Together
Together
Together
No Result
View All Result
Home Life & Culture Γαστρονομία

Πόσο διαφορετικά αντιλαμβάνεται ο κάθε ουρανίσκος το κρασί;

από togetherteam
5 Αυγούστου 2022
σε Γαστρονομία
Share on FacebookShare on Twitter

Οι ειδικοί του krasiagr.com απαντούν σε ένα ερώτημα που όλοι έχουμε αναρωτηθεί.

Οι γευστικοί μας κάλυκες είναι τόσο μοναδικοί όσο και τα δακτυλικά μας αποτυπώματα: δεν υπάρχουν δύο σετ γευστικών καλύκων που να είναι ίδιοι. Η διάταξη και η σύνθεσή τους είναι αποτέλεσμα του DNA μας, αλλά οι γεύσεις και οι αντιπάθειές μας διαμορφώνονται επίσης από περιβαλλοντικούς παράγοντες και προσωπικές εμπειρίες. Η γενετική είναι επίσης σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνη για την ευαισθησία στη γεύση: μερικοί άνθρωποι είναι απλώς πιο ευαίσθητοι γευσιγνώστες από άλλους, που σημαίνει ότι κάτι ελαφρώς γλυκό για έναν μέσο άνθρωπο μπορεί να είναι εξαιρετικά γλυκό για κάποιον πιο ευαίσθητο στη γλυκύτητα. Το ίδιο συμβαίνει και με την οξύτητα. Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν πολύ χαμηλό «κατώφλι» στην οξύτητα και είναι πολύ ευαίσθητοι σ΄ αυτό και άλλοι άνθρωποι που αντιθέτως, έχουν ψηλό «κατώφλι» και θεωρούν ακόμα και ένα Sauvignon Blanc, όχι και τόσο όξινο.

Oι λεγόμενοι «supertasters» έχουν κυριολεκτικά περισσότερους γευστικούς κάλυκες από τους υπόλοιπους (οι γευστικοί κάλυκες είναι οι μικροσκοπικές θηλές σε σχήμα μανιταριού στη γλώσσα μας που φιλοξενούν τους γευστικούς υποδοχείς μας). Οι σούπερ γευσιγνώστες είναι στην πραγματικότητα συνήθως αρκετά επιλεκτικοί, λόγω της αυξημένης ευαισθησίας τους—ο καφές και τα λαχανικά μπορεί να έχουν πολύ πικρή γεύση και τα πικάντικα φαγητά μπορεί να έχουν οδυνηρά καυτή γεύση. Οι υπεργευσιγνώστες, μπορούν επίσης να βρουν το κρασί δυσάρεστο, ειδικά κρασιά με υψηλή περιεκτικότητα σε τανίνες ή/και αλκοόλ.

Αντίθετα, υπάρχουν επίσης “non-tasters,”  ή άνθρωποι που έχουν λιγότερους γευστικούς κάλυκες από τον μέσο όρο. Τείνουν να βρίσκουν πολλά φαγητά και ποτά ήπια και μπορεί να τους αρέσει να καρυκεύουν το φαγητό τους με πολύ αλάτι ή καυτερή σάλτσα.

Αν ανήκετε στην ευαίσθητη πλευρά και δεν είστε επαγγελματίες γευσιγνώστες, δεν σημαίνει ότι πρέπει να διαγράψετε εντελώς το κρασί, από τις διατροφικές σας συνήθειες. Σκεφτείτε να αποφύγετε τα κόκκινα κρασιά, τα οποία έχουν περισσότερες τανίνες και τα οποία μπορεί να έχουν πικρή γεύση σε ευαίσθητους γευσιγνώστες. Διαλέξτε ελαφρά, ντελικάτα κρασιά με χαμηλότερα ποσοστά αλκοόλ. Τα κρασιά που ωριμάσανε σε βαρέλι, μπορεί να μην είναι για εσάς. Και το να διατηρείτε τα κρασιά παγωμένα θα σας βοηθήσει να μην φαίνονται πολύ «θερμά» στον ουρανίσκο σας.

Εάν, ωστόσο, θέλετε να μάθετε περισσότερα για το επίπεδο της γευστικής σας ευαισθησίας, εξετάστε το ενδεχόμενο να επισκεφτείτε έναν ωτορινολαρυγγολόγο.

www.krasiagr.com

Tags: togethertogether free presstogethermagγεύσηκρασίοίνος

togetherteam

Related Posts

Γαστρονομία

Τι κρασί θα πιούμε το Πάσχα;

15 Απριλίου 2025
Γαστρονομία

Γιατί σήμερα τρώμε μπακαλιάρο σκορδαλιά;

25 Μαρτίου 2025
Γαστρονομία

Τα γλυκά της Αποκριάς στην Κοζάνη

26 Φεβρουαρίου 2025
Next Post

«Ταξιδεύω Γρεβενά» – Αιωνόβια Δέντρα, Μνημεία Φύσης

Από Σεπτέμβρη

Οι αλλαγές που θα ισχύσουν από τον Σεπτέμβριο στα σχολεία

Highlights

Οικολογική Κίνηση Κοζάνης – Εκδήλωση: “Δίκαιη Μετάβαση” Με την μάτια της νεολαίας

Μαζί στη Διαδρομή για τη Δίκαιη Μετάβαση

Νεολαία για μια Δίκαιη Μετάβαση: Εργαλειοθήκη Συμμετοχής στο Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης

Έκθεση για τη Συμμετοχή των Νέων στη Δίκαιη Μετάβαση: Παραδείγματα από 12 Κράτη-Μέλη της ΕΕ

Μια νέα συμμαχία για τη Δίκαιη Μετάβαση με πρωταγωνιστές τους νέους από το Together & το Green Tank

Ο ρόλος της νεολαίας στη Δίκαιη Μετάβαση: Η περίπτωση της Δυτικής Μακεδονίας

Connect with TOGETHER

Advertising

Contact us

info@togethermag.gr
ad@togethermag.gr
24610 25600
ΑΡΧΕΛΑΟΥ 25
ΚΟΖΑΝΗ

Mailing list

Subscribe to the Τοgether newsletter

Get the day on Together straight to your inbox

Together n. 67

Together n. 67

© 2018 Together Magazine - Powered & Developed by webable.gr

No Result
View All Result
  • News Feed
    • Κοινωνία
    • Οικονομία
    • Πολιτική
    • Επιστήμη – Tech
    • Κόσμος
    • Υγεία
    • Animals
    • Περιβάλλον
  • Life & Culture
    • Μουσική
    • Βιβλίο
    • Σινεμά
    • Θέατρο
    • Φωτογραφία
    • Εικαστικά
    • Design
    • Σειρές
    • Travel
    • Wellbeing
    • Fashion
    • Γαστρονομία
    • Picks
  • ID
    • To Ερωτηματολόγιο του Προυστ
    • Togethergram
    • Togetherωτήσεις
    • Πρόσωπα
  • #opinions
  • Μανταλάκι
  • Διαφήμιση

© 2019 Together Magazine - Powered & Developed by webable.gr