Μια νέα συλλογική έκθεση, γιορτάζει τα 60 χρόνια σχεδιαστικής ιστορίας του YSL σε έξι μουσεία του Παρισιού: Centre Pompidou, Μουσείο του Λούβρου, Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης, Μουσείο Orsay, Εθνικό Μουσείο Picasso και Μουσείο Yves Saint Laurent.
Πριν από έξι δεκαετίες, ο Yves Saint Laurent ξεκίνησε το ταξίδι του στο στυλ και την αισθητική και στην πορεία, έγινε ένας από τους πιο αναγνωρισμένους, καινοτόμους σχεδιαστές στην ιστορία της μόδας.
Με αφορμή τα 60 χρόνια καριέρας του Γάλλου σχεδιαστή, μια νέα έκθεση “μοιράζεται” σε έξι μουσεία στην Πόλη του Φωτός για να αναδείξει και να τιμήσει τις δημιουργικές εμπνεύσεις του. Η έκθεση Yves Saint Laurent Aux Musées αποτίει φόρο τιμής και στους σημαντικούς καλλιτέχνες που ενέπνευσαν το πνεύμα του έργου του Saint Laurent — από τον Matisse και τον Van Gogh μέχρι τον Braque και τον Dufy.
“Η έκθεση αυτή δημιουργήθηκε με αφορμή την 60ή επέτειο από το πρώτο show του Yves Saint Laurent, και συνδέει τον κόσμο του YSL με άλλες καλλιτεχνικές σφαίρες. Δείχνει τον βαθύ εμπνευσμένο δεσμό που είχε ο couturier με την τέχνη γενικά, και τις συλλογές των γαλλικών μουσείων ειδικότερα. Κάθε μουσείο στην έκθεση προσφέρει κάτι διαφορετικό. Κάθε χώρος είναι μια ολοκληρωμένη έκθεση από μόνος του αναδεικνύοντας μια εξαιρετική πτυχή του καλλιτέχνη και στο σύνολό τους, συναντώνται σε μια ολοκληρωμένη εικόνα.”, αναφέρει χαρακτηριστικά η επιμελήτρια της έκθεσης Mouna Mekouar στο L’OFFICIEL.
“Είναι η πρώτη φορά που αυτοί οι χώροι ενώθηκαν για έναν μόνο καλλιτέχνη, ειδικά για έναν σχεδιαστή μόδας. Το έργο του Yves Saint Laurent το έκανε αυτό δυνατό γιατί εμπνεόταν από την τέχνη σε όλη του την καριέρα. Του άρεσε να παίζει με διαφορετικές επιρροές και ερμηνείες, υφαίνοντας αναφορές τέχνης σε όλες τις δημιουργίες του. Αυτή η προσέγγιση διατηρεί το έργο του επίκαιρο, σύγχρονο και πολύ ουσιαστικό στις μέρες μας. Δεν υπάρχει διαχωρισμός μεταξύ τέχνης και μόδας – υπάρχουν μόνο γέφυρες.” προσθέτει.
Στο Centre Pompidou, η έκθεση εστιάζει στη σχέση του σχεδιαστή με τους καλλιτέχνες του 20ου αιώνα. Βασική φιγούρα είναι ο Mondrian ενώ υπάρχουν σχέδια και χρώματα που θυμίζουν Léger και Raysse.
Στη συνέχεια, στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης του Παρισιού, η αγάπη του σχεδιαστή στο χρώμα, το φως και την κίνηση φαίνεται σε κομμάτια που αναδεικνύουν τους κήπους του Bonnard και τη γεωμετρία του Jacquet.
Στο Εθνικό Μουσείο Picasso, η επίδραση του ζωγράφου εμφανίζεται στις συλλογές μπαλέτου Diaghilev και σε εκείνες που είναι εμπνευσμένες από τον κυβισμό .
Στο Μουσείο Orsay, ο συγγραφέας Marcel Proust είναι η έμπνευση του Saint Laurent. Οι προοδευτικοί ενδυματολογικοί κώδικες διαμορφώνονται σε μεγαλοπρεπή στυλ όπως τα σχέδια της Belle Epoque για την Jane Birkin και τα σμόκιν.
Στo Μουσείο του Λούβρου, οι χρυσές αποχρώσεις και ο μοντερνισμός δεσπόζουν στα πολυτελή, κεντημένα μπουφάν του YSL.
Τέλος, στο Μουσείο Yves Saint Laurent Paris, εκτίθενται τα προσωπικά αρχεία του σχεδιαστή με εκτενή σκίτσα και σχέδια που αποτέλεσαν τη βάση για όλα τα οράματά του.
Εκθέσεις σαν και αυτές μπορούν να μας βοηθήσουν να επανασυνδεθούμε με αυτούς τους δημιουργούς του παρελθόντος και να δούμε την αμοιβαιότητα μεταξύ τέχνης και μόδας από όλες τις απόψεις.” σχολιάζει η Mekouar.
* Η αγάπη του Saint Laurent για τη μόδα ξεκίνησε για πρώτη φορά κατά την παιδική του ηλικία στην Αλγερία, όπου χρησιμοποιούσε ρούχα της μητέρας του και χάρτινες κούκλες για να κάνει επιδείξεις μόδας για την οικογένεια και τους φίλους του. Με την πάροδο του χρόνου, οι προσπάθειές του προχώρησαν και άρχισε να σχεδιάζει για τη μητέρα και τις αδερφές του. Σε ηλικία 17 ετών, μετακόμισε στο Παρίσι, όπου το ταλέντο του τον ώθησε να συνεργαστεί με τον Christian Dior. Μόλις τέσσερα χρόνια αργότερα, μετά το θάνατο του Dior, ο YSL έγινε ο δημιουργικός διευθυντής του οίκου. Σε ηλικία 26 ετών ίδρυσε τη δική του εταιρεία με συνεργάτη τον Pierre Bergé. Ο σχεδιαστής αφιέρωσε το έργο της ζωής του στη δημιουργικότητα και τη μόδα. Έλαβε μεγάλη αναγνώριση σε όλη τη διάρκεια της καριέρας του, η οποία συνεχίστηκε μέχρι το τέλος της ζωής του το 2008.
*Η έκθεση Yves Saint Laurent Aux Musées είναι η δεύτερη έκθεση- φόρος τιμής στην έντεχνη προοπτική του σχεδιαστή – η πρώτη ήταν η έκθεση The Met’s Costume Institute το 1983, όπου ο Saint Laurent έγινε ο πρώτος εν ζωή σχεδιαστής μόδας με αναδρομική έκθεση προς τιμήν του, εδραιώνοντας έτσι τη θέση του στον χώρο.
*Ημερομηνίες λήξης των εκθέσεων διαφορετικές για κάθε χώρο.
Source| L’OFFICIEL USA