Heptahedron Studio | Α. Μανάβης, Κ. Σιργκάνης, Ν. Ευκολίδης, Π. Κυράτσης
“Ο σχεδιασμός δημιουργεί πολιτισμό.
Ο πολιτισμός διαμορφώνει αξίες.
Οι αξίες καθορίζουν το μέλλον.» – Robert L. Peters (Σχεδιαστής Προϊόντων, Καναδάς)
Το τμήμα Βιομηχανικού σχεδιασμού του ΤΕΙ Δυτ.Μακεδονίας μας παρουσιάζει την εκπαιδευτική του δραστηριότητα, την αρχή τηςδημιουργικότητας,την αισθητική και την λειτουργία.
Design Is Every Thing
Σύμφωνα με τον Ησίοδο, «Εν αρχή ην το Χάος» – και από το Χάος (όπως είναι γνωστό) αρχίζει πάντα μια νέα Δημιουργία.Το επιβεβαιώνει και πάλι ο Ησίοδος, συνεχίζοντας τη φράση ως εξής: «[…] Μαζί με το Χάος συνυπάρχουν η Γαία και ο Έρωτας. Ο Έρωτας που ενθαρρύνει και διευκολύνει τη γέννηση και τη δημιουργία».
Το βασικό ερώτημα που προκύπτει από την παραπάνω παραδοχή είναι το εξής:
Πως μπορώ να φτάσω από το Χάος στη δημιουργία ενός προϊόντος, μιας εικόνας ή ενός έργου τέχνης; Πως μπορώ να γίνω δημιουργικός;
H δημιουργικότητα μπορεί να οριστεί ως η ικανότητα για να σκεφτείς “out of the box”, να συλλάβεις και να δημιουργήσεις ιδέες και πρότυπα τα οποία υπερέχουν ή παραγκωνίζουν υπάρχοντα στοιχεία και τρόπους σκέψης και αντίληψης. Η δημιουργικότητα είναι η ικανότητα να παρατηρηθούν νέες αλληλεπιδράσεις μεταξύ των αντικειμένων και ιδεών.
Παράλληλα από τον ορισμό της «δημιουργικότητας» υπάρχει το «design thinking» ή σε ελεύθερη μετάφραση, η κουλτούρα/ο πολιτισμός για κάθε άνθρωπο που συνδιαλέγεται με την έννοια της ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ.
Το «design thinking» είναι μια ανθρωποκεντρική προσέγγιση για τη δημιουργία που πρέπει να απορρέει από την εργαλειοθήκη του designer με σκοπό να ενοποιήσει τις παρακάτω παραδοχές: τις ανάγκες των ανθρώπων, με τις δυνατότητες της τεχνολογίας και όλα αυτά που προαπαιτούνται για την επιχειρηματική επιτυχία.
Μια χιονονιφάδα μεταμορφώνεται μέσω του δημιουργικού σχεδιασμού σε ένα προϊόν, μια ζάντα αλουμινίου για αυτοκίνητο.
Τι είναι λοιπόν ένας designer;
Design is creativity with strategy
Ο βιομηχανικός σχεδιασμός περιλαμβάνει όλες αυτές τις διαδικασίες που ασχολούνται με τη δημιουργία, την εξέλιξη και την υλοποίηση ιδεών για να προϊόντα. Η παραπάνω παραδοχή απαιτεί από το βιομηχανικό σχεδιαστή ένα ευρύ φάσμα γνώσεων από πολλούς και διαφορετικούς επιστημονικούς ή καλλιτεχνικούς κλάδους. Γνώσεις μηχανικής, υλικών, διαδικασιών παραγωγής, εργονομίας, γραφικών εφαρμογών, καλών τεχνών, κοστολόγησης και διαχείρισης των τελικών προϊόντων. Βασικός στόχος του βιομηχανικού σχεδιασμού είναι η δημιουργία νέων αναβαθμισμένων προϊόντων, τόσο αισθητικά όσο και λειτουργικά.
Το βιβλίο «Το αλφαβητάρι του Βιομηχανικού Σχεδιασμού» των Α. Μανάβη, Κ. Σιργκάνη, Ν. Ευκολίδη, Π. Κυράτση
Όσον αφορά την εκπαιδευτική δραστηριότητα του design στη Δυτική Μακεδονία υπάρχει το Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών και Βιομηχανικού Σχεδιασμού στο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Δυτικής Μακεδονίας, με τη συγκεκριμένη κατεύθυνση του Βιομηχανικού Σχεδιασμού να δίνει έμφαση σε γνώσεις που σχετίζονται με την ολότητα της σχεδιαστικής και παραγωγικής διαδικασίας. Παράλληλα – και για πρώτη φορά, το συγκεκριμένο τμήμα «τρέχει» το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών στο «Σχεδιασμό Προϊόντων και Συστημάτων».
Design is thinking made visual
Σχεδιασμός και κατασκευή των βραβείων για τα ελληνικά «Οικολογικά Oscars», Οικόπολις.
Είναι σημαντικό να αναφερθεί, η παρουσία του Εργαστηρίου CAD CAM CAE (C3) που μέσα στα πλαίσια του τμήματος, οργανώνει ομάδες φοιτητών που συμμετέχουν σε διάφορες δραστηριότητες που σχετίζονται με όλο το φάσμα του design, όπως, συμμετοχές σε διαγωνισμούς, εκπόνηση σχεδιαστικών projects, παρουσία σε συνέδρια και workshops. Οι επιτυχίες και οι διακρίσεις για το εργαστήριο C3 έως σήμερα μετρούν έναν μεγάλο αριθμό, με τελευταία την κατάκτηση της πρώτης θέσης στο Διαγωνισμό Εικονογράφησης μιας ιστορίας με θέμα την Δημοκρατία στα πλαίσια του διαγωνισμού «Δημοκρατία Ιδεών».
Εικονογραφημένη ιστορία «Democracy – Amber Alert». Πρώτο Βραβείο στο διαγωνισμό «Δημοκρατία Ιδεών»
The good, the bad and the Greek designer
Το μεγαλύτερο στοίχημα αυτή τη στιγμή στον ελληνικό χώρο του design είναι η αλλαγή κουλτούρας και ενσωμάτωση των αξιών της σχεδιαστικής διαδικασίας σε κάθε έναν που αλληλεπιδρά μαζί της. Το design ως φιλοσοφία, νοοτροπία και τρόπος ζωής είναι μέσα στον καθένα και πρέπει να του δοθεί η ανάλογη σημασία.
Με όρεξη, αποφασιστικότατα και βασική αρχή το «Design is Every Thing», ανοίγουμε μια νέα προοπτική στο ελληνικό design που θα αναδεικνύει τις παραδοσιακές μας αξίες με έναν τεχνολογικά σύγχρονο και αισθητικά όμορφο τρόπο.
To design έχει πάντα να πει μια ιστορία.
Και κάπως έτσι, ξεκινά το ταξίδι μας…
Σχεδιασμός οπτικής ταυτότητας για τις δραστηριότητες του 13ου Δημοτικού Σχολείου Κοζάνης
Το «Μουσείο στο Δρόμο»
Σχεδιασμός Προϊόντων Γούνας
Χρήσιμα Links
Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Δυτικής Μακεδονίας | www.teiwm.gr
Αριστεία 2014 | http://excellence.minedu.gov.gr/draseis/listing/316-product-design
Democracy – Amber Alert | https://www.facebook.com/dimokratiaideon/
Το αλφαβητάρι του Βιομηχανικού Σχεδιασμού | www.cppd.eu