Στο 65% του 2019 οι αφίξεις το 2022,στο 86% η Μεσόγειος.
Σε αυτό το διάστημα πολλά άλλαξαν, ανατράπηκαν, βάλτωσαν στην ταξιδιωτική βιομηχανία, η οποία σήμερα διεκδικεί μια νέα πραγματικότητα: την ανάκαμψη.
Από τις περιοχές που ανακάμπτουν ταχύτερα στον κόσμο, με τις οικονομίες να επιστρέφουν στα προ-πανδημίας επίπεδά τους, «βασίλισσα» χρίζεται η Ευρώπη, όπως αναφέρει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού των Ηνωμένων Εθνών (UNWTO).
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του οργανισμού, υπολογίζεται ότι το διάστημα μεταξύ Ιανουαρίου και Σεπτεμβρίου ταξίδεψαν διεθνώς 700 εκατομμύρια τουρίστες. Ο αριθμός είναι υπερδιπλάσιος (+133%) από τον αριθμό που καταγράφηκε την ίδια περίοδο το 2021 και ισοδυναμεί με το 63% των επιπέδων του 2019.
Μέχρι το τέλος του 2022, ο UNWTO προβλέπει ότι παγκοσμίως, η ταξιδιωτική βιομηχανία θα πάρει πίσω το 65% των επιπέδων της πριν από την πανδημία – φέρνοντας περίπου από 1,2 έως 1,3 τρισ. δολάρια σε έσοδα από τον τουρισμό.
Ενδεικτικό της ταχύτητας με την οποία έχει ανακάμψει ο κλάδος είναι το γεγονός ότι οι μηνιαίες αφίξεις ήταν 64% κάτω από τα επίπεδα του 2019 τον Ιανουάριο του 2022 και είχαν φθάσει στο -27% μέχρι τον Σεπτέμβριο. Υπολογίζεται ότι 340 εκατομμύρια διεθνείς αφίξεις καταγράφηκαν μόνο το τρίτο τρίμηνο του 2022, σχεδόν το 50% του συνόλου του εννεαμήνου.
Η Ευρώπη «τρέχει»
Η Ευρώπη ηγείται της ανάκαμψης του διεθνούς τουρισμού. Χάρη στα ενδοπεριφερειακά ταξίδια, καθώς και στους Αμερικανούς τουρίστες, η Ευρώπη υποδέχθηκε 477 εκατομμύρια διεθνείς αφίξεις το διάστημα μεταξύ Ιανουάριου και Σεπτεμβρίου του 2022. Πρόκειται για το 68% των αφίξεων διεθνώς. «Άγγιξε» επίσης το 81% των αντίστοιχων επιπέδων πριν από την πανδημία, και ήταν υπερδιπλάσιο από το ποσοστό του 2021 (+126%).
Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον των ταξιδιωτών για διακοπές σε ευρωπαϊκές πόλεις ή στις ακτές της Μεσογείου εκδηλώθηκε το τρίτο τρίμηνο του έτους, αποκαλύπτουν επίσης τα στοιχεία. Αυτό είναι αναμενόμενο, καθώς γενικότερα στα διεθνή ταξίδια το μεγαλύτερο μέρος της ανάκαμψης έλαβε χώρα τη high season, μεταξύ Ιουλίου και Σεπτεμβρίου- διάστημα που από τη μία ακολούθησε την εισβολή της Ρωσίας, από την άλλη ήρθε μετά την χαλάρωση των περιορισμών του κορωνοϊού για την είσοδο επισκεπτών σε μία ξένη χώρα, γεγονός που ενίσχυσε την εμπιστοσύνη των ταξιδιωτών στα διατλαντικά ταξίδια.
Μετά την Ευρώπη στη λίστα με τις περιοχές που ανακάμπτουν ταχύτερα στον κόσμο είναι η Μέση Ανατολή, η Αφρική και η Αμερική, φτάνοντας το 77%, 63% και 66% των επιπέδων τους 2019 έως τον Σεπτέμβριο, αντίστοιχα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι κάποιες μικρότερες περιοχές έφτασαν σε ποσοστό από το 80% έως το 90% των αφίξεών τους πριν από την πανδημία το διάστημα Ιανουάριος-Σεπτέμβριος του 2022. Για παράδειγμα η Δυτική Ευρώπη έπιασε το 88% και η οι μεσογειακές χώρες της Ευρώπης το 86% σημειώνοντας την ταχύτερη ανάκαμψη προς τα επίπεδα του 2019. Ισχυρά αποτελέσματα κατέγραψαν επίσης η Καραϊβική, η Κεντρική Αμερική (82%) και η Βόρεια Ευρώπη (81%).
Σε επίπεδο μεμονωμένων προορισμών, οι χώρες που κατάφεραν να καταγράψουν αφίξεις πάνω από τα προ-πανδημίας επίπεδα κατά τους εννέα μήνες έως τον Σεπτέμβριο είναι: η Αλβανία, η Αιθιοπία, η Ονδούρα, η Ανδόρα, το Πουέρτο Ρίκο, η Δομινικανή Δημοκρατία, η Κολομβία, το Ελ Σαλβαδόρ και η Ισλανδία.
Επίσης, ορισμένοι προορισμοί κατέγραψαν αξιοσημείωτες αυξήσεις στις διεθνείς τουριστικές εισπράξεις τους πρώτους επτά έως εννέα μήνες του 2022: η Σερβία, η Ρουμανία, η Τουρκία, η Λετονία, η Πορτογαλία, το Πακιστάν, το Μεξικό, το Μαρόκο και η Γαλλία.