Ξέρετε ότι το… φως έχει γεύση και μάλιστα είναι δυσάρεστη;
Goût de lumière ονομάζουν οι Γάλλοι την οσμή που συναντάμε, συνήθως, στα λευκά κρασιά και κυρίως τις σαμπάνιες που έχουν εκτεθεί καιρό στο φως.
Από τη χημική σκοπιά του θέματος, η goût de lumière είναι το αποτέλεσμα οξειδοαναγωγικών αντιδράσεων στις οποίες συμμετέχουν η ριβοφλαβίνη και τα θειούχα αμινοξέα. Οργανοληπτικώς μιλώντας, τα κρασιά που παρουσιάζουν τη «γεύση του φωτός» εμφανίζονται με δυσάρεστη, βαριά μυρωδιά βραστού κουνουπιδιού ή καουτσούκ.
Σύμφωνα με μελέτη που πραγματοποίησε το Πανεπιστήμιο της Reims, η goût de lumière, ως εκτροπή του κρασιού, είναι γνωστή στην Καμπανία από παλιά. Ωστόσο, τα τελευταία 20 χρόνια, παρατηρείται ιδιαίτερη έξαρση του φαινομένου, η οποία μπορεί να αποδοθεί μόνο σε τρεις αιτίες:
– Στην τροποποίηση της χημικής σύνθεσης του κρασιού λόγω εφαρμογής νέων καλλιεργητικών και οινοποιητικών τεχνικών.
– Στη μείωση της ικανότητας φιλτραρίσματος του φωτός από το γυαλί της φιάλης.
– Στην εφαρμογή νέων καναλιών διανομής και μοντέλων εμπορίας.
Για την αποφυγή εμφάνισης του προβλήματος έχουν προταθεί διάφορες λύσεις, όπως για παράδειγμα, η χρήση περισσότερο «προστατευτικού» γυαλιού (η λευκή φιάλη αφήνει περισσότερο εκτεθειμένα τα κρασιά) και έγχρωμων πλαστικών προστατευτικών φιλμ.
Επίσης, λύσεις μπορούν να υπάρξουν και στο οινολογικό πεδίο, με την εφαρμογή διαδικασιών που στοχεύουν στο μπλοκάρισμα της οξειδοαναγωγικής αντίδρασης που προκαλεί τη γεύση του φωτός. Αυτές όμως οι λύσεις, όπως αντιλαμβάνεστε, δεν μπορούν να εφαρμοστούν ευρέως.
Η λύση που κατακτά συνεχώς έδαφος και οπαδούς είναι η προσαρμογή του φωτισμού στις κάβες αποθήκευσης και τους χώρους πώλησης. Μεγάλοι οίκοι της Καμπανίας, με πρωτοπόρο τη Moët & Chandon, πραγματοποίησαν πειράματα που αφορούσαν στον φωτισμό των καβών τους με λαμπτήρες LED, οι οποίοι στη συγκεκριμένη περίπτωση δημιουργήθηκαν από την εταιρεία Neolux. Το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξαν μετά από την έκθεση φιαλών, για χιλιάδες ώρες, σε αυτόν τον φωτισμό είναι ότι δεν προκαλεί τη goût de lumière!
Σήμερα, έχει δημιουργηθεί ολόκληρη γκάμα λαμπτήρων LED, τόσο για τους αποθηκευτικούς χώρους όσο και τους χώρους οινοποίησης, γευστικής δοκιμής και πωλήσεων, διαβεβαιώνοντας τη λύση του δυσάρεστου φαινομένου/προβλήματος. Και οι οίκοι αλλάζουν σταδιακά τον φωτισμό…
*wineplus.gr