναι ανασταλτικός παράγοντας ώστε να προχωρήσουν τα βήματα που απαιτούνται για να αποκτήσουν αυτά τα ποσοστά και τα ωφελήματα του κράτους μας, της κοινωνίας μας και της Κυβέρνησης.
Επομένως, αυτή η τελευταία τροπολογία για εμένα τους διευκολύνει πάρα πολύ. Είναι σημαντικό να ενημερωθούν οι πολίτες για να την αξιοποιήσουν. Κάθε τι που έχει σα στόχο τη διευκόλυνση των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, των ανθρώπων με αναπηρία και γενικότερα των πολιτών που το έχουν ανάγκη, για εμένα είναι πολύ σημαντικό, διότι η Νέα Δημοκρατία και η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είναι δίπλα κυρίως στους πολίτες που το έχουν ανάγκη, είναι δίπλα στους πολίτες που μπορούν, αλλά και στους πολίτες που δεν μπορούν να καταφέρουν πολλά πράγματα και αυτούς πρέπει να τους διευκολύνουμε, γιατί είμαστε ένα κράτος με ευαισθησία, ένα κράτος κοινωνικό.