Την Δευτέρα είναι προγραμματισμένη η εκτόξευση της πρώτης αποστολής του προγράμματος Artemis της NASA στο πλαίσιο του οποίου θα πραγματοποιηθούν επανδρωμένες αποστολές στη Σελήνη και θα ξεκινήσει η προσπάθεια δημιουργίας μόνιμων βάσεων εκεί.
Μόνιμη επανδρωμένη βάση έχουν ανακοινώσει ότι θα δημιουργήσουν από κοινού Ρωσία και Κίνα ενώ διάφορες χώρες και ιδιωτικές εταιρείες έχουν ανακοινώσει περίπου 250 αποστολές στη Σελήνη τα επόμενα επτά χρόνια. Όπως είναι ευνόητο το ενδιαφέρον για τον φυσικό μας δορυφόρο είναι πλέον τεράστιο και μπορεί φαινομενικά να μοιάζει με ένα αδιάφορο ερημικό και άγονο κόσμο που το μόνο υπάρχει εκεί είναι μια σκονισμένη επιφάνεια γεμάτη κρατήρες αλλά η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική.
Η Σελήνη έχει πλούσιο ορυκτό πλούτο το εύρος του οποίου ακόμη δεν γνωρίζουμε αλλά θεωρείται βέβαιο ότι θα προσπαθήσουν με κάποιο τρόπο να εκμεταλλευτούν είτε τα κράτη είτε η ιδιωτική πρωτοβουλία. Τι υπάρχει λοιπόν στη Σελήνη και ποια μπορεί να η αξία του; Οι εκτιμήσεις των ειδικών για την αξία αυτού του ορυκτού πλούτου δείχνουν ότι έχουν ήδη ξεκινήσει να οργανώνονται σχέδια για την απόκτηση και εκμετάλλευση του.
Η λίστα
Μέχρι πριν από λίγα χρόνια πιστεύαμε ότι στη Σελήνη δεν υπάρχει ίχνος νερού. Όμως διαπιστώθηκε ότι στο υπέδαφος της υπάρχει νερό σε παγωμένη μορφή το οποίο μπορούμε να εκμεταλλευτούμε ποικιλοτρόπως. Τόσο ως πόσιμο νερό για τους ανθρώπους που θα ζουν στη Σελήνη όσο και για την παραγωγή οξυγόνου για να αναπνέουν αλλά και για την παραγωγή καυσίμων για διαστημικά σκάφη και πυραύλους έτσι ώστε να πραγματοποιούνται από εκεί εκτοξεύσεις προς τη Γη ή κυρίως προς άλλους προορισμούς στο ηλιακό μας σύστημα. Σε περίπτωση πάντως που κάποιος θελήσει να εκμεταλλευτεί οικονομικά το νερό που υπάρχει στη Σελήνη οι εκτιμήσεις με βάση τα σημερινή εικόνα των αποθεμάτων που υπάρχουν κάνουν λόγο για αξία περίπου 206 δισ. δολαρίων.
Η Σελήνη φαίνεται ότι είναι κυριολεκτικά γεμάτη από ήλιο και μάλιστα σε διάφορες μορφές του όπως το ήλιο-3 που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως καθαρό και ισχυρό καύσιμο σε πυρηνικούς αντιδραστήρες και να καλύψει ενεργειακές ανάγκες στη Γη. Οι εκτιμήσεις με τα υπάρχοντα δεδομένα κάνουν λόγο για ήλιο στη Σελήνη αξίας 1,5 τετράκις εκατομμύρια δολάρια!
Στο υπέδαφος της Σελήνης υπάρχουν ακόμη βασάλτης, σίδηρος, χρυσός, χαλαζίας, πυρίτιο, σκάνδιο, ύττριο, τιτάνιο και άλλα ορυκτά και ευγενή μέταλλα πολλά εκ των οποίων έχουν ευρύ πεδίο χρήσης και εφαρμογών όπως στη κατασκευή ηλεκτρονικών συσκευών, μηχανών οχημάτων, κεραμικών ή γυάλινων αντικειμένων, σε φωτοβολταϊκά συστήματα, σε ραντάρ κ.α. Οι εκτιμήσεις με τα σημερινά δεδομένα για τις ποσότητες αυτών των ορυκτών κάνουν λόγο για αξία περίπου δύο τρισεκατομμύρια. δολάρια. Υπολογίζεται επίσης ότι θα αναπτυχθεί και μάλιστα γρήγορα τουριστική βιομηχανία στη Σελήνη η αξία της οποίας υπολογίζεται σε πρώτη φάση στα 2,5 δισ. δολάρια.
Δεν χρειάζεται να προκαλεί πλέον έκπληξη το ολοένα και αυξανόμενο ενδιαφέρον για τον φυσικό μας δορυφόρο. Θα πρέπει βέβαια να δούμε πώς θα οργανωθεί και υλοποιηθεί η εκμετάλλευση του. Αν θα υπάρξουν συμφωνίες σε επίπεδο ΟΗΕ ανάμεσα στα κράτη, αν θα τεθούν κανόνες στην ιδιωτική πρωτοβουλία ή αν τελικά θα υπάρξει μια άναρχη και κατ’ επέκταση επικίνδυνη από πολλές απόψεις προσπάθεια εκμετάλλευσης του σεληνιακού εδάφους και πλούτου που υπάρχει σε αυτό.
Source: naftemporiki.gr