Στις 16 Ιανουαρίου 1948 γεννιέται ο John Carpenter

John Carpenter: Ο πολυτάλαντος Πρίγκιπας του Σκότους ή Άρχοντας του Τρόμου.

Σαν σήμερα στις 16 Ιανουαρίου 1948 γεννιέται ο John Carpenter. Γεννήθηκε  στην Καρθαγένη (Carthage), ένα χωριό στην πολιτεία της Νέας Υόρκης και από μικρός εκδήλωσε ενδιαφέρον για τον κινηματογράφο. Μετά από σχετικές σπουδές ασχολήθηκε από νωρίς με το όνειρό του και σύντομα εξελίχθηκε σε έναν σπουδαίο και επιδραστικό ως σήμερα σκηνοθέτη. Είναι επίσης σεναριογράφος, παραγωγός, μοντέρ και συνθέτης κινηματογραφικής και ηλεκτρονικής μουσικής. Αν και έχει εργαστεί σε πολλά είδη ταινιών, ξεχωρίζει κυρίως για τις ταινίες τρόμου και επιστημονικής φαντασίας που δημιούργησε ανάμεσα στις δεκαετίες του 1970 και του 1980.

Μερικές από τις πιο δημοφιλείς σήμερα  ταινίες στην καριέρα του έλαβαν κακές κριτικές και ήταν εμπορικές αποτυχίες με τις αξιοσημείωτες εξαιρέσεις των ταινιών Η Νύχτα με τις Μάσκες (1978) (Ηalloween) και Απόδραση από τη Νέα Υόρκη (1981) (Escape fron New York). Ωστόσο, πολλά από τα έργα του έχουν αναγνωριστεί πλέον ως καλτ.

Εκτός από μάστορας των ταινιών τρόμου, ο John Carpenter έχει αναγνωρισθεί και για το μουσικό του ταλέντο ως σπουδαίος συνθέτης κινηματογραφικής μουσικής. Θαυμαστής του Έννιο Μορρικόνε, έγραψε τα περισσότερα από τα soundtracks των ταινιών του. Το 2015 η δισκογραφική εταιρεία Sacred Bone Records κυκλοφόρησε τον δίσκο Lost Themes, ένα αριστουργηματικό έργο ηλεκτρονικής μουσικής, γραμμένης σαν φανταστικό soundtrack, ένα έργο που αναγνωρίστηκε διεθνώς ως από τους καλύτερους δίσκους εκείνης της χρονιάς. Follow up του δίσκου ήταν το Lost Themes II το οποίο παρουσιάστηκε ζωντανά στην Αθήνα το 2016 οπότε και αποθεώθηκε ο καλλιτέχνης από κοντά.

Ο John Carpenter έχει δηλώσει δημόσια πως είναι άθεος, είναι λάτρης της πρωτότυπης (Ιαπωνικής) ταινίας Godzilla, του αρέσει να πιλοτάρει ελικόπτερα και τρελαίνεται για video games.

Πολλοί διάσημοι σήμερα σκηνοθέτες και συνθέτες κινηματογραφικής μουσικής έχουν δηλώσει πως έχουν επηρεαστεί από το έργο του John Carpenter.

Μεταξύ αυτών οι James Cameron, Quentin Tarantino, Guillermo del Toro, Robert Rodriguez και οHans Zimmer.

Μπορείτε να ακούσετε τη μουσική του John Carpenter στο Spotify και στο YouTube Music

Πηγή: Wikipedia

Related Posts

Next Post

Highlights