Τον Βασίλη Οικονόμου από την Κοζάνη με καταγωγή από το Κυπαρίσσι Γρεβενών τον γνωρίσαμε μέσα από το ντοκιμαντέρ του “ Ο ΤΡΟΜΟΣ ΤΟΥ ΚΟΡΑΚΑ” πριν 7 χρόνια και τον συναντάμε σήμερα με αφορμή τη νέα του ταινία με τίτλο “ΕΠΑΡΧΙΑ” να μας εξιστορεί πως πήρε την απόφαση να φύγει στο εξωτερικό και να επαναπατριστεί νοσταλγώντας τις στιγμές μιας αθώας παιδικότητας και μιας επαρχίας οικείας.
Σε αυτά τα 7 χρόνια βρίσκεται στην Κολωνία την Γερμανική πόλη των media να εργάζεται σε μεγάλες παραγωγές αλλά μια φράση που έχει ειπωθεί πριν χρόνια “κουβαλάω την ζεστασιά της επαρχίας μέσα μου και αργά η γρήγορα θα επιστρέψω εκεί“ σήμαινε πως η επιστροφή δεν αργεί.
Τι σήμαινε αυτή η φράση για σένα Βασίλη;
Εξέφραζα μια επιθυμία νοσταλγίας από τότε που ήμουν στο εξωτερικό καθώς η ελληνική επαρχία προσφέρει μια ασφάλεια, προσωπικές μνήμες χαραγμένες, μας δίνει την προέλευση και καθώς όλα είναι αποτυπωμένα στη μνήμη από την παιδική ηλικία μπορούμε πλέον να τα παρατηρούμε καλύτερα.
Που σε βρίσκουμε αυτόν τον καιρό;
Τώρα που γύρισα στο εσωτερικό την Ελλάδα, δεν μένω βέβαια στην επαρχία όπου μεγάλωσα αλλά πολύ κοντά λόγω δουλείας είμαι στη Θεσσαλονίκη και επαναδιατυπώνοντας την φράση μου θα γυρίσω σίγουρα μόλις κουραστώ από την πολυκοσμία της μεγάλης πόλης να ξαναβρώ πιο ήρεμους ρυθμούς αυτούς που συνήθισα και με τους οποίους έχω κουρδιστεί.
ΕΠΑΡΧΙΑ ο τίτλος γιατί;
Ο τίτλος όπου είναι ανοιχτός σε πολλές ερμηνείες και κολλάει με την συνειρμική αφήγηση της ταινίας, μου έχει μείνει μια φράση του Κώστα Ξελού έλεγε ότι επαρχιωτισμός είναι ο μιμητισμός του να θες να γίνεις κάτι άλλο, αυτό πραγματεύεται και το φιλμ, είναι μια κινηματογράφηση οικείων εικόνων και ζωής στην επαρχία πλασματικά δοσμένη με κινηματογραφικούς όρους το να θες να γίνεις κάτι άλλο και να μην εκτιμάς τόσο πολύ τον εαυτό σου ώστε να το πραγματοποιήσεις όπου αν πιστέψεις σε αυτό που είσαι θα σου δοθούν οι δυνατότητες και να το κάνεις.
Το κίνητρο για να φύγεις Γερμανία πoιο ήταν;
Η εργασία, καθώς το 2011 ούτε δωρεάν πρακτική δεν μπορούσα να βρω και είπα να δοκιμάσω τις δυνατότητες μου έξω σε μια διαδρομή και προσωπική αναζήτηση και τυχοδιωκτισμού, η εμπειρία ζόρικη, βέβαια με βοήθησε πάρα πολύ στην εξέλιξη μου σαν άνθρωπο και από θέμα δεξιοτήτων, τεχνολογίας και δυνατοτήτων. Όποιος το σκέφτεται να το τολμήσει ίσως ένα εξάμηνο ίσως πιο πολύ, το έχουμε ανάγκη οι Έλληνες τις εμπειρίες που θα μας φέρουν πιο κοντά στο να αναλάβουμε ευθύνες είναι κάτι που μας βοηθάει στην ενηλικίωση, είναι μια ελληνική παθογένεια.
Ποια είναι τα επόμενα σχέδια σου;
Ξεκούραση!! Δεν γυρίζω και τόσο συχνά ταινίες, δεν είμαι κινηματογραφιστής αλλά φωτογράφος και μοντέρ για αυτό και η πιο εικαστική ματιά της ταινίας και είναι πιο συνειρμικά πλασμένη. Το ιδανικό για μένα θα ήταν η προβολή αυτής της ταινίας σε κάποιο κανάλι υψηλής εμβέλειας, να μην χαθεί στον ωκεανό του ιντερνέτ και όνειρο μου είναι να προβληθεί στον κινηματογράφο που έχω σαν ναό και μεγάλωσα το “ΟΛΥΜΠΙΟΝ” Κοζάνης όπου είχα και την τιμή να μου επιτραπεί και το γύρισμα μιας σκηνής.
Κλείνοντας, στείλε ένα μήνυμα στους αναγνώστες Together
Αγαπήστε την επαρχία. Η τέχνη είναι η δημιουργία της καθημερινότητας σε όλα τα επαγγέλματα, το να μετουσιώνεις δεξιότητες, δεν είναι για λίγους όπως συχνά υπονοείται.
Της Ευτυχίας Γεωργάκα