Οι τελευταίες εκτιμήσεις δείχνουν ότι η καταναγκαστική εργασία και οι καταναγκαστικοί γάμοι έχουν αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία πέντε χρόνια, σύμφωνα με τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας, το Walk Free και τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης.
Πενήντα εκατομμύρια άνθρωποι ζούσαν σε σύγχρονη δουλεία το 2021, σύμφωνα με τις τελευταίες Παγκόσμιες εκτιμήσεις της σύγχρονης δουλείας . Από αυτούς τους ανθρώπους, 28 εκατομμύρια ήταν σε καταναγκαστική εργασία και 22 εκατομμύρια παγιδεύτηκαν σε καταναγκαστικούς γάμους.
Ο αριθμός των ανθρώπων στη σύγχρονη δουλεία έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία πέντε χρόνια. 10 εκατομμύρια περισσότεροι άνθρωποι βρίσκονταν σε σύγχρονη δουλεία το 2021 σε σύγκριση με τις παγκόσμιες εκτιμήσεις του 2016. Οι γυναίκες και τα παιδιά παραμένουν δυσανάλογα ευάλωτα.
Η σύγχρονη δουλεία εμφανίζεται σχεδόν σε κάθε χώρα του κόσμου και διασχίζει εθνοτικές, πολιτιστικές και θρησκευτικές γραμμές. Περισσότερο από το ήμισυ (52%) του συνόλου της καταναγκαστικής εργασίας και το ένα τέταρτο όλων των καταναγκαστικών γάμων μπορούν να βρεθούν σε χώρες ανώτερου-μεσαίου εισοδήματος ή υψηλού εισοδήματος.
Καταναγκαστική εργασία
Οι περισσότερες περιπτώσεις καταναγκαστικής εργασίας (86%) εντοπίζονται στον ιδιωτικό τομέα. Η καταναγκαστική εργασία σε τομείς άλλους από την εμπορική σεξουαλική εκμετάλλευση αντιπροσωπεύει το 63% του συνόλου της καταναγκαστικής εργασίας, ενώ η καταναγκαστική εμπορική σεξουαλική εκμετάλλευση αντιπροσωπεύει το 23% του συνόλου της καταναγκαστικής εργασίας. Σχεδόν τέσσερις στους πέντε από αυτούς που βρίσκονται σε καταναγκαστική εμπορική σεξουαλική εκμετάλλευση είναι γυναίκες ή κορίτσια.
Η καταναγκαστική εργασία που επιβάλλεται από το κράτος αντιπροσωπεύει το 14% των ανθρώπων σε καταναγκαστική εργασία.
Σχεδόν ένας στους οκτώ από όλους όσους βρίσκονται σε καταναγκαστική εργασία είναι παιδιά (3,3 εκατομμύρια). Περισσότεροι από τους μισούς από αυτούς βρίσκονται σε εμπορική σεξουαλική εκμετάλλευση.
Καταναγκαστικός γάμος
Εκτιμάται ότι 22 εκατομμύρια άνθρωποι ζούσαν σε αναγκαστικό γάμο οποιαδήποτε ημέρα το 2021. Αυτό δείχνει αύξηση 6,6 εκατομμυρίων από τις παγκόσμιες εκτιμήσεις του 2016.
Η πραγματική συχνότητα των καταναγκαστικών γάμων, ιδίως όσον αφορά παιδιά ηλικίας 16 ετών και κάτω, είναι πιθανότατα πολύ μεγαλύτερη από ό, τι μπορούν να συλλάβουν οι τρέχουσες εκτιμήσεις. Αυτές βασίζονται σε έναν στενό ορισμό και δεν περιλαμβάνουν όλους τους γάμους παιδιών. Οι παιδικοί γάμοι θεωρούνται αναγκαστικοί επειδή ένα παιδί δεν μπορεί νόμιμα να δώσει τη συγκατάθεσή του να παντρευτεί.
Ο καταναγκαστικός γάμος συνδέεται στενά με μακροχρόνιες πατριαρχικές στάσεις και πρακτικές και είναι ιδιαίτερα συγκεκριμένος για το πλαίσιο. Η συντριπτική πλειοψηφία των αναγκαστικών γάμων (πάνω από το 85%) οδηγήθηκε από την οικογενειακή πίεση. Αν και τα δύο τρίτα (65%) των αναγκαστικών γάμων βρίσκονται στην Ασία και τον Ειρηνικό, όταν εξετάζεται το μέγεθος του περιφερειακού πληθυσμού, ο επιπολασμός είναι υψηλότερος στα αραβικά κράτη, με 4,8 άτομα στα 1.000 στην περιοχή σε αναγκαστικούς γάμους.
Μετανάστες ιδιαίτερα ευάλωτοι στην καταναγκαστική εργασία
Οι μετανάστες εργαζόμενοι έχουν πάνω από τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να βρίσκονται σε καταναγκαστική εργασία από ό,τι οι ενήλικοι μη μετανάστες εργαζόμενοι. Ενώ η μετανάστευση εργατικού δυναμικού έχει σε μεγάλο βαθμό θετική επίδραση στα άτομα, τα νοικοκυριά, τις κοινότητες και τις κοινωνίες, το εύρημα αυτό καταδεικνύει πώς οι μετανάστες είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι στην καταναγκαστική εργασία και την εμπορία ανθρώπων, είτε λόγω παράτυπης ή κακώς διοικούμενης μετανάστευσης, είτε λόγω αθέμιτων και ανήθικων πρακτικών πρόσληψης.
«Είναι συγκλονιστικό το γεγονός ότι η κατάσταση της σύγχρονης δουλείας δεν βελτιώνεται. Τίποτα δεν μπορεί να δικαιολογήσει τη συνέχιση αυτής της θεμελιώδους παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής της ΔΟΕ, Guy Ryder. «Ξέρουμε τι πρέπει να γίνει και ξέρουμε ότι μπορεί να γίνει. Οι αποτελεσματικές εθνικές πολιτικές και ρυθμίσεις είναι θεμελιώδους σημασίας. Αλλά οι κυβερνήσεις δεν μπορούν να το κάνουν αυτό μόνες τους. Τα διεθνή πρότυπα παρέχουν μια σταθερή βάση και απαιτείται μια προσέγγιση με όλα τα χέρια. Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις, οι οργανώσεις εργοδοτών, η κοινωνία των πολιτών και οι απλοί άνθρωποι έχουν όλοι κρίσιμο ρόλο να διαδραματίσουν.»
Ο António Vitorino, Γενικός Διευθυντής του ΔΟΜ, δήλωσε: «Αυτή η έκθεση υπογραμμίζει την επείγουσα ανάγκη να διασφαλιστεί ότι όλη η μετανάστευση είναι ασφαλής, ομαλή και τακτική. Η μείωση της ευπάθειας των μεταναστών στην καταναγκαστική εργασία και την εμπορία ανθρώπων εξαρτάται πρωτίστως από τα εθνικά πολιτικά και νομικά πλαίσια που σέβονται, προστατεύουν και εκπληρώνουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες όλων των μεταναστών – και δυνητικών μεταναστών – σε όλα τα στάδια της μεταναστευτικής διαδικασίας, ανεξάρτητα από το μεταναστευτικό τους καθεστώς. Ολόκληρη η κοινωνία πρέπει να συνεργαστεί για να αντιστρέψει αυτές τις συγκλονιστικές τάσεις, μεταξύ άλλων μέσω της εφαρμογής του Παγκόσμιου Συμφώνου για τη Μετανάστευση».
Η Grace Forrest, ιδρυτική διευθύντρια του Walk Free, δήλωσε: «Η σύγχρονη δουλεία είναι το αντίθετο της βιώσιμης ανάπτυξης. Ωστόσο, το 2022, συνεχίζει να στηρίζει την παγκόσμια οικονομία μας. Είναι ένα ανθρωπογενές πρόβλημα, που συνδέεται τόσο με την ιστορική δουλεία όσο και με τη συνεχιζόμενη διαρθρωτική ανισότητα. Σε μια εποχή επιδεινούμενων κρίσεων, η γνήσια πολιτική βούληση είναι το κλειδί για τον τερματισμό αυτών των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».
Τερματισμός της σύγχρονης δουλείας
H έκθεση προτείνει μια σειρά συνιστώμενων δράσεων οι οποίες, από κοινού και γρήγορα, θα σηματοδοτήσουν σημαντική πρόοδο προς τον τερματισμό της σύγχρονης δουλείας. Περιλαμβάνουν:
- βελτίωση και επιβολή της νομοθεσίας και των επιθεωρήσεων εργασίας,
- τερματισμός της καταναγκαστικής εργασίας που επιβάλλεται από το κράτος,
- αυστηρότερα μέτρα για την καταπολέμηση της καταναγκαστικής εργασίας και της εμπορίας ανθρώπων στις επιχειρήσεις και τις αλυσίδες εφοδιασμού
- επέκταση της κοινωνικής προστασίας και ενίσχυση της νομικής προστασίας, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης της νόμιμης ηλικίας γάμου στα 18 έτη χωρίς εξαίρεση.
Άλλα μέτρα περιλαμβάνουν την αντιμετώπιση του αυξημένου κινδύνου εμπορίας ανθρώπων και καταναγκαστικής εργασίας για τους διακινούμενους εργαζόμενους, την προώθηση δίκαιων και δεοντολογικών προσλήψεων και τη μεγαλύτερη στήριξη για τις γυναίκες, τα κορίτσια και τα ευάλωτα άτομα.
https://www.ilo.org/global/lang–en/index.htm