ΥΓΕΙΑ
Πρόσφατα, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), παρουσιάζοντας τα διδάγματα από την πανδημία του covid 19, υπογράμμισε την ανάγκη ενίσχυσης της δημόσιας υγείας και επένδυσης στο ανθρώπινο δυναμικό της δημόσιας υγείας. Πιστεύετε ότι στη χώρα μας βγάλαμε συμπεράσματά για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση μιας επόμενης κρίσης αλλά και της υγείας μας γενικότερα;
Μέσα από αυτή την εξαιρετικά επώδυνη κατάσταση, θεωρώ ότι πήραμε χρήσιμα μαθήματα σε σχέση με την διαχείριση υγειονομικών κρίσεων και απρόβλεπτων καταστάσεων και παράλληλα κινηθήκαμε με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα που έγινε σημείο αναφοράς στο εξωτερικό. Ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης ήταν αυτός που έφερε προτάσεις σε Ευρωπαϊκό επίπεδο και υιοθετήθηκαν για όλη την Ευρώπη.
Το σύστημα που οργανώθηκε ψηφιακά, ο εμβολιασμός κατά της Covid-19 είναι κάποια από τα τεράστια βήματα που έγιναν προς αυτή την κατεύθυνση, χωρίς να παραγνωρίζουμε το γεγονός ότι υπάρχουν και πολλά άλλα βήματα που πρέπει να γίνουν με στόχο τη θωράκιση της δημόσιας υγείας.
Για το τι έγινε αυτήν την περίοδο για το σύστημα υγείας της χώρας μας υπενθυμίζω την αύξηση κατά 37% των δαπανών υγείας, την αύξηση του απόλυτου αριθμού των νοσηλευτών, την αύξηση κατά 10% των αμοιβών των ιατρών την σημαντική αύξηση των αριθμών των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας καθώς και τις 15.000 προσλήψεις. Η δημόσια υγεία θα συνεχίσει να αποτελεί για τη Ν.Δ. βασική προτεραιότητα.
Ήδη έχουμε δεσμευθεί – και λέω δεσμευθεί γιατί σε ότι δεσμευτήκαμε το 2019 το υλοποιήσαμε και κάναμε πράξη αρκετά περισσότερα – για 10.000 προσλήψεις νοσηλευτών την επόμενη τετραετία, για αυξήσεις μισθών, για ενίσχυση των Κέντρων Υγείας, για εκσυγχρονισμό των ΤΕΠ, για προσλήψεις γιατρών με όρους που θα ενισχύουν τις δημόσιες δομές υγείας.
ΠΑΙΔΕΙΑ
Tο Πανεπιστήμιο Δ. Μακεδονίας στην πόλη μας είναι αναμφίβολα ένα σύγχρονο Ίδρυμα, αναγκαίο για τους φοιτητές, τις εκπαιδευτικές τους ανάγκες και το επίπεδο σπουδών που θα θέλαμε. Από την άλλη, Παιδεία είναι πολύ περισσότερα πράγματα: Η δημόσια και δωρεάν, οι ίσες ευκαιρίες και φυσικά η προοπτική και οι θέσεις εργασίας των νέων στον τόπο τους. Ποια είναι η άποψή σας;
Για ’μας η ενίσχυση των υποδομών της παιδείας και η έμφαση που έχει δώσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός σε αυτά τα ζητήματα είναι ενδεικτικά της βαρύτητας που η παρούσα Κυβέρνηση δίνει. Μάλιστα, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας είναι ένα από τα ιδρύματα που επωφελούνται πολύ από τις πρωτοβουλίες αυτές, μια κι εκτός από τη σύγχρονη πανεπιστημιούπολη θα αποκτήσει και σύγχρονες εστίες, ώστε να καταστεί ανταγωνιστικό και ελκυστικό.
Γενικότερα στα θέματα της Παιδείας αυτή η Κυβέρνηση ήταν που ουσιαστικά έπιασε το νήμα από την αρχή σε πολλά ζητήματα και σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες. Από το Νηπιαγωγείο έως της Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.
Μεγάλες αλλαγές που δημιουργούν ένα σύγχρονο σχολείο με έμφαση στις ήπιες και ψηφιακές δεξιότητες και στον επαγγελματικό προσανατολισμό για όλα τα παιδιά. Είναι σημαντικό ότι η επαγγελματική και μεταλυκειακή εκπαίδευση έρχεται να συνδεθεί και να καλύψει το μεγάλο κενό στην αγορά εργασίας της χώρας μας.
Σε σχέση βέβαια με τους εκπαιδευτικούς οι 25000 προσλήψεις τα δύο τελευταία χρόνια και η δέσμευση για ετήσιες προσλήψεις 4-5000 εκπαιδευτικών απαντά στον ψευδή λόγο του ΣΥΡΙΖΑ περί κατάργησης του δημόσιου χαρακτήρα της εκπαίδευσης.
ΑΠΟΛΙΓΝΙΤΟΠΟΙΗΣΗ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ-ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Η περιοχή μας, λόγω του λιγνίτη, βρέθηκε τελευταία στο επίκεντρο με την αλλαγή του ενεργειακού μοντέλου της χώρας αλλά και τον τρόπο που εφαρμόστηκε. Η “βίαιη απολιγνιτοποίηση” ακούγεται από πολλές, κι όχι μόνο αντιπολιτευτικές πλευρές. Επίσης, κατά πολλούς, η άναρχη χωροθέτηση ΑΠΕ, υποβαθμίζει την σημαντικότητά τους και τις στρέφει ένάντια στους πολίτες.Ποια είναι η θέση σας; Πώς βλέπετε την επόμενη μέρα στην περιοχή;
Αρχικά να επισημάνω ότι η απολιγνιτοποίηση είναι κάτι που ξεκίνησε νωρίτερα και οι ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη τον Σεπτέμβριο του 2019 ήρθαν πολύ αργότερα από το σβήσιμο μονάδων όπως ήταν προγραμματισμένο. Οι επιλογές μάλιστα του ΣΥΡΙΖΑ ήταν εκείνες που έφεραν τον λιγνίτη σε δυσχερή θέση έναντι των άλλων επιλογών.
Το σημαντικό είναι ότι πολύ γρήγορα καλύψαμε το μεγάλο κενό των λύσεων και της συνολικής πρότασης της μετάβασης στην μεταλιγνιτική εποχή. Εξασφαλίζοντας ο Πρωθυπουργός τους απαραίτητους πόρους φτάσαμε σήμερα να έχουμε έτοιμο, ουσιαστικά από το μηδέν το Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης που σταδιακά θα μετεξελίξει το παραγωγικό μοντέλο της ευρύτερης περιοχής. Διαμορφώνοντας παράλληλα και το πλαίσιο για την εγκατάσταση μεγάλων επενδύσεων είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε στα επόμενα βήματα.
Ταυτόχρονα έχουν διαμορφωθεί οι πολιτικές που θα στηρίξουν και την τοπική επιχειρηματικότητα όπως επίσης και την αγροτική οικονομία.
ΣΔΑΜ, Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, (ΠΑΑ) ΕΣΠΑ, Ταμείο Ανάκαμψης, Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) είναι χρηματοδοτικά μέσα που ουσιαστικά θα δώσουν την απαραίτητη αναπτυξιακή ώθηση.
Δεν είμαστε βέβαια αντίθετοι στη συνύπαρξη με τις ΑΠΕ. Έχουμε προχωρήσει όσον αφορά το νομοθετικό πλαίσιο που βάζει όρους και προϋποθέσεις στην επέκτασή τους.
Είναι βέβαιο ότι θα ακολουθήσει περίοδος υλοποίησης μεγάλων παραγωγικών επενδύσεων που, μαζί με άλλες δράσεις, θα συμβάλλουν στη δημιουργία πολλών, διαφοροποιημένων, καλά αμειβόμενων και βιώσιμων θέσεων εργασίας.
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ-ΕΛΕΥΘΕΡΙΕΣ
Υπάρχει εδώ και καιρό ένα τοξικό κλίμα που αφορά στις ελευθερίες, τη διαπλοκή, τη Δημοκρατία. Από τις παρακολουθήσεις, ως τα λομπινγκ, τα φαντς και τον Κασιδιάρη. Mε τις εστίες τέτοιων φαινομένων να σιγοκαίνε ενδιάμεσα, δυστυχώς. Πώς εξηγείτε τα φαινόμενα; Πιστεύετε πως υπάρχει θέμα δημοκρατίας;
Αναμφίβολα δεν τίθεται θέμα δημοκρατίας. Η χώρα μας έχει κατακτήσει και εμπεδώσει τα θεμελιώδη δημοκρατικά δικαιώματα εδώ και πολλά χρόνια. Η ψήφιση και εφαρμογή πολιτικών αυτής της Κυβέρνησης ενίσχυσε το θεσμό ακόμη και στο πεδίο των κοινωνικών δικαιωμάτων όπου ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να εμφανίζεται ως ο μοναδικός υπερασπιστής κάτι που δεν ισχύει.
Φαινόμενα όπως αυτά που αναφέρετε είναι μάλλον μεμονωμένα και σίγουρα η Κυβέρνηση αυτή καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε, ζητήματα ζωτικά για τη δημοκρατία όπως αυτά των ελευθεριών, να προστατεύονται με συγκεκριμένες ασφαλιστικές δικλείδες. Όποτε παρουσιάστηκαν τέτοια ζητήματα η Κυβέρνηση και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός ήταν εκεί και απάντησαν με συγκεκριμένα μέτρα και νομοθεσία που έρχεται να καλύψει τα όποια κενά και δυσλειτουργίες. Εκεί όμως που πραγματικά επιβεβαιώνονται τα προηγούμενα για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι στην περίπτωση του κόμματος Κασιδιάρη. Κρύφτηκαν πίσω από ανούσιες και αβάσιμες δικαιολογίες στο θέμα της ψήφισης ενώ ανάλογα κινήθηκαν όταν εμείς καταθέσαμε υπόμνημα στον Άρειο Πάγο λίγες ημέρες πριν την οριστική απόφαση.