Δε νομίζω πως μπορώ να περιγράψω με λόγια το πόσο ενθουσιασμένη είμαι με αυτή τη συνταγή. Πως να μην είμαι άλλωστε αφού μιλάμε για μια υπέροχη γαριδομακαρονάδα με λευκή σάλτσα.
Έχετε σκεφτεί ποτέ ποιο θα θέλατε να είναι το τελευταίο σας γεύμα; Ακούγεται λίγο μακάβριο αλλά αν μπορούσα να το επιλέξω τότε η επιλογή μου θα ήταν σίγουρα μόνο μια: γαριδομακαρονάδα με λευκή σάλτσα. Δαγκωτό.
Ούσα μικρό και ανέμελο κορίτσι θεωρούσα δεδομένο ότι η γαρίδα μαγειρεύεται πάντα και μόνο με κόκκινη σάλτσα. Όλα άλλαξαν όταν είδα σε κατάλογο μαγαζιού “Σπαγγέτι με θαλασσινά σε λευκή σάλτσα”. Το μυαλό μου πήγε κατευθείαν στην κρέμα γάλακτος. Ωστόσο έκανα μεγάλο λάθος.
Ευτυχώς όμως η συγκεκριμένη σάλτσα δεν περιείχε ίχνος κρέμας γάλακτος. Ως λευκή σάλτσα εννοούσαν το ζουμί των θαλασσινών. Νομίζω πως ήταν η ωραιότερη μέρα της ζωής μου. ΤΙ ΜΑΚΑΡΟΝΑΔΑ ΗΤΑΝ ΑΥΤΗ ΠΑΝΑΓΙΑ ΜΟΥ; ΠΟΥ ΖΟΥΣΑ ΤΟΣΟ ΚΑΙΡΟ;
ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΓΗΣ
Η γαριδομακαρονάδα που θα βρείτε παρακάτω είναι εμπνευσμένη από εκείνη την άγια μέρα που βρήκα το φως μου. Τι θα πρέπει να προσέξετε:
- Σάλτσα και μακαρόνια πρέπει να γίνουν ταυτόχρονα. Υπολογίστε καλά τους χρόνους σας ώστε όταν τα μακαρόνια θα είναι έτοιμα να βγούνε από την κατσαρόλα, το τηγάνι σας θα πρέπει να είναι έτοιμο να τα υποδεχτεί.
- Πολλές μακαρονάδες με θαλασσινά περιέχουν μπισκ ή ζωμό θαλασσινών. Εγώ δεν έκανα, δεν είχα τον κατάλληλο χρόνο. Οπότε αυτό που έκανα ήταν να σοτάρω τα κεφάλια και το κέλυφος από τις γαρίδες σε ελαιόλαδο. Αφού σοταρίστηκαν και αρωμάτισαν κατάλληλα το ελαιόλαδο τα απέσυρα από το τηγάνι και τα έβαλα σε ένα τούλι. Τα άφησα λίγο να κρυώσουν και έπειτα τα πίεσα πάνω από το τηγάνι ώστε να βγάλουν όλη τη γεύση τους.
- Το δέσιμο της σάλτσας έγινε πολύ εύκολα και απλά. Χρειάστηκε το νερό στο οποίο έβρασαν τα μακαρόνια και βούτυρο. Αυτό το νερό, είναι υγρός χρυσός καθώς έχει το απαραίτητο άμυλο που χρειαζόμαστε για να δέσει η σάλτσα μας.
ΤΙ ΖΥΜΑΡΙΚΑ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΩ;
Αυτή η μακαρονάδα απαιτεί ένα ζυμαρικό μακρύ, με πλατιά σιλουέτα. Ήταν λοιπόν μονόδρομος το να χρησιμοποιήσω τα λιγκουίνι της MISKO τα οποία και αγκάλιασαν άψογα αυτή τη διακριτική μα και ταυτόχρονα άκρως γευστική λευκή σάλτσα. Τα λιγκουίνι της MISKO δεν υστερούν καθόλου σε κομψότητα ενώ διαθέτουν ένα τόσο εύκολο σχήμα που μας καλεί να δοκιμάσουμε τη μαγειρική μας δεινότητα εξερευνώντας κάθε είδους συνταγή.
Και μιας και μιλάμε για τελευταίο γεύμα ήρθε η στιγμή να ομολογήσω πως ώρα λιγκουίνι είναι ένα από τα αγαπημένα μου ζυμαρικά, αν όχι το αγαπημένο μου. Δε θα μπορούσα λοιπόν να επιλέξω κάποιο άλλο.
ΥΛΙΚΑ ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΓΗΣ
Αν λοιπόν σε έπεισα και θέλεις και εσύ να εξερευνήσεις αυτή την ιδιαίτερη γαριδομακαρονάδα τότε δεν έχεις παρά να προμηθευτείς τα παρακάτω:
- λιγκουίνι της MISKO
- γαρίδες
- βούτυρο και ελαιόλαδο
- σκόρδο, κρεμμύδι λευκό και μαϊντανό
- λευκό κρασί
- μαύρο πιπέρι και μπούκοβο για τους τολμηρούς
Ingredients
- 500 γρ MISKO λιγκουίνι
- 500 γρ γαρίδες
- 4-5 κ.σ. ελαιόλαδο
- 3 σκελίδες σκόρδο
- 1 λευκό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- ½ κ.γ. μπούκοβο
- ½ ποτήρι λευκό κρασί
- 100 γρ βούτυρο
- 1/2 κούπα νερό που βράζουν τα μακαρόνια
- αλάτι
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- ψιλοκομμένο μαϊντανό
Οδηγίες
-
Πλένουμε τις γαρίδες και αφαιρούμε το κέλυφος και το κεφάλι, τα αφήνουμε στην άκρη. Με ένα μικρό μαχαιράκι χαράσσουμε ελαφρώς το πίσω μέρος της γαρίδας για να αφαιρέσουμε το έντερο. Αφήνουμε τις καθαρές γαρίδες σε ένα μπολ.500 γρ γαρίδες
-
γεμίζουμε μια μεγάλη κατσαρόλα με 5 λίτρα νερό και τη βάζουμε σε υψηλή φωτιά. Μόλις το νερό αρχίσει να βράζει, προσθέτουμε 35 γρ. αλάτι και ρίχνουμε τα MISKO λιγκουίνι. Ανακατεύουμε και αφήνουμε να βράσουν για όσο χρόνο αναφέρει η συσκευασία μείον ένα λεπτό.500 γρ MISKO λιγκουίνι,αλάτι
-
Παράλληλα, σε ένα βαθύ τηγάνι προσθέτουμε το ελαιόλαδο και αφού έχουμε ψιλοκόψει το σκόρδο και το λευκό κρεμμύδι. Τα τσιγαρίζουμε για 3-4 λεπτά, ή μέχρι να πάρουν ένα χρυσαφί χρώμα. Στη συνέχεια προσθέτουμε το μπούκοβο και σοτάρουμε για 1 λεπτό.4-5 κ.σ. ελαιόλαδο,3 σκελίδες σκόρδο,1 λευκό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο,½ κ.γ. μπούκοβο
-
Στη συνέχεια προσθέτουμε στο τηγάνι τα κεφάλια μαζί με τα κελύφη από τις γαρίδες. Σοτάρουμε για περίπου 5 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά. Προσθέτουμε το λευκό κρασί και μαγειρεύουμε ανακατεύοντας μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ.½ ποτήρι λευκό κρασί
-
Αφαιρούμε προσεκτικά τα κεφάλια μαζί με τα κελύφη και τα βάζουμε σε ένα τούλι. Αφήνουμε να κρυώσουν ελαφρώς ώστε να μπορούμε να τα πιέσουμε με τα χέρια μας για να βγάλουν τα υγρά τους. Προσθέτουμε τα υγρά και πάλι στο τηγάνι.
-
Προσθέτουμε στο τηγάνι τις γαρίδες και σοτάρουμε από κάθε πλευρά 1-2 λεπτά.
-
Σβήνουμε με νερό από τα μακαρόνια που βράζουν. Ανακατεύουμε για 1 λεπτό και εν συνεχεία βάζουμε το βούτυρο ώστε να δέσει ελαφρώς η σάλτσα.1/2 κούπα νερό που βράζουν τα μακαρόνια,100 γρ βούτυρο
-
Με μια πηρούνα μεταφέρουμε τα μακαρόνια από την κατσαρόλα στο τηγάνι μας. Ανακατεύουμε καλά και αν χρειάζεται προσθέτουμε λίγο επιπλέον νερό από τα ζυμαρικά που έβρασαν..
-
Αποσύρουμε από τη φωτιά, πασπαλίζουμε με μαϊντανό και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.φρεσκοτριμμένο πιπέρι,ψιλοκομμένο μαϊντανό