Together
Together
Together
No Result
View All Result
Home Life & Culture Γαστρονομία

Το γλυκό της Αποκριάς

από togetherteam
10 Μαρτίου 2024
σε Γαστρονομία
Share on FacebookShare on Twitter

Γράφει ο Κώστας Μεταξάς

Το Τριώδιο άνοιξε και διαρκεί τρεις εβδομάδες, με τις δύο τελευταίες να είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με το φαγητό. Η δεύτερη εβδομάδα του Τριωδίου, που διανύουμε τώρα, ονομάζεται Κρεατινή ή της Κρεοφάγου, επειδή έτρωγαν κρέας ακόμα και την Τετάρτη και την Παρασκευή, που είναι για τους Χριστιανούς μέρες νηστείας, έχει αποκορύφωμα της την Τσικνοπέμπτη και ολοκληρώνεται την Κυριακή της Απόκρεω. Η επόμενη τρίτη εβδομάδα, ονομάζεται Τυρινή ή της Τυροφάγου, επειδή συνηθίζουμε να καταναλώνουμε πολλά τυροκομικά προϊόντα και ολοκληρώνεται την Τυρινή Κυριακή  (Κυριακή της αποκριάς) για να δώσει τη θέση της στη Σαρακοστή που ξεκινάει την επόμενη ημέρα, με την Καθαρά Δευτέρα.

Πέρα από τα τσικνίσματα της Τσικνοπέμπτης, που περιλαμβάνουν ό,τι κρέας θέλει ο καθένας  μαγειρεμένο με τον τρόπο που προτιμάει (το νόημα είναι να μυρίσει τσίκνα το σπίτι), υπάρχουν και παραδοσιακά φαγητά και γλυκά που φτιάχνουμε στην Ελλάδα αυτές τις μέρες. Κάθε εβδομάδα του Τριωδίου είχε τα δικά της έθιμα και φαγητά. Την εβδομάδα της Κρεοφάγου, αλλά και όλες τις υπόλοιπες ημέρες, που ακόμα επιτρέπεται το κρέας, τον κύριο λόγο έχει το χοιρινό και όλα τα παράγωγα του, ως κατάλοιπα των Σατουρναλίων, που γιορτάζονταν με χοιροσφάγια. Φυσικά και τα υπόλοιπα κρέατα θεωρούνται επίσης αποκριάτικα. Αν σκεφτούμε, όμως, πως την ονομάζουν και Αρνοβδομάδα, μπορούμε να υποθέσουμε πως εκεί όπου υπήρχαν περισσότερα κοπάδια με πρόβατα, το κύριο κρέας ήταν το αρνί. Την τρίτη εβδομάδα, της Τυρινής, συνηθίζεται η κατανάλωση ψαριού, τυριού, γάλακτος και αυγών. Την εβδομάδα αυτή εκτός των γαλακτοκομικών καταναλώνονται και πολλά ζυμαρικά: μακαρονόπιτες, τραχανο-τυρόπιτες, μακαρονάδες και ότι άλλο μπορεί να βάζει το τυρί ή το γάλα σε πρώτη μοίρα. Το γλυκό της Τυρινής, είναι κατά κύριο λόγο, η γαλατόπιτα.  Βέβαια, το κατεξοχήν γλυκό ολόκληρης της Αποκριάς είναι ο γιορταστικός μπακλαβάς, ένα γλυκό με βούτυρο και πολλά άλλα –ακριβά κάποτε-υλικά, που συνηθιζόταν στις μεγάλες γιορτές. Πιο οικονομικά, τα σαραγλί και τα κουρκουμπίνια πλαισίωναν πιο τακτικά αυτή τη γιορτή.

Τούρκοι,  Άραβες, Εβραίοι, Αρμένιοι ακόμη και Βούλγαροι είναι μερικοί που αυτούς που διεκδικούν τον μπακλαβά σαν το εθνικό τους γλυκό.

Μπακλαβάς  της Ανατολής

Για τη ζύμη

  • 1 κιλό αλεύρι τύπου 00
  • 5 κρόκοι αυγών σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 ποτήρι καλαμποκέλαιο ή ηλιέλαιο
  • 1 ποτήρι γάλα
  • 1 φλιτζάνι γιαούρτι

Για τη γέμιση

  • 1 κιλό καρύδια καθαρισμένα
  • 1 φλιτζάνι του καφέ ζάχαρη
  • 750 γρ λιωμένο βούτυρο κλαριφιέ (όταν λιώνουμε το βούτυρο, αφαιρούμε τον αφρό από πάνω, και δε χρησιμοποιούμε το λευκό κατακάθι).

Ανοίγουμε μια τρύπα στη μέση του αλευριού και προσθέτουμε τους κρόκους των αυγών, ανακατεύουμε με ένα πιρούνι και μετά προσθέτουμε το γιαούρτι, το γάλα και το λάδι. Ζυμώνουμε τη ζύμη δουλεύοντας καλά με τα χέρια μας. Όλο το μυστικό αυτού του μπακλαβά βρίσκεται στην παρασκευή της ζύμης, η οποία πρέπει να δουλευτεί καλά. Το αφήνουμε να ξεκουραστεί για 30 λεπτά και αφού ξεκουραστεί το χωρίζουμε σε 4 ίσα μέρη, δουλεύουμε το κάθε μέρος με το χέρι και το χωρίζουμε σε μικρότερα μέρη. Θα πρέπει να υπάρχουν συνολικά 90 μικρά μπαλάκια. Τα ανοίγουμε τα πασπαλίζουμε με άμυλο, τα τοποθετούμε το ένα πάνω στο άλλο 3 x 3. Στη συνέχεια ανοίγουμε αυτά τα μικρά φύλλα σε ένα μεγάλο φύλλο. Θα πρέπει να υπάρχουν συνολικά 30 μεγάλα φύλλα. Προαιρετικά, μπορούμε να τα  αφήσουμε να στεγνώσουν για περίπου 1 ώρα. Προσοχή να μην μπουν το ένα πάνω στο άλλο γιατί θα κολλήσουν και δεν θα στεγνώσουν.

Σπάμε με τα χέρια μας την καρυδόψιχα και ελέγχουμε αν έχει μείνει καθόλου φλούδα και ανακατεύουμε με τη ζάχαρη.

Κάνουμε μια στρώση με 10 φύλλα ραντίζοντας το κάθε φύλλο με λίγο λιωμένο βούτυρο. Αφού στρώσουμε  τα πρώτα φύλλα πασπαλίζουμε  με τους  ξηρούς καρπούς και επαναλαμβάνουμε για άλλες δυο φορές. Βάζουμε το ταψί με τον μπακλαβά στο ψυγείο να κρυώσει το βούτυρο ανάμεσα στα φύλλα. Έτσι θα κοπεί ευκολότερα σε κομμάτια. Χαράζουμε με ένα κοφτερό μαχαίρι σε μικρά μπακλαβαδωτά (ρόμβους) κομμάτια και περιχύνουμε την επιφάνεια με το υπόλοιπο λιωμένο χλιαρό βούτυρο. Τέλος ραντίζουμε την επιφάνεια του μπακλαβά με λίγο νερό για να μην μετακινούνται τα φύλλα στο ψήσιμο.

Ρυθμίζουμε το φούρνο  στους 120 ° C με αντιστάσεις και ψήνουμε για 3 ώρες. Ο μπακλαβάς θέλει καλό ψήσιμο.

Σιρόπι για μπακλαβά

Βάζουμε σε κατσαρόλα το νερό με τη ζάχαρη, λίγο χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε μόνο μέχρι να αρχίσει να παίρνει βράση. Αρωματίζουμε με ένα ξυλάκι κανέλας και λίγα γαρύφαλλα . Αφήνουμε για άλλα 10 λεπτά αφού πάρει βράση. Αφαιρούμε και αφήνουμε  να κρυώσει για 10 λεπτά.

Περιχύνουμε λίγο-λίγο το ζεστό σιρόπι πάνω από το καυτό ταψί με τον μπακλαβά. Μην σας τρομάξει που θα αφρίσει το σιρόπι, γιατί έτσι γίνεται όταν είναι καυτά και τα δύο, ρουφάει αμέσως τα υγρά.

Το γλυκό πρέπει να κρυώσει καλά και να ρουφήξει σωστά το σιρόπι.

Tags: απόκριεςμπακλαβάςσυνταγές

togetherteam

Related Posts

Γαστρονομία

Τι κρασί θα πιούμε το Πάσχα;

15 Απριλίου 2025
Γαστρονομία

Γιατί σήμερα τρώμε μπακαλιάρο σκορδαλιά;

25 Μαρτίου 2025
Γαστρονομία

Τα γλυκά της Αποκριάς στην Κοζάνη

26 Φεβρουαρίου 2025
Next Post

Η Αποκριά στον υπόλοιπο Δήμο Κοζάνης

Ένα κομμάτι αφρολέξ

Η παραδοσιακή φωτιά της Κοζάνης!

Highlights

Οικολογική Κίνηση Κοζάνης – Εκδήλωση: “Δίκαιη Μετάβαση” Με την μάτια της νεολαίας

Μαζί στη Διαδρομή για τη Δίκαιη Μετάβαση

Νεολαία για μια Δίκαιη Μετάβαση: Εργαλειοθήκη Συμμετοχής στο Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης

Έκθεση για τη Συμμετοχή των Νέων στη Δίκαιη Μετάβαση: Παραδείγματα από 12 Κράτη-Μέλη της ΕΕ

Μια νέα συμμαχία για τη Δίκαιη Μετάβαση με πρωταγωνιστές τους νέους από το Together & το Green Tank

Ο ρόλος της νεολαίας στη Δίκαιη Μετάβαση: Η περίπτωση της Δυτικής Μακεδονίας

Connect with TOGETHER

Advertising

Contact us

info@togethermag.gr
ad@togethermag.gr
24610 25600
ΑΡΧΕΛΑΟΥ 25
ΚΟΖΑΝΗ

Mailing list

Subscribe to the Τοgether newsletter

Get the day on Together straight to your inbox

Together n. 67

Together n. 67

© 2018 Together Magazine - Powered & Developed by webable.gr

No Result
View All Result
  • News Feed
    • Κοινωνία
    • Οικονομία
    • Πολιτική
    • Επιστήμη – Tech
    • Κόσμος
    • Υγεία
    • Animals
    • Περιβάλλον
  • Life & Culture
    • Μουσική
    • Βιβλίο
    • Σινεμά
    • Θέατρο
    • Φωτογραφία
    • Εικαστικά
    • Design
    • Σειρές
    • Travel
    • Wellbeing
    • Fashion
    • Γαστρονομία
    • Picks
  • ID
    • To Ερωτηματολόγιο του Προυστ
    • Togethergram
    • Togetherωτήσεις
    • Πρόσωπα
  • #opinions
  • Μανταλάκι
  • Διαφήμιση

© 2019 Together Magazine - Powered & Developed by webable.gr