ΥΓΕΙΑ
Πρόσφατα, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), παρουσιάζοντας τα διδάγματα από την πανδημία του covid 19, υπογράμμισε την ανάγκη ενίσχυσης της δημόσιας υγείας και επένδυσης στο ανθρώπινο δυναμικό της δημόσιας υγείας. Πιστεύετε ότι στη χώρα μας βγάλαμε τα συμπεράσματά που έπρεπε για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση μιας επόμενης κρίσης αλλά και της πάσχουσας υγείας μας γενικότερα;
Η παγκόσμια κοινότητα ήρθε αντιμέτωπη με μια άνευ προηγουμένου κρίση στον τομέα της δημόσιας υγείας, η οποία άσκησε τεράστια πίεση στην κοινωνία σε πολλαπλά επίπεδα και πυροδότησε μια από τις πιο οξείες παγκόσμιες οικονομικές κρίσεις στη σύγχρονη ιστορία. Καταρχήν, στη χώρα μας κατέστη προφανής η ανάγκη για στροφή στη δημόσια υγεία, η ανάπτυξη της οποίας πρέπει να αποτελέσει τη βασική προτεραιότητα για το κράτος μας. Στο ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ το κόμμα που πρωτοστάτησε στη δημιουργία του ΕΣΥ με τον αείμνηστο Γεώργιο Γεννηματά, έχουμε εντάξει στο πρόγραμμα μας μία σειρά μέτρων που στόχο έχουν την ενίσχυση ακριβώς της δημόσιας υγείας, όπως: Προστασία του δημόσιου χαρακτήρα του ΕΣΥ και κατάργηση του άρθρου 10 του Νόμου 4999/2022, ενίσχυση του συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας με κέντρα υγείας σε κάθε Δήμο, κάλυψη όλων των κενών με μόνιμες προσλήψεις και για να επιτευχθούν τα ανωτέρω αύξηση των αμοιβών και ένταξη των υγειονομικών στα βαρέα και ανθυγιεινά.
Όλοι βγάλαμε τα συμπεράσματα μας και δυστυχώς με πολύ επώδυνο τρόπο, αλλά πέραν αυτού για να προχωρήσουμε στις απαιτούμενες αλλαγές πρωτίστως απαιτείται θέληση!
ΠΑΙΔΕΙΑ
Tο Πανεπιστήμιο Δ. Μακεδονίας στην πόλη μας είναι αναμφίβολα ένα σύγχρονο Ίδρυμα, αναγκαίο για τους φοιτητές, τις εκπαιδευτικές τους ανάγκες και το επίπεδο σπουδών που θα θέλαμε. Από την άλλη, Παιδεία είναι πολύ περισσότερα πράγματα: Η δημόσια και πραγματικά δωρεάν, οι ίσες ευκαιρίες και φυσικά η προοπτική και οι θέσεις εργασίας των νέων στον τόπο τους. Ποια είναι η άποψή σας;
Επειδή τυχαίνει να είμαι μεταπτυχιακή φοιτήτρια στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και ειδικότερα να παρακολουθώ το μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Δημόσιος Λόγος και Ψηφιακά Μέσα» πραγματικά μου δίνετε την ευκαιρία να ευχαριστήσω θερμά όλους τους διδάσκοντες καθηγητές, το επιστημονικό και διοικητικό προσωπικό για τη διάθεση τους πρωτίστως να προσφέρουν, αλλά και για την υψηλού βαθμού κατάρτιση τους που λειτουργεί ως φωτεινό παράδειγμα για όλους μας.
Η παιδεία, όπως ακριβώς το θέτετε, είναι η βάση πάνω στην οποία θα χτίσουμε το μέλλον της κοινωνίας και του τόπου μας. Πρέπει να επενδύσουμε στην παιδεία και να προχωρήσουμε και εδώ σε γενναίες αλλαγές. Ειδικότερα, όμως όσον αφορά τα πανεπιστημιακά ιδρύματα θεωρώ πως προέχει να προάγουμε τα εξωστρεφή Πανεπιστήμια, που θα έχουν σύνδεση με την παραγωγή, να χρηματοδοτήσουμε και να στηρίξουμε το ερευνητικό έργο και να διασφαλίσουμε την αξιοκρατία στην ακαδημαϊκή εξέλιξη.
ΑΠΟΛΙΓΝΙΤΟΠΟΙΗΣΗ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ-ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Η περιοχή μας, λόγω του λιγνίτη, βρέθηκε τελευταία στο επίκεντρο με την αλλαγή του ενεργειακού μοντέλου της χώρας αλλά και τον τρόπο που εφαρμόστηκε. Η “βίαιη απολιγνιτοποίηση” ακούγεται από πολλές, κι όχι μόνο αντιπολιτευτικές πλευρές. Επίσης, κατά πολλούς, η άναρχη χωροθέτηση ΑΠΕ, υποβαθμίζει την σημαντικότητά τους και τις στρέφει ένάντια στους πολίτες.Ποια είναι η θέση σας; Πώς βλέπετε την επόμενη μέρα στην περιοχή;
Η περιοχή μας αποτέλεσε την ενεργειακή καρδιά της χώρας για πολλές δεκαετίες. Δυστυχώς, με πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη ανακοινώθηκε η απολιγνιτοποίηση ως κεραυνός εν αιθρία, χωρίς καμία προεργασία, κανένα σχεδιασμό και μάλιστα σε πολύ πιο σύντομο χρονικό πλαίσιο σε σχέση με τις λοιπές ευρωπαϊκές χώρες. Στον αντίποδα πράγματι η κυβέρνηση στηρίζει τα ιδιωτικά συμφέροντα επιτρέποντας τη δημιουργία φαραωνικών έργων ΑΠΕ που κατακλύζουν την περιοχή, καταστρέφοντας το περιβάλλον, ασχημαίνοντας τον τόπο και χωρίς κανένα όφελος ούτε στην τοπική κοινωνία, αλλά ούτε και στο κράτος. Θα πρέπει όλοι μαζί να σταθούμε εμπόδιο στην καταστροφή που συντελείται στον τόπο. Λέμε ναι στις ΑΠΕ, αλλά με σχέδιο, με ανάπτυξη ενεργειακών κοινοτήτων, ώστε ο κάθε πολίτης, να είναι παραγωγική μονάδα ενέργειας με απώτερο στόχο την επίτευξη ενεργειακής δημοκρατίας. Να μπορεί ο απλός πολίτης ή μια ενεργειακή κοινότητα με επιδότηση να αποτελεί παραγωγική μονάδα ενέργειας και επομένως όχι μόνο να μηδενίζει το κόστος της ενέργειας που χρειάζεται, αλλά να έχει και εισόδημα, άρα να υπάρχει ανταποδοτικότητα για την τοπική κοινωνία.
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ-ΕΛΕΥΘΕΡΙΕΣ
Υπάρχει εδώ και καιρό ένα τοξικό κλίμα που αφορά στις ελευθερίες, τη διαπλοκή, τη Δημοκρατία. Από τις παρακολουθήσεις, ως τα λομπινγκ, τα φαντς και τον Κασιδιάρη. Mε τις εστίες τέτοιων φαινομένων να σιγοκαίνε ενδιάμεσα, δυστυχώς. Πώς εξηγείτε τα φαινόμενα; Πιστεύετε πως υπάρχει θέμα δημοκρατίας;
Η Ελλάδα είναι προφανές πως αντιμετωπίζει πρόβλημα δημοκρατίας. Μάλιστα όσα παραδείγματα αναφέρετε μας απέδειξαν το πόσο εύθραυστη είναι η δημοκρατία στη χώρα μας. Πιστεύω πως κυρίαρχο ρόλο σε αυτό έχει επιτελέσει η κατάσταση πολιτικής απάθειας στην οποία έχουμε περιέλθει ως λαός, η αδιαφορία μας για τα κοινά, η απαξίωση για την πολιτική και τους πολιτικούς και η προαγωγή του ιδιωτικού μας συμφέροντος και μόνο, με αποτέλεσμα να παρακολουθούμε απαθείς τα όσα συμβαίνουν δίπλα μας, ακόμη και πράγματα αδιανόητα για ένα δυτικό κράτος στη σημερινή εποχή όπως το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων ή το να συζητάμε την κάθοδο στις εκλογές μίας εγκληματικής οργάνωσης και να αισθανόμαστε ότι δεν μας αφορούν από τη στιγμή που δεν μας αγγίζουν άμεσα και δεν θίγουν τα συμφέροντα μας. Συνεπώς, αυτό που έχουμε ανάγκη σήμερα είναι το πάθος για τα κοινά, η συμμετοχή, οι συλλογικότητες και ο αγώνας. Μονάχα έτσι μπορούμε να ελπίζουμε σε ένα καλύτερο αύριο, σε ένα αύριο με ισονομία, ίσες ευκαιρίες, δικαιοσύνη και σεβασμό των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Σε ένα αύριο που εξαρτάται από όλους μας και θα αξίζει για τα παιδιά μας!