«Δεν ξεχνάμε, αλλά κάτι κενό εγκαθίσταται μέσα μας», έλεγε ο Γάλλος
σημειολόγος, Ρολάν Μπαρτ.
Συμπληρώθηκαν δυόμιση έτη από την ημέρα, που το Κέντρο Ημέρας Alzheimer Κοζάνης, άνοιξε τις πύλες του στην πόλη μας, παρέχοντας τις υπηρεσίες του στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας, εγκαινιάζοντας παράλληλα έναν νέο, σύγχρονο τρόπο αντιμετώπισης των γνωσιακών προβλημάτων των ηλικιωμένων.
Με την κατάργηση των μέτρων για την Covid-19, στις 26 Ιουνίου το Κέντρο Ημέρας Alzheimer Κοζάνης οργανώνει την πρώτη του ημερίδα για την άνοια, στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Εορδαίας.
“Εσείς αγκαλιάσατε τις υπηρεσίες μας με αγάπη, εμείς υποσχόμαστε να συνεχίσουμε να σας φροντίζουμε με την ίδια ζέση βελτιώνοντας την ποιότητα ζωή σας και γεμίζοντας τον εγκέφαλό σας με νέες εικόνες,
συναισθήματα και μνήμες , που τόσο έχει ανάγκη.” αναφέρει ο επιστημονικά υπεύθυνος Dr. Κων/νος Γ. Αραπίδης.
Ένα επιτελείο επιλεγμένης ομάδας επιστημόνων, παρέχει καθημερινή υποστήριξη με απώτερο στόχο τη διασφάλιση καλύτερης ποιότητας ζωής ενώ ο κ. Αραπίδης. τονίζει πως ο σκοπός ήταν απλοϊκός αλλά και αναγκαίος, “να υποστηρίξουμε τόσο τα άτομα που παλεύουν με τη μάστιγα της άνοιας όσο και τις οικογένειές”
Στα 2 χρόνια λειτουργίας του Κέντρου, ειδικά σε μια περιοχή που είχε τα δυο πιο σκληρά εξάμηνα lockdown λόγω της Covid-19 στην Ελλάδα, εξετάστηκαν 450 επωφελούμενους, που αυτό μεταφράζεται σε πάνω από 2000 ιατρικές επισκέψεις, πραγματοποιήθηκαν 500 ψυχολογικές εκτιμήσεις, 200 άτομα έκαναν χρήση της κοινωνικής υπηρεσίας, 100 άτομα εκτιμήθηκαν από εργοθεραπευτή, πάνω από 1000 έκαναν χρήση των εργοθεραπευτικών παροχών, 1700 άτομα επωφελήθηκαν με νοητική ενδυνάμωση και όλοι οι
επωφελούμενοι είχαν καθημερινή νοσηλευτική φροντίδα.
Συμμετοχή- Εφαρμογή- Δημιουργία αυτοί είναι κάποιοι από τους άξονες που κινήθηκε παράλληλα το Κέντρο Ημέρας Alzheimer Κοζάνης επισημαίνει ο κ. Αραπίδης δίνοντας μας περισσότερες πληροφορίες.
“Συμμετείχαμε στη γραμμή βοήθειας για την Covid-19 παρέχοντας 278 τηλεφωνικές και 183 ηλεκτρονικές επικοινωνίες. Εφαρμόσαμε προγράμματα γυμναστικής ατομικά και σε ομάδες και πρότυπα προγράμματα μουσικοθεραπείας. Δημιουργήσαμε ομάδες φροντιστών με σκοπό την ενημέρωσή τους για την άνοια αλλά και για την αποενοχοποίησή τους στο ερώτημα «είμαι καλός φροντιστής;».
“Μέσα από τη σχέση μας με τους επωφελούμενους και τους φροντιστές τους, επιβεβαιώθηκε ακόμα μια φορά η έλλειψη στην ανάπτυξη δομών και υπηρεσιών για την άνοια κυρίως μονάδες τελικού σταδίου και οι οικογένειες αντιμετωπίζουν προβλήματα οικονομικά, αφού δεν προβλέπονται επιδόματα για τα πάσχοντα από άνοια άτομα αλλά δεν προστατεύονται και από επαρκείς κοινωνικούς θεσμούς.” αναφέρει ο Κωνσταντίνος Αραπίδης.
Αυτό που ισχύει όμως είναι πως: Ο χρόνος κινείται προς μια κατεύθυνση και η μνήμη προς μιαν άλλη.
Ο άνθρωπος ενθυμούμενος ενεργητικά δημιουργεί το νόημα του παρελθόντος με την πράξη της ανάμνησης. Αυτό σημαίνει ότι αναπόφευκτα μορφοποιούμε τα θραύσματα της μνήμης σε περίπλοκες κατασκευές, που γίνονται οι ιστορίες της ζωής μας. Αφού ο χρόνος είναι ανίκητος, εμείς θα υποστηρίζουμε τη μνήμη, γιατί: «όλοι μας είμαστε οι αναμνήσεις μας» καταλήγει ο επιστημονικός υπεύθυνος του Κέντρου Ημέρας Alzheimer Κοζάνης και Ψυχίατρος Dr. Κων/νος Γ. Αραπίδης.