Μια εκτενή ανάλυση των δεικτών εισοδηματικής φτώχειας ανά περιφέρεια, η οποία αναδεικνύει τις ανισότητες και αποτελεί χρήσιμο εργαλείο για τον σχεδιασμό μέτρων πολιτικής δημοσίευσε ο οργανισμός έρευνας και ανάλυσης διαΝΕΟσις σε συνεργασία με το Παρατηρητήριο Περιφερειακών Πολιτικών με ανησυχητικά στοιχεία για την Δυτική Μακεδονία.
Η έρευνα δίνει μια εικόνα στην ερώτηση “πόσοι είναι οι φτωχοί” σε κάθε περιφέρεια, αλλά και για το “πόσο φτωχοί είναι οι φτωχοί” σε κάθε περιφέρεια.
Η ανάλυση βασίζεται σε δεδομένα της έρευνας Εισοδήματος και Συνθηκών Διαβίωσης των Νοικοκυριών, της γνωστής SILC που διενεργείται πανευρωπαϊκά από τη Eurostat και στην Ελλάδα από την ΕΛΣΤΑΤ.
Η ανάλυση εστιάζει χρονικά στην περίοδο 2017 έως 2022 και παρουσιάζει ενδιαφέρον, αφού ένα μέρος της περιόδου συμπίπτει με το ξέσπασμα της πανδημίας που ακόμα δίχνει την μεγάλη αναταραχή που έφερε στην οικονομία και την κοινωνία γενικότερα.
Στην έρευνα διαπιστώνεται ότι περισσότερο επλήγησαν οι Περιφέρειες των Ιόνιων Νησιών, του Νοτίου Αιγαίου, της Κρήτης και της Δυτικής Μακεδονίας. Οι νησιωτικές περιοχές επλήγησαν καθώς η οικονομική δραστηριότητα βασίζεται στον τουρισμό ενώ όσον αφορά την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας προκύπτει λόγω απολιγνιτοποίησης, που δεν εξαντλείται μόνο στην περίοδο της πανδημίας αλλά συνεχίζει να επηρεάζει βαθιά την περιοχή κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου.
Τα ευρήματα υπογραμμίζουν τη μεγάλη σημασία που θα παίξει για τον τόπο μας ένας καλύτερος και αποτελεσματικότερος σχεδιασμός πολιτικών καταπολέμησης της φτώχειας.
Διαβάστε αναλυτικά την έρευνα ΕΔΩ