Κάθε χρόνο καταλήγουν στα σκουπίδια φάρμακα αξίας τουλάχιστον ενός δισεκατομμυρίου ευρώ, το οποία είναι επικίνδυνα όχι μόνο για το περιβάλλον αλλά και για την δημόσια υγεία καθώς επιστρέφουν στον ανθρώπινο οργανισμό μέσω της τροφικής αλυσίδας.
Στην Ελλάδα υφίσταται έλλειψη οργανωμένου συστήματος συλλογής και διαχείρισης των οικιακών φαρμάκων σύμφωνα με έκθεση του ΙΦΕΤ.
Το ποσοστό ανθρώπων και νοικοκυριών που κινδυνεύουν από φτώχεια ανεβαίνει συνεχώς όπως και ο πληθυσμός που βρίσκεται σε υλική στέρηση
Από την τελευταία μελέτη εισοδήματος και συνθηκών διαβίωσης των Νοικοκυριών (SILC) του έτους 2020 για τις συνθήκες διαβίωσης του πληθυσμού της Χώρας προκύπτει ότι η στέρηση βασικών αγαθών και δεν αφορά μόνο το φτωχό πληθυσμό, αλλά και μέρος του μη φτωχού πληθυσμού.
Οι άνθρωποι δυσκολεύονται να καλύψουν βασικές ανάγκες τους, όπως να αγοράσουν τα φάρμακα που χρειάζονται ενώ μελετώντας πιο συγκεκριμένα το θέμα της πρόσβασης στα φάρμακα έχουμε τα εξής δεδομένα.
Σύμφωνα με τον ν.4368/2016, την ΚΥΑ Α3(γ)/ΓΠ/οικ.25132/4-4-2016 και την Υπουργική απόφαση Δ3(α) 46628 (Β’ 2308), θεσπίστηκε για πρώτη φορά το δικαίωμα ελεύθερης πρόσβασης σε όλες τις δημόσιες δομές υγείας για την παροχή νοσηλευτικής και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε ανασφάλιστους και σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Με βάση αυτό το νόμο, η πλειονότητα αυτών των ομάδων δικαιούται μηδενική συμμετοχή στα φάρμακα, ωστόσο προκύπτουν κάποια βασικά ζητήματα:
Όταν επιλέγεται φάρμακο με λιανική τιμή, υψηλότερη από την τιμή αναφοράς*: ο ασθενής καταβάλλει την προβλεπόμενη συμμετοχή και το σύνολο της διαφοράς μεταξύ της τιμής αποζημίωσης και της λιανικής τιμής του φαρμάκου.
Όταν επιλέγεται φάρμακο που δεν διαθέτει γενόσημο ή μια θεραπευτική κατηγορία που περιέχει μία μοναδική δραστική ουσία χωρίς γενόσημα φάρμακα, όπου επιλέγεται φάρμακο με λιανική τιμή υψηλότερη από την τιμή αναφοράς, ο ασθενής καταβάλλει την προβλεπόμενη συμμετοχή και το ήμισυ της διαφοράς μεταξύ της τιμής αποζημίωσης και της λιανικής τιμής του φαρμάκου.
Για πολλές κατηγορίες ανθρώπων τα κοινωνικά φαρμακεία και άλλοι κοινωφελείς φορείς, αποτελούν μοναδική λύση, ώστε να αποκτήσουν πρόσβαση στα φάρμακα που χρειάζονται.
Το GIVMED είναι μια μη κερδοσκοπική οργάνωση που στοχεύει στην άμεση πρόσβαση των ανθρώπων στα φάρμακα που χρειάζονται. Μπορείς εύκολα και γρήγορα να δωρίσεις τα φάρμακα που δεν χρειάζεσαι πια σε κοινωνικά φαρμακεία, γηροκομεία και άλλους κοινωφελείς φορείς.
Ό,τι δωρίζεις θα φτάσεις ακριβώς εκεί που υπάρχει ανάγκη!
Σε 93 σημεία δωρεάς του δικτύου GIVMED, σε ολοκληρη την Ελλάδα μπορείς να ανταλλάξεις φάρμακα και προϊόντα υγείας βάσει των καταγεγραμμένων αναγκών και περισσεύματος τους
Δώρισε κάθε φάρμακο σε ανοιχτό ή κλειστό κουτί, ακόμα και αν έχει περισσέψει μικρή ποσότητα. Αρκεί να:
- μην έχει λήξει.
- μην είναι φάρμακο που χρειάζεται ψυγείο.
- μην είναι ανοιχτό: σιρόπι, αλοιφή, σταγόνες, εισπνεόμενο, κολλύριο, διάλυμα, γαλάκτωμα.
- μην ανήκει στην κατηγορία δίγραμμων φαρμάκων.
- έχει συντηρηθεί σε ελεγχόμενη θερμοκρασία δωματίου και μακριά από κάθε πηγή θερμότητας και υγρασίας (π.χ. κουζίνα, μπάνιο).
- έχει αφαιρεθεί το κουπόνι του (αυτοκόλλητο με τα barcodes).
* Για φαρμακευτικά σκευάσματα αντιμετώπισης του καρκίνου πρέπει πρώτα να επικοινωνήσεις με τον κοινωφελή φορέα της επιλογής σου και να επιβεβαιώσεις ότι μπορεί να τα δεχτεί.
Δώρισε ορθοπεδικά είδη και βοηθήματα βάδισης. Αρκεί να:
- είναι σε καλή κατάσταση, καθαρά χωρίς σκισίματα και φθορές.
- μη λείπουν εξαρτήματα που τα κάνουν ακατάλληλα προς χρήση.
Δώρισε παραφάρμακα και υγειονομικό υλικό. Αρκεί να μην έχουν λήξει και να έχουν διατηρηθεί σωστά.
- Ανοιχτές συσκευασίες με βιταμίνες σε χάπια ή κάψουλες μπορούν να δωρηθούν μόνο αν βρίσκονται σε blisters.
- Τα βρεφικά γάλατα πρέπει έχουν σφραγισμένη συσκευασία.
Δώρισε ιατρικές συσκευές. Αρκεί να να λειτουργούν σωστά.
Δώρισε άλλα αναλώσιμα. Αρκεί να
- είναι σφραγισμένα και να μην έχουν λήξει αν πρόκειται για αναλώσιμα που χρησιμοποιούνται σε: οξυγονοθεραπεία, τραχειοστομία, καθετηριασμό, διαβήτη, επίδεση τραυμάτων πάσης φύσεως, χειρουργικές πράξεις και προϊόντα στομίας.
- είναι σφραγισμένα αν πρόκειται για αναλώσιμα υλικά όπως είναι σύριγγες, ουροσυλλέκτες, πάνες, υποσέντονα.
Όλα τα φάρμακα και προϊόντα υγείας που δωρίζονται μέσα από το δίκτυο του GIVMED, ελέγχονται από τους φαρμακοποιούς των ωφελούμενων κοινωφελών φορέων πριν χορηγηθούν στους ασθενείς.