“Diversity is a great force towards creativity”
Michael D. Eisner
Επιμέλεια: Σοφία Σταματοπούλου, ED Δυτικής Μακεδονίας
Το Σεπτέμβριο 2021, η Ursula von der Leyen, στην ομιλία της για την κατάσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναφέρθηκε στον Jacques Delors, ο οποίος αναρωτιόταν “Πώς θα οικοδομηθεί η Ευρώπη εάν οι νέοι δεν την βλέπουν ως συλλογικό έργο και ως κάτι που αντιπροσωπεύει το δικό τους μέλλον;”. Προκειμένου, λοιπόν, να δώσει λόγο και φωνή στις νέες και νέους, αποφάσισε να κηρύξει το 2022 ως το Ευρωπαϊκό Έτος Νεολαίας, αναδεικνύοντας τη σημασία της ευρωπαϊκής νεολαίας για την οικοδόμηση ενός καλύτερου μέλλοντος.
Στο Europe Direct Δυτικής Μακεδονίας, φιλοξενείται η Ελληνική Καταναλωτική Οργάνωση Φλώρινας (ΕΚΑΤΟ), μέσω της οποίας υλοποιείται το σχέδιο εθελοντισμού “ The Youth Crew (Youth CREativity Workshops)” το οποίο χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης και το Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης. Οι δραστηριότητες του σχεδίου έχουν αναπτυχθεί με γνώμονα την ενδυνάμωση των νέων της τοπικής κοινωνίας, την καλλιέργεια δεξιοτήτων αλλά και της δημιουργικότητάς τους, δίνοντας παράλληλα την ευκαιρία ενασχόλησης τους με δράσεις αλληλεγγύης που μπορούν να επιφέρουν μια θετική κοινωνική αλλαγή.
Μέσω του σχεδίου εθελοντισμού, φιλοξενούνται στην πόλη της Φλώρινας, από τον Σεπτέμβριο του 2021, δύο εθελόντριες από την Ισπανία, προσφέροντας στον φορέα εθελοντική εργασία. Στο σχέδιο συμμετέχουν η Ana Duarte και η Malena Bocchia. Η Ana είναι 26 χρονών και κατάγεται από το Cádiz, μια παραλιακή πόλη κοντά στη Σεβίλλη. Η Malena είναι 18 χρονών και κατάγεται από τα Κανάρια Νησιά.
Κάνοντας ένα μικρό διάλειμμα από τις υποχρεώσεις και την καθημερινή ρουτίνα του γραφείου, συνομιλήσαμε για την εμπειρία και βιώματά τους, τόσο μέσα στον εργασιακό τους χώρο όσο και γενικότερα στην πόλη της Φλώρινας.
Αρχικά, μοιράστηκαν μαζί μου τις πρώτες σκέψεις και τις προσδοκίες που είχαν πριν ξεκινήσουν το ταξίδι τους στη χώρα μας.
“Ήρθα στην Ελλάδα και ήμουν ανοιχτή σε οτιδήποτε θα μπορούσε να μου προσφέρει αυτή η εμπειρία. Ήμουν ενθουσιασμένη για την αρχή του σχεδίου αλλά και για τους ανθρώπους που επρόκειτο να γνωρίσω. Είχα ακόμη κατά νου πως θα ήταν μια περίοδος γεμάτη προκλήσεις καθώς έπρεπε να προσαρμοστούμε στην καινούργια μας ζωή. Μάλιστα, για μένα ήταν η πρώτη φορά που ζούσα χωρίς τους γονείς μου, οπότε μπορώ με σιγουριά να πω πως έμαθα πολλά από αυτού του είδους τη νέα ανεξαρτησία μου”, λέει η Malena.
Η Ana σκέφτηκε περισσότερο το νέο εργασιακό της περιβάλλον “Για να είμαι ειλικρινής πριν έρθω δεν ήμουν σίγουρη για το τι να περιμένω, καθώς δεν είχα αρκετές γνώσεις για την Ελλάδα ή τα Βαλκάνια, αλλά το ED Δυτικής Μακεδονίας και η ΕΚΑΤΟ, μου φάνηκαν αξιόλογοι οργανισμοί. Το γεγονός ότι δεν επρόκειτο μεγάλους οργανισμούς μου τράβηξε την προσοχή, επειδή σου δίνεται η δυνατότητα να διοργανώσεις εργαστήρια και να δουλέψεις πάνω σε πολλά πράγματα, οπότε θα μπορούσα να αποκτήσω μια ευρύτερη άποψη για το πως οργανώνεται ένας Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός” .
Η εμπειρία στο Europe Direct Δυτικής Μακεδονίας
“Πως αποφασίσατε να ενταχθείτε στο Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης;”, ήταν η απορία που μου προέκυψε αμέσως μετά. Η Ana ξεκίνησε να γελάει γιατί μου εκμυστηρεύτηκε πως στην πραγματικότητα δεν γνώριζε σχεδόν τίποτα για το πρόγραμμα. “Δεν ήξερα καν ότι προσφέρουν ευκαιρίες σε ξένες χώρες! Μου εμφανίστηκε μια πληρωμένη διαφήμιση στο λογαριασμό μου στο Instagram και έτσι ξεκίνησα την έρευνα. Έψαξα πληροφορίες για τον οργανισμό αποστολής και το φορέα υποδοχής και έτσι αποφάσισα να έρθω. Αισθάνθηκα πως είναι η ευκαιρία που έψαχνα!”
Από την άλλη, η απόφαση της Malena ήταν λιγότερο αυθόρμητη. “Το να κατάγεσαι από ένα μέρος σαν τα Κανάρια Νησιά, μπορεί να φαντάζει ιδανικό, αλλά στην πραγματικότητα αισθάνεσαι απομονωμένος. Αυτός είναι και ο λόγος που πάντα αισθανόμουν ότι ήθελα να εξερευνήσω όσα περισσότερα μπορούσα. Έτσι, όταν ολοκλήρωσα το λύκειο, πήρα μια διαφορετική απόφαση από τους συνομηλίκους μου, και συμμετείχα σε ένα εθελοντικό σχέδιο στην Ελλάδα, αφήνοντας παράλληλα για πρώτη φορά το σπίτι μου.” Φάνηκε πως δεν μπορούσαν και πολλοί από το οικογενειακό ή φιλικό της περιβάλλον να υποστηρίξουν ή να καταλάβουν την απόφαση της. “Βαθιά μέσα μου ήξερα πως αυτή ήταν η καλύτερη επιλογή και θα με βοηθούσε να γίνω το άτομο που ήθελα”, μου εξήγησε.
“Μου αρέσει πολύ να βοηθάω σε οποιοδήποτε εργαστήριο λαμβάνει χώρα στον οργανισμό! Ωστόσο, στο Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης κάθε εθελοντής πρέπει να αναπτύξει ένα προσωπικό project. Θέλαμε οτιδήποτε αναπτύξουμε να είναι χρήσιμο για την κοινότητα, οπότε αποφασίσαμε να παρέχουμε δωρεάν μαθήματα Ισπανικών στο γραφείο κάποια απογεύματα.” μου απάντησε η Ana σχετικά με τις αρμοδιότητες της. “Φυσικά, δεν είναι μόνο αυτό!” με προλαβαίνει η Malena. “Το κομμάτι που αφιερώνουμε τον περισσότερο από το χρόνο μας είναι το βιβλίο Ισπανικών μας. Εκτός από τα μαθήματα, σκεφτήκαμε να δημιουργήσουμε ένα βιβλίο από την αρχή για τους μαθητές μας. Η Ana μου εξηγεί: “Θέλαμε κάτι να μείνει στον οργανισμό και να μπορεί να χρησιμεύσει ακόμη και όταν θα είμαστε πίσω στην Ισπανία”. Συμφώνησαν πως είναι πολύ περήφανες για το προσωπικό τους βιβλίο Ισπανικών.
Μέσα από την εμπειρία τους στο ED Δυτικής Μακεδονίας και στην ΕΚΑΤΟ είχαν την ευκαιρία να συμμετέχουν σε προγράμματα ανταλλαγής νέων όχι μόνο στην περιοχή της Φλώρινας αλλά και στο Κρούσεβο, στο Βαλάντοβο, στα Σκόπια, στα Μπίτολα αλλά και στη Ρουμανία. Όταν η συζήτηση μας ήρθε σε αυτό το σημείο ξεκίνησαν να μου δείχνουν φωτογραφίες από τους φίλους που έχουν κάνει κατά τη διάρκεια της βόλτας τους στα Βαλκάνια. “Στο ED Δυτικής Μακεδονίας και στην ΕΚΑΤΟ έχουμε λάβει ένα εξαιρετικό σύστημα υποστήριξης και έχουμε αισθανθεί ιδιαίτερα ευπρόσδεκτες. Σαν να είμαστε μέρος μιας ελληνικής οικογένειας! Ακόμη και το γραφείο έχει πολύ δυναμικό περιβάλλον. Πάντα κάτι συμβαίνει! Από επισκέψεις εθελοντών μέχρι και εργαστήρια σχολείων” επεσήμαναν και οι δύο.
Η εμπειρία στη Φλώρινα και την Ελλάδα
Οι διηγήσεις των κοριτσιών για τα ταξίδια που έχουν πραγματοποιήσει στα Βαλκάνια ήταν πολύ ζωντανές.“Ποιές περιοχές έχετε επισκεφθεί στην ευρύτερη Ελλάδα;”, τις ρώτησα, γνωρίζοντας πως η συμμετοχή σε ένα σχέδιο εθελοντισμού, σου επιτρέπει να ταξιδέψεις στην εκάστοτε χώρα που βρίσκεσαι.
“Δεν έχω ταξιδέψει ξανά στην Ελλάδα, οπότε προσπαθώ να ταξιδεύω κάθε Σαββατοκύριακο στην περιοχή γύρω από τη Φλώρινα. Μέχρι στιγμής, η Δυτική Μακεδονία έχει ένα τοπίο ασύλληπτης ομορφιάς! Έχουμε επισκεφθεί το Νυμφαίο, τις Πρέσπες, το Αμύνταιο, τη Θεσσαλονίκη, τα Ιωάννινα, το Βόλο και τα Μετέωρα” αναφέρει η Malena. “Αισθάνομαι πραγματικά ευγνώμων που κατάφερα να δω και να γνωρίσω λίγο παραπάνω από την Ελλάδα. Ανυπομονώ να προσθέσω κι άλλα μέρη στη λίστα μας!” είπε η Ana. Πριν περάσουμε στην εμπειρία τους στην Φλώρινα, η Malena με διέκοψε για να δώσει μια συμβουλή στους αναγνώστες του περιοδικού “Να ταξιδέψετε και σε άλλες περιοχές και να εξερευνήσετε τη χώρα πέρα από τα γνωστά νησιά!”
Το διάλογο για την πόλη της Φλώρινας, φυσικά μονοπώλησε ο κρύος καιρός. “ Μπορείτε να φανταστείτε πόσο σοκαριστική εμπειρία είναι για μένα ο καιρός της Φλώρινας. Όταν το χιόνι καλύπτει ολόκληρη την πόλη το θέαμα είναι μαγικό. Η αγαπημένη μου δραστηριότητα είναι να κάνω περίπατο δίπλα στο ποτάμι, όταν έχει ηλιόλουστο καιρό και μετά να πίνω καφέ σε μια από τις πολλές καφετέριες. Η Φλώρινα είναι μια πολύ γραφική πόλη και είμαι πολύ χαρούμενη που είχα τη δυνατότητα να ζήσω εδώ έστω για λίγο”, περιγράφει χαρακτηριστικά η Malena. Το κρύο είναι το ίδιο σοκαριστικό και για την Ana η οποία εκτίμησε πως η Φλώρινα είναι το πιο κρύο μέρος που έχει βρεθεί ποτέ.
Η διαφοροποίηση των απόψεων των δύο εθελοντριών επήλθε σε ότι έχει να κάνει με τις πολιτισμικές διαφορές που έχουν εντοπίσει συγκρίνοντας τη ζωή τους εδώ με αυτή στην Ισπανία. “Η Ισπανία βρίσκεται επίσης στην Μεσόγειο και ήξερα από πιο πριν ότι θα είχαμε αρκετά κοινά και δεν έκανα λάθος! Η κουλτούρα που πλαισιώνεται από το φαγητό αλλά και η μεγάλη σημασία που διαδραματίζει ο ρόλος των φίλων και της οικογένειας είναι ίδιες. Βέβαια, έχει και διαφορές. Το αλφάβητο, η γλώσσα. Οι Έλληνες είναι πολύ φιλόξενοι και πάντα μας βοηθούν”, σημειώνει η Ana.
Η Malena έχει τελείως διαφορετική άποψη. “Τόσο οι Ισπανοί όσο και οι Έλληνες είναι μεσογειακοί λαοί και έτσι δεν πίστευα ότι θα έχουμε διαφορές αλλά τελικά έκανα εντελώς λάθος! Από τις θρησκευτικές μέχρι και τις γαστρονομικές παραδόσεις, έχουμε πολλές διαφορές. Πιθανώς, αυτό που έχει τη μεγαλύτερη επίδραση πάνω μου είναι ο τρόπος ζωής των κατοίκων της Φλώρινας· τους χαρακτηρίζει μια πιο χαλαρή στάση απέναντι στο χρόνο και έτσι αυτό δεν μου προκαλεί καθόλου άγχος.”
Το να μένεις σε μια χώρα εντελώς διαφορετική από τη δική σου είναι μια ξεχωριστή εμπειρία. Πόσο μάλλον να δουλεύεις. Η Ana μου εξηγεί: “Το Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης δεν σχετίζεται μόνο με την επαγγελματική ανάπτυξη αλλά και την προσωπική. Σου επιτρέπει να έρθεις σε επαφή με διαφορετικές κουλτούρες, φανταστικούς ανθρώπους και πιθανούς φίλους που θα διαρκέσουν για μια ζωή!”
Η Malena, στο τέλος μεταφέρει την δική της άποψη, για την ανάπτυξη των προσωπικών και κοινωνικών της δεξιοτήτων. “Το εθελοντικό πρόγραμμα μου επέτρεψε να εξελιχθώ βαθύτατα σαν προσωπικότητα, καθώς βυθίστηκα σε μια διαφορετική πραγματικότητα. Γνώρισα την Ελλάδα, από μια διαφορετική οπτική από ότι την είχα στο μυαλό μου! Θα έλεγα μια πιο αγνή, πιο αληθινή πλευρά. Προσωπικά, συνειδητοποίησα ότι μου αρέσει η διδασκαλία, ενώ θα έλεγα ότι αισθάνομαι πιο υπεύθυνη από την αρχή”.
Στο τέλος της κουβέντας μας, τις ρώτησα από περιέργεια να δω ποια είναι η αγαπημένη τους λέξη. Μου είπαν τη λέξη “αλήθεια”. Τους αρέσει επειδή ακούγεται σαν τη λέξη Alicia που είναι ισπανικό γυναικείο όνομα και προφέρεται ακριβώς σαν τη λέξη αλήθεια.
Έτσι κλείσαμε και την συζήτηση μας. Συμφωνήσαμε όλοι πως οι πολυπολιτισμικές εμπειρίες είναι στα αλήθεια εμπειρίες ζωής!
Οι Νέοι Μπροστά!
TOG(ether Issue)56 – E(uropean)S(tories no.01.) 2022