Η τεχνητή νοημοσύνη «θα είναι η μεγαλύτερη φούσκα όλων των εποχών»

Η generative AI έχει εντυπωσιάσει τους πάντες. Μπορεί να αποδειχθεί μία τεράστια φούσκα;

Ακόμη μία ηχηρή προειδοποίηση για κακό τέλος στη φρενίτιδα με την τεχνητή νοημοσύνη. Αυτή έρχεται από τον Al Emad Mostaque, CEO της εταιρείας τεχνητής νοημοσύνης ανοιχτού κώδικα, Stability AI, ο οποίος μιλώντας με αναλυτές της UBS την περασμένη εβδομάδα, προειδοποίησε για άνευ προηγουμένου φούσκα.

«Νομίζω ότι αυτή θα είναι η μεγαλύτερη φούσκα όλων των εποχών» είπε χαρακτηριστικά. Όπως εξήγησε η AI είναι ακόμα σε πολύ πρώιμα στάδια και δεν είναι ακόμη έτοιμh για μαζική υιοθέτηση σε βιομηχανίες όπως ο τραπεζικός κλάδος. «Την ονομάζω φούσκα «dot AI» και δεν έχει καν ξεκινήσει ακόμα», τόνισε.

Η Stability AI είναι η εταιρεία πίσω από το Stable Diffusion, ένα από τα πιο δημοφιλή εργαλεία παραγωγής τεχνητής νοημοσύνης. Tο Stable Diffusion επιτρέπει στους χρήστες να δημιουργούν φωτορεαλιστικές εικόνες εισάγοντας κείμενο. Έχει περισσότερους από ένα εκατομμύριο χρήστες και έχει συγκεντρώσει πάνω από 100 εκατομμύρια δολάρια από επενδυτές, συμπεριλαμβανομένων των Coatue και Lightspeed Venture Partners.

Η generative AI (γενετική ή παραγωγική τεχνητή νοημοσύνη όπως αποδίδεται στα ελληνικά) έχει αιχμαλωτίσει τη φαντασία πολλών ακαδημαϊκών, διευθυντικών στελεχών, ακόμη και μαθητών σχολείου, για την ικανότητά του να παράγει ανθρώπινη γλώσσα και οπτικό περιεχόμενο, ανταποκρινόμενη στις προτροπές των χρηστών, αξιοποιώντας τεράστιες ποσότητες δεδομένων. Η τεχνητή νοημοσύνη υπάρχει εδώ και πολύ καιρό, με την τεχνολογία πλέον να αποτελεί κοινό χαρακτηριστικό της διαδικτυακής περιήγησης, των πλατφορμών μέσων κοινωνικής δικτύωσης και των οικιακών βοηθών. Πέρα από τις καταναλωτικές εφαρμογές, η τεχνολογία χρησιμοποιείται στην ιατρική, τις μεταφορές, τη ρομποτική, την επιστήμη, την εκπαίδευση, τα οικονομικά, την άμυνα και άλλες βιομηχανίες.

Ωστόσο, μια πιο νέα μορφή τεχνητής νοημοσύνης που εμφανίστηκε πρόσφατα είναι η γενετική τεχνητή νοημοσύνη, η οποία χρησιμοποιείται σε εργαλεία όπως το δημοφιλές chatbot AI ChatGPT, από την εταιρεία τεχνολογίας των ΗΠΑ OpenAI, καθώς και το Google Bard και το Microsoft Bing Chat, και σε γεννήτριες εικόνων όπως Dall-E, Stable Diffusion και Midjourney.

Χρειάζονται επενδύσεις 1 τρισ. δολαρίων

Ο Mostaque είπε ότι το συνολικό ποσό της επένδυσης που απαιτείται στην τεχνητή νοημοσύνη είναι πιθανό να είναι 1 τρισεκατομμύριο δολάρια «επειδή είναι πιο σημαντικό από το 5G ως υποδομή για τη γνώση» και πρότεινε οι μεγάλες τράπεζες όπως η UBS να υιοθετήσουν την τεχνολογία. Όμως, παραδέχθηκε ότι βρίσκεται στα «πρώιμα στάδια» της ανάπτυξης αυτή τη στιγμή.

«Δεν είναι έτοιμη» να αναπτυχθεί σε κλίμακα σε μεγάλες βιομηχανίες όπως οι χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, αλλά μπορούμε να δούμε την αξία της», δήλωσε ο Mostaque.

Ο Mostaque είπε ότι οι εταιρείες που δεν χρησιμοποιούν σωστά την τεχνητή νοημοσύνη στις επιχειρήσεις τους θα «τιμωρηθούν» από το χρηματιστήριο.

Ανέφερε το παράδειγμα της Google, η οποία έχασε 100 δισεκατομμύρια δολάρια μέσα σε μια μέρα αφού το chatbot Bard AI έδωσε ανακριβείς πληροφορίες σε ένα διαφημιστικό βίντεο κατά την κυκλοφορία του. Η Google ανταγωνίζεται επιθετικά τη Microsoft (που έχει επενδύσει στην OpenAI, δημιουργό του ChatGPT, στον αγώνα για την κατασκευή ανώτερων εργαλείων AI).

 

Related Posts

Next Post

Highlights