Γιορτή Γαλλοφωνίας 2023 από το Γαλλικό Ινστιτούτο

Το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος γιορτάζει και φέτος τη Γαλλοφωνία με τη διοργάνωση εορταστικών εκδηλώσεων που στόχο έχουν να αναδείξουν τη σημασία και τη δυναμική των γαλλικών ως κοινή γλώσσα που ενώνει και τις πέντε ηπείρους

Όπως κάθε χρόνο, μαθητές και μαθήτριες από όλη την Ελλάδα, συμμετείχαν στον Εθνικό Διαγωνισμό Γαλλοφωνίας που διοργανώνει το Γαλλικό Ινστιτούτο, σε συνεργασία πάντα με το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και θέμα τα «Δωμάτια αξιοπερίεργων εκθεμάτων»: Μια δημιουργία ενός δωματίου θαυμάτων, με περίεργα αντικείμενα, εκθέματα και συλλογές. Ένας τόπος εξερεύνησης με όχημα τα αξιοπερίεργα των γλωσσών και με απώτερο σκοπό τη δημιουργία ενός ποιητικού κόσμου. 

Οι εκδηλώσεις που έχει προγραμματίσει το Γαλλικό Ινστιτούτο για τον εορτασμό της Γαλλοφωνίας είναι οι ακόλουθες :

Α’. ΈΚΘΕΣΗ
«Visitations»: Φωτογραφικά έργα του καλλιτέχνη Γιάννη Χατζηασλάνη.

14 – 24 Μαρτίου 2023

Bistrot Paris-Athènes Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος

Εγκαίνια έκθεσης : Τρίτη 14 Μαρτίου 2023, στις 19.00
Ώρες λειτουργίας της έκθεσης : Δευτέρα ως Παρασκευή, 9.00 – 17.00. Σάββατο 09.00 – 15.00
Είσοδος ελεύθερη

Πηγή έμπνευσης για τον καλλιτέχνη αποτέλεσε η ευρωπαϊκή πρακτική των cabinets de curiosité (Δωμάτια αξιοπερίεργων αντικειμένων), η οποία αναπτύχθηκε την περίοδο της Αναγέννησης, στις αρχές του 15ου αιώνα, στο σταυροδρόμι της τέχνης και της επιστήμης. Τα ιδιωτικά δωμάτια αξιοπερίεργων αντικειμένων,  αποκαλούμενα και δωμάτια θαυμάτων, έδωσαν τη σκυτάλη, στα τέλη του 18ου αιώνα, στο μουσείο, ανοικτό έκτοτε στο ευρύ κοινό.

Έργα του Γιάννη Χατζηασλάνη εμφανίζονται στο εικαστικό του Εθνικού Διαγωνισμού Γαλλοφωνίας 2023 στην Ελλάδα.

Ο Γιάννης Χατζηασλάνης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1974. Ολοκληρώνοντας τις φωτογραφικές του σπουδές στην Αγγλία, επέστρεψε στην Ελλάδα το 2003, ακολουθώντας την προσωπική του πρακτική, καθώς και φωτογραφίζοντας επαγγελματικά με αναθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Η προσωπική του δουλειά εξετάζει το τοπίο, την δόμηση, την κατασκευή και ψυχογεωγραφία του χώρου. Μελετάει την ιστορική μνήμη, τις παρούσες συνθήκες, και τα εικαζόμενα μέλλοντα κατοικημένων περιβαλλόντων, καθώς και την σημασία τους για εκείνους που ζουν, δημιουργούν, αλληλοεπιδρούν και εξελίσσονται μέσα σε αυτά. Με ερωτήματα που αφορούν την ερμηνεία του πραγματικού και του αντιληπτού, έχει καταγράψει την εξέλιξη και το μεταβαλλόμενο κοινωνικό και αστικό τοπίο στην Ελλάδα καθώς και σε τοποθεσίες στην Αφρική και την Μέση Ανατολή.

Είναι μέλος της κολεκτίβας Depression Era.
Εκπροσωπείται από τις Kalfayan Galleries, Αθήνα-Θεσσαλονίκη.

Β. ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ
Η ΓαλλίαΜου

Παρασκευή 10 Μαρτίου 2023, στις 19.30΄

Auditorium Theo Angelopoulos Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος

Παράσταση στα γαλλικά
Είσοδος ελεύθερη. Απαραίτητη η κράτηση θέσεων από την Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2023 εδώ.

Με την ευκαιρία της 30ης Επετείου της ένταξης της Ρουμανίας στον Διεθνή Οργανισμό Γαλλοφωνίας, η Πρεσβεία της Ρουμανίας στην Ελλάδα, το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος και το Ρουμανικό Πολιτιστικό Ινστιτούτο, παρουσιάζουν το θέαμα «Παράσταση Η ΓαλλίαΜου»,  μια περφόρμανς «ποίησης και χορού» όπου ο χορογράφος και χορευτής Gigi Caciuleanu αφηγείται τον εαυτό του με χορευτικές κινήσειςαλλά και με ποιήματα ή σχέδια.

Στη συνέχεια, η Κριτικός Θεατρικής Τέχνης, Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Ludmila Patlanjoglu Επίτιμη Πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Κριτικών Θεάτρου (IATC), παρουσιάζει τη γαλλική έκδοση του βιβλίου της «Gigi Caciuleanu – Ο Άνθρωπος Χορευτής».

Γ. ΑΠΟΝΟΜΗ ΒΡΑΒΕΙΩΝ
Εθνικού Διαγωνισμού Γαλλοφωνίας 2023

Πέμπτη 16 Μαρτίου 2023, στις 10.00

Απονομή βραβείων του Εθνικού Διαγωνισμού Γαλλοφωνίας 2023, στις μαθήτριες και τους μαθητές που συμμετείχαν, παρουσία των καθηγητριών και των καθηγητών τους.

Εκδήλωση αποκλειστικά για τα βραβευμένα σχολεία της Αττικής

Δ. ΔΙΑΛΕΞΗ
«Η Γαλλοφωνία του μέλλοντος: τα γαλλικά, μια ελκυστική γλώσσα για τους νέους»

της Rennie Yotova, διοικητικό στέλεχος του Διεθνούς Οργανισμού Γαλλοφωνίας, αρμόδια για τη διδασκαλία της γαλλικής γλώσσας στον κόσμο

Πέμπτη 16 Μαρτίου 2023, στις 18.30

Auditorium Theo Angelopoulos. Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος

Είσοδος ελεύθερη. Ταυτόχρονη μετάφραση
Απαραίτητη η κράτηση θέσεων ως την Παρασκευή 10 Μαρτίου 2023 εδώ.

Θα δοθεί βεβαίωση παρακολούθησης

Συντονισμός :

Ελένη ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΥ, αναπληρώτρια καθηγήτρια γαλλικής λογοτεχνίας στο ΕΚΠΑ
-Carole PERRETTO, ειδική σύμβουλος εκπαιδευτικής και επιστημονικής συνεργασίας στο Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης

Καθιερώνοντας τη γαλλική γλώσσα ως συνδετικό κρίκο μίας κοινότητας λαών, η Γαλλοφωνία αποτελεί προνομιακό πεδίο έκφρασης της πολυμορφίας και της αλληλεγγύης σε παγκόσμιο επίπεδο. Η Σύνοδος Κορυφής στη Τζέρμπα της Τυνησίας το 2022 ολοκληρώθηκε με την υιοθέτηση της Διακήρυξης για τη γαλλική γλώσσα στο πλαίσιο της γλωσσικής πολυμορφίας της Γαλλοφωνίας, η οποία ενθαρρύνει μεταξύ άλλων, τη χρήση και τη διδασκαλία της γαλλικής γλώσσας στον κόσμο. Η νεολαία εκπροσωπεί δικαίως την εξαιρετική δυναμική της γαλλικής γλώσσας μέσα από τη δημιουργικότητα, την καινοτομία, την ένταξη στην απασχόληση και την προσδοκία για ένα κόσμο που θα εμπλουτίζεται από τη διαφορετικότητα του Άλλου.

Η Rennie YOTOVA, με καταγωγή από τη Βουλγαρία, έχει εκδώσει πολυάριθμα βιβλία στα γαλλικά και στα βουλγαρικά. Έχει μεταφράσει και συγγράψει πληθώρα λογοτεχνικών δοκιμίων και δύο ποιητικές συλλογές. Διετέλεσε υψηλόβαθμο στέλεχος του διεθνούς οργανισμού στη Σόφια, στο Βουκουρέστι και στο Ντακάρ. Έχει λάβει πλήθος διακρίσεων.

ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ « Le Peu du Monde », του Éric  Sénat

Με τους Vojta Janyska και Σοφία Αλεξάνδρου

Δευτέρα 3 Απριλίου 2023, στις 19.30’ 

Auditorium Theo Angelopoulos. Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος

Απαιτείται κράτηση από την Παρασκευή 24 Μαρτίου 2023 εδώ.

Δύο χρόνια μετά το θάνατο της Κικής Δημουλά, η Ελληνίδα συνθέτρια Σοφία Αλεξάνδρου, ο Τσέχος εικαστικός Vojtěch Janyška και ο Γάλλος σκηνοθέτης Éric Cénat ενώνουν τις τέχνες τους για να τιμήσουν αυτή την εμβληματική μορφή της ελληνικής ποίησης.

Η ποιητική συλλογή «Το λίγο του κόσμου» (Le peu du monde) κατέχει ξεχωριστή θέση μεταξύ των έργων της Κικής Δημουλά. Γραμμένο το 1971 και μεταφρασμένο σε πολλές γλώσσες, το έργο αυτό της έχει χαρίσει παγκόσμια φήμη. Απεικονίζει το πέρασμα του χρόνου, την καθημερινή ζωή και τη μοναξιά με έναν γλυκόπικρο ύφος. Το μοναδικό της όραμα εξακολουθεί να έχει απήχηση και σήμερα.

Για να εικονογραφήσουν αυτό το διαχρονικό έργο, οι τρεις ευρωπαίοι καλλιτέχνες συνδυάζουν, επί σκηνής, μουσική δημιουργία στο πιάνο, προφορικές ή τραγουδισμένες γαλλικές και ελληνικές φωνές και κινούμενες προβολές ακουαρέλας. Ένας τρόπος για να δώσουν ζωή σ’αυτό το έργο και να το κάνουν αιώνιο.

Related Posts

Next Post

Highlights