ΥΓΕΙΑ
Πρόσφατα, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), παρουσιάζοντας τα διδάγματα από την πανδημία του covid 19, υπογράμμισε την ανάγκη ενίσχυσης της δημόσιας υγείας και επένδυσης στο ανθρώπινο δυναμικό της δημόσιας υγείας. Πιστεύετε ότι στη χώρα μας βγάλαμε τα συμπεράσματά που έπρεπε για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση μιας επόμενης κρίσης αλλά και της πάσχουσας υγείας μας γενικότερα;
Η πανδημία μας δίδαξε ότι η υγεία δεν μπορεί να επαφίεται στους νόμους της αγοράς. Είναι δημόσιο αγαθό που το σύγχρονο κράτος οφείλει να εγγυάται για όλους ανεξαίρετα τους πολίτες του χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς.
Η αποφασιστική αναβάθμιση του ΕΣΥ προκύπτει αβίαστα ως εθνική προτεραιότητα που δεν παίρνει αναβολή και ενισχύεται από πραγματικά δεδομένα.
Η αποτελεσματικότητα, η λειτουργικότητα και η ανθεκτικότητα των δημοσίων δομών υγείας συνδέεται άρρηκτα με την στήριξη που θα τύχει από το κράτος. Μια στήριξη που, δυστυχώς, στη χώρα μας δεν την βλέπουμε τα τελευταία χρόνια και τρανή απόδειξη γι’ αυτό είναι πως για την αναβάθμιση του δημοσίου συστήματος υγείας η κυβέρνηση έχει προβλέψει μόλις το 4% των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψη
Έτσι, το θέμα δεν είναι αν βγάλαμε τα σωστά συμπεράσματα, αλλά να θέλουμε να εφαρμόσουμε πραγματικά την πολιτική που απαιτείται για τη συνεχή ενίσχυση και αναβάθμιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, έτσι ώστε να ανταποκρίνεται στις σημερινές ανάγκες των πολιτών.
Για μας στο ΠΑΣΟΚ αυτή είναι μια από τις βασικότερες προτεραιότητες μας και ένα από τα πεδία όπου θα δώσουμε τη μάχη με όλες μας τις δυνάμεις.
ΠΑΙΔΕΙΑ
Το Πανεπιστήμιο Δ. Μακεδονίας στην πόλη μας είναι αναμφίβολα ένα σύγχρονο Ίδρυμα, αναγκαίο για τους φοιτητές, τις εκπαιδευτικές τους ανάγκες και το επίπεδο σπουδών που θα θέλαμε. Από την άλλη, Παιδεία είναι πολύ περισσότερα πράγματα: Η δημόσια και πραγματικά δωρεάν, οι ίσες ευκαιρίες και φυσικά η προοπτική και οι θέσεις εργασίας των νέων στον τόπο τους. Ποια είναι η άποψή σας;
Για χρόνια, ως Δήμαρχος και βουλευτής, μαζί με άξιους συνεργάτες δώσαμε σκληρό αγώνα για να ιδρυθεί το Πανεπιστήμιο Δυτ. Μακεδονίας και να αποκτήσει τις εγκαταστάσεις που του αξίζουν.
Η ίδρυση ξενόγλωσσων τμημάτων και η επένδυση στην καινοτομία είναι κινήσεις που πιστεύω πως μπορούν να το βάλουν σε μια σταθερή ανοδική πορεία, φέρνοντας το σ’ ένα βάθος χρόνου ανάμεσα στα καλύτερα Πανεπιστημιακά ιδρύματα. Υπάρχει το κατάλληλο δυναμικό αλλά και οι προϋποθέσεις για να γίνει αυτό.
Υπάρχουν, βέβαια, και εμπόδια και θα απαιτηθούν αγώνες, αλλά και συγκρούσεις με τον εφησυχασμό. Προσωπικά δηλώνω δίπλα στους ανθρώπους του Πανεπιστημίου για ό,τι και όπου χρειαστούν, όχι μόνο σαν ένας απ’ αυτούς που το οραματίστηκαν εδώ και χρόνια, αλλά γιατί πάντα πίστευα και πιστεύω πως μπορεί να λειτουργήσει ως πυλώνας ανάπτυξης, καινοτομίας και ευημερίας για την περιοχή και είμαι σίγουρος ότι σε ορατό χρόνο θα μας δικαιώσει. Γι’ αυτό αξίζει και πρέπει όλοι μας να το στηρίξουμε με κάθε τρόπο και όπως μπορούμε.
ΑΠΟΛΙΓΝΙΤΟΠΟΙΗΣΗ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ-ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Η περιοχή μας, λόγω του λιγνίτη, βρέθηκε τελευταία στο επίκεντρο με την αλλαγή του ενεργειακού μοντέλου της χώρας αλλά και τον τρόπο που εφαρμόστηκε. Η “βίαιη απολιγνιτοποίηση” ακούγεται από πολλές, κι όχι μόνο αντιπολιτευτικές πλευρές. Επίσης, κατά πολλούς, η άναρχη χωροθέτηση ΑΠΕ, υποβαθμίζει την σημαντικότητά τους και τις στρέφει ενάντια στους πολίτες. Ποια είναι η θέση σας; Πώς βλέπετε την επόμενη μέρα στην περιοχή;
Η απολιγνιτοποίηση που ξεκίνησε ο κ. Τσίπρας και ολοκληρώνει με βίαιο τρόπο ο κ. Μητσοτάκης χωρίς κανένα εναλλακτικό σχέδιο αποδείχθηκε εθνικά επιζήμια και για τον τόπο μας καταστροφική. Η μόνη επένδυση που γίνεται είναι η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών με χωροθέτηση άναρχη, αυθαίρετη και συχνά προκλητική κάτι που ισοδυναμεί με ερημοποίηση της περιοχής Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα η περιβόητη δίκαιη μετάβαση των λιγνιτοφόρων περιοχών να εξελίσσεται σε νεοελληνική τραγωδία, κάτι που αντιλαμβάνονται πλέον όλοι οι πολίτες και γι’ αυτό απόλυτα δικαιολογημένα ανησυχούν και αντιδρούν.
Είχαμε επισημάνει από την αρχή τις γκρίζες ζώνες της εξαγγελίας του κ. Μητσοτάκη για την απολιγνιτοποίηση οι οποίες, δυστυχώς, εξελίσσονται σε μαύρη τρύπα που οδηγεί την ενέργεια στα χέρια μεταπραττικών συμφερόντων και τη χώρα ουραγό στις διεθνείς εξελίξεις. Ένας τέτοιος θλιβερός απολογισμός δεν αξίζει στην Ελλάδα που έχει ουσιώδεις λόγους να πρωταγωνιστήσει στο μέτωπο της Κλιματικής Αλλαγής.
Δεν αξίζει, φυσικά, ούτε στον τόπο μας και γι’ αυτό μαζί με τους πολίτες θα δώσουμε τη μάχη για να μην περάσουν τα σχέδια τους.
Για μας η μόνη απάντηση είναι η Ενεργειακή Δημοκρατία και για να επιτευχθεί απαιτούνται:
■ Σοβαρές επενδύσεις στο δίκτυο μεταφοράς ώστε το βάρος ανάπτυξης ΑΠΕ να κατανεμηθεί δίκαια και ισότιμα ανά περιοχή. Να τεθούν άνω και κάτω όρια με αντίστοιχη αποκέντρωση της υποχρέωσης στους δήμους. Εγκαταστάσεις ΑΠΕ μεγάλης ισχύος πρέπει να χωροθετηθούν κεντρικά, με απόλυτη διαφάνεια και επαρκή διαβούλευση.
■ Απόλυτη προτεραιότητα στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και το σιδηρόδρομο με ηλεκτροκίνηση.
■ Διευκόλυνση επενδύσεων ΑΠΕ από αγρότες για ενεργειακή κάλυψη της παραγωγής και χρήση γης υψηλής παραγωγικότητας μόνο από τους ίδιους.
■ Ενεργειακή αναβάθμιση όλων ανεξαιρέτως των δημόσιων κτιρίων και υποχρέωση των δήμων να καλύψουν τις ενεργειακές τους ανάγκες με ΑΠΕ.
■ Δημιουργία μεγάλων δημοτικών ενεργειακών κοινοτήτων με μέλη τους συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού, με πρώτη όσους είναι ενταγμένοι στο κοινωνικό τιμολόγιο. Τα νέα ζευγάρια, για παράδειγμα, μπορούν να εισπράττουν ένα ικανό ποσό για κάθε παιδί που φέρνουν στον κόσμο, όπως όλοι οι κατοικοδημότες 18-28 ετών ένα κεφάλαιο εκκίνησης ως προϊόν συμμετοχής στην ΕΚ.
■ Αποφασιστική προώθηση της αυτοπαραγωγής και της εξοικονόμησης ενέργειας για όλα τα νοικοκυριά, ακόμα και στις πολυκατοικίες.
Έτσι, για πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία η ενέργεια μπορεί να γίνει υπόθεση του κάθε πολίτη αντί μιας ολιγαρχίας και η πρόκληση είναι τεράστια για να την αγνοήσουμε.
Η Κλιματική Αλλαγή και οι ανισότητες είναι τα κεντρικά ζητούμενα των καιρών και η ενεργειακή δημοκρατία η πιο πειστική απάντηση.
Η Κοζάνη και η Δυτική Μακεδονία επιβάλλεται να καταστούν προπύργιο ενεργειακής δημοκρατίας και αυτή είναι η εμβληματική μας πρόταση για την περιοχή.
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ-ΕΛΕΥΘΕΡΙΕΣ
Υπάρχει εδώ και καιρό ένα τοξικό κλίμα που αφορά στις ελευθερίες, τη διαπλοκή, τη Δημοκρατία. Από τις παρακολουθήσεις, ως τα λομπινγκ, τα φαντς και τον Κασιδιάρη. Mε τις εστίες τέτοιων φαινομένων να σιγοκαίνε ενδιάμεσα, δυστυχώς. Πώς εξηγείτε τα φαινόμενα; Πιστεύετε πως υπάρχει θέμα δημοκρατίας;
Τα γεγονότα στα οποία αναφέρεστε έχουν εγείρει σοβαρότητα ζητήματα και προκάλεσαν μια σειρά αναπάντητα, δυστυχώς, ακόμα ερωτήματα, τα οποία πρέπει να απαντηθούν και να αποσαφηνιστούν μέσα από τους ίδιους τους θεσμούς της Δημοκρατίας, με άπλετο φως και απόλυτη διαφάνεια.
Σ’ αυτό το φαύλο κύκλο έπαιξαν ρόλο με τη στάση και τη συμπεριφορά τους πρωτίστως η κυβέρνηση αλλά και η αξιωματική αντιπολίτευση, που αντί να λειτουργήσουν όπως θα έπρεπε για να δοθούν ξεκάθαρες και πειστικές απαντήσεις, αποδύθηκαν σ’ ένα κυνήγι μαγισσών, σκοπεύοντας αποκλειστικά και μόνο στη δημιουργία εντυπώσεων και σε εκλογικά οφέλη.
Εμείς στο ΠΑΣΟΚ από την αρχή κρατήσαμε μια καθαρή και αταλάντευτη στάση απαιτώντας να ξεκαθαρίσει οποιοδήποτε θέμα θέτει εν αμφιβόλω τη λειτουργία των δημοκρατικών μας θεσμών, εκθέτοντας τη χώρα διεθνώς καθώς την εμφανίζει να κινείται εκτός του πλαισίου της φιλελεύθερης δημοκρατίας.