Όπως και η μόδα, η αργκό έχει κι αυτή τις δικές τις τάσεις. Για θυμήσου, πότε ήταν η τελευταία φορά που χρησιμοποίησες την φράση YOLO;
Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το έχουν κάνει ακόμα πιο δύσκολο να παρακολουθούμε τις εξελίξεις στις τάσεις, καθώς η καθεμία και ο καθένας μπορούν να μοιραστούν και να υιοθετήσουν τη χρήση της γλώσσας από άλλους.
Ο John Baugh, γλωσσολόγος στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον στο Σεντ Λούις, είπε στο Business Insider, «αν και η αργκό υπήρχε πάντα, η εμφάνιση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης έχει δημιουργήσει μια κατάσταση όπου η πιθανότητα για virality στην αργκό έχει αυξηθεί».
Η γλώσσα διακινείται διαδικτυακά σε κύκλους ανθρώπων που κατανοούν τις νέες τάσεις της και διαφέρουν από εκείνους που δεν κατανοούν πλήρως πώς να τη χρησιμοποιούν. Και είναι εύκολο για όσους τις δημιούργησαν να ξέρουν πότε χρησιμοποιείται λανθασμένα.
Για αυτό τον λόγο οι εταιρείες που προσπαθούν να τραβήξουν την προσοχή του Gen Z πρέπει να προσέχουν όταν χρησιμοποιούν την αργκό — στην καλύτερη περίπτωση, θα μπορούσαν να κάνουν ένα τρομερό λάθος, στη χειρότερη, θα μπορούσαν να προσβάλλουν ανθρώπους.
H “pop culture” της εποχής που εκφράζεται μέσα από την σύμπτυξη του λόγου μέσω του διαδικτύου προωθεί εκτός από την απλοποίηση της γλώσσας και την αποδοχή χρήσης ακραίων σεξιστικών ή πάσης φύσεως ρατσιστικών εκφράσεων ως χιούμορ. Δύο είναι λοιπόν τα τινά. Είτε η ελληνική γλώσσα να βγει «λαβωμένη» μέσα από αυτή την διαδικασία, είτε να «γελάει» δυνατά με τα καμώματά της…
Μερικές από τις εκφράσεις που χρησιμοποιούν οι νέοι:
Για το story
Το να πεις «για το story» είναι ένας διασκεδαστικός τρόπος για το Gen Z να ενθαρρύνει ο ένας τον άλλον να κάνει τα τρελά, διασκεδαστικά πράγματα που κάνουν την αφήγηση των εμπειριών πιο διασκεδαστική όταν είσαι μεγαλύτερος.
Το Urban Dictionary ορίζει το «για το story» ως «τη συνειδητή απόφαση να δεις τον εαυτό σου ως τον κύριο χαρακτήρα της ιστορίας που είναι η ζωή σου», προσθέτοντας: «Διατηρείς την άποψη ότι κάθε στιγμή —καλή ή κακή— είναι απλώς μια πλοκή της ευρύτερης αφήγησή σου».
Rizz
Είναι αλήθεια, η Gen Z έχει πολύ καλή σχέση με τις συντομογραφίες.
Ένα άτομο με «rizz» είναι σίγουρο, γοητευτικό και γενικά επιτυχημένο στα ερωτικά του.
Είναι «ick»
Ο όρος κέρδισε για πρώτη φορά ευρεία δημοτικότητα πριν από χρόνια αφού η Olivia Attwood (τώρα Olivia Attwood Dack) τον υιοθέτησε. Αλλά το «ick» παραμένει βασικό στο λεξιλόγιο του Gen Z.
Σημαίνει ότι είχε «ξενέρωτος», είτε επειδή κάτι κάτι συγκεκριμένα, είτε λόγω της γενικότερης συμπεριφοράς σας.
Λοκάρω
Ένας άλλος τρόπος να πεις ότι έχεις εστιάσει κάπου.
Delulu
«Delulu», όπως delusional, όπως «το ζει μόνος του».
Έμπαινα
Το έμπαινα είναι μια από τις σεξιστικές, φαλλοκρατικές εκφράσεις που χρησιμοποιείται συνήθως στην θέα μιας εντυπωσιακής συνήθως παρουσίας.
Φεϊλάς
Βγαίνει από το ξενόφερτο «fail». Ο Φεϊλάς είναι συνώνυμο του Λούστη. Ο τύπος που συνεχώς αποτυγχάνει.
Blue Bin
Όταν βγαίνεις ξανά με πρώην σου. Βγαίνει από τον μπλε κάδο. Αυτόν της ανακύκλωσης.
Σπέκια
Όταν θες να δώσεις το ”respect” σε κάποιον.
Δροσερός
Ο δροσερός ειναι cool, είναι άνετος, είναι ωραίος, είναι γαμάτος.