Νέο «πακέτο» στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων ώστε να απορροφηθούν -έως ένα βαθμό- οι κραδασμοί που προκαλεί η ενεργειακή ακρίβεια ανακοινώνει μέχρι την επόμενη Παρασκευή 18 Μαρτίου η Κυβέρνηση. Πέρα από την «επιταγή ακρίβειας», θα επεκταθούν οι επιδοτήσεις των λογαριασμών ενέργειας και θα αυξηθούν, ενώ δεν αποκλείονται και εκπλήξεις … πρώτου μεγέθους με την μορφή προσωρινών μειώσεων φόρων!
Σε κάθε περίπτωση, την δεδομένη στιγμή το «πακέτο» και το τι ακριβώς αυτό θα περιλαμβάνει βρίσκεται στην τελική φάση επεξεργασίας από το Μαξίμου και τα αρμόδια υπουργεία.
Τι έχει πέσει στο τραπέζι
Οι πληροφορίες λένε πάντως ότι –μεταξύ άλλων- στο τραπέζι είναι και στοχευμένες παρεμβάσεις στις τιμές βασικών προϊόντων και καυσίμων. Μένει να ξεκαθαρίσει το εάν θα πρόκειται για παρεμβάσεις που αφορούν στην υιοθέτηση κάποιου πλαφόν ή την προσωρινή μείωση φόρων, όπως ΕΦΚ ή ΦΠΑ.
Προωθείται –όπως και να έχει- η αύξηση της επιδότησης στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος επιχειρήσεων στο 75% από 50% που ισχύει σήμερα, ανεξαρτήτως τάσης (υψηλή, μεσαία, χαμηλή), ενώ συζητείται και η παράταση της αναστολής πληρωμής Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) από τις επιχειρήσεις που είναι συνδεδεμένες στη Μέση Τάση, η οποία λήγει στα τέλη Μαρτίου.
Στο τραπέζι είναι και η αύξηση της επιδότησης στους λογαριασμούς του φυσικού αερίου.
Τι ισχύει όμως με τα μέχρι τώρα δεδομένα για τον Μάρτιο όσον αφορά στις επιδοτήσεις ενέργειας;
-Για τους οικιακούς καταναλωτές με κυμαινόμενα τιμολόγια και για την πρώτη κατοικία, η επιδότηση είναι 150 ευρώ ανά μεγαβατώρα για τις πρώτες 155 κιλοβατώρες μηνιαίας κατανάλωσης (έναντι 150 kwh που ήταν το όριο το Φεβρουάριο) και για κατανάλωση από 156 έως 310 kwh, (από 300 kwh), η επιδότηση είναι 110 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Έτσι η συνολική επιδότηση διαμορφώνεται στα 40,03 ευρώ (σ.σ.: από 39 ευρώ τον προηγούμενο μήνα).
-Για το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο η επιδότηση παραμένει στα 170 ευρώ ανά μεγαβατώρα για τις πρώτες 310 κιλοβατώρες (αντί για 300) χωρίς την προϋπόθεση της πρώτης κατοικίας.
-Για τους επαγγελματικούς καταναλωτές, με κυμαινόμενα τιμολόγια προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, ανεξαρτήτως τάσης, η επιδότηση παραμένει σε 65 ευρώ/ΜWh για όλη τη μηνιαία κατανάλωση.
Για το φυσικό αέριο η κρατική επιδότηση τον Μάρτιο παραμένει στα 20 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα για όλους τους καταναλωτές (οικιακούς και μη, εκτός των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας).
Ποιοι πέφτουν… «παγίδα» και χάνουν την επιδότηση
Το γεγονός όμως ότι η επιδότηση προς τα νοικοκυριά αφορά αποκλειστικά την κύρια κατοικία τους, πρακτικά σημαίνει πως χιλιάδες θα είναι εκείνοι που θα μείνουν εκτεθειμένοι στην ενεργειακή θύελλα και θα κληθούν να πληρώσουν τους υπέρογκα «φουσκωμένους» χωρίς καμία κρατική συνδρομή.
Φοιτητικές κατοικίες:
Μεγάλοι χαμένοι τα νοικοκυριά με παιδιά που σπουδάζουν σε άλλη πόλη μακριά από την κύρια κατοικία που λαμβάνει την επιδότηση. Το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο για τους φοιτητές που ενοικιάζουν κατοικία σε περιοχές με πολύ χαμηλή θερμοκρασία τον χειμώνα (Ξάνθη, Κομοτηνή, Αλεξανδρούπολη, Φλώρινα, Κοζάνη κ.λπ.). Το παιδί που σπουδάζει δεν υποβάλλει το ίδιο φορολογική δήλωση γιατί δεν έχει εισοδήματα, είναι προστατευόμενο μέλος του γονέα ο οποίος δηλώνει στο Ε1 τη φοιτητική κατοικία ως μισθωμένη δευτερεύουσα κατοικία. Οι φοιτητικές κατοικίες αποκλείονται τελείως από την επιδότηση. Μόνο εάν ο φοιτητής κάνει δική του φορολογική δήλωση και δηλώνει την κατοικία που εκμισθώνει ως κύρια κατοικία δικαιούται επιδότηση τον Ιανουάριο.
Αλλαγή κατοικίας (ενοίκιο – αγορά):
Απροστάτευτοι από τη θύελλα των τιμών στο ρεύμα και στο φυσικό αέριο μένουν οι φορολογούμενοι οι οποίοι μίσθωσαν, πούλησαν ή αγόρασαν κατοικία μετά το πέρας των φορολογικών δηλώσεων το 2021 ή τις πρώτες ημέρες του 2022 με αποτέλεσμα να μην έχουν υποβάλει δηλώσεις και να μη φαίνονται μέσα στο σύστημα της ΑΑΔΕ. Για όσους άλλαξαν κατοικία είναι αδύνατη η διασταύρωση μέσω του πίνακα 5 του Ε1 της φορολογικής δήλωσης καθώς δεν έχει ακόμη δηλωθεί η κύρια κατοικία.
Πρώτη δευτερεύουσα:
Απροστάτευτη από τη λαίλαπα των τιμών στην ενέργεια μένει μια πολύ μεγάλη μερίδα που έχει μετατρέψει την εξοχική κατοικία σε μόνιμη, ιδιαίτερα την περίοδο των περιοριστικών μέτρων αλλά και τώρα με τη ραγδαία εξάπλωση της «Όμικρον», καθώς και όσοι έχουν βγει σε σύνταξη.
«Αγκάθι» συνιστά και το γεγονός ότι δεν επιδοτείται το κοινόχρηστο ρεύμα στις πολυκατοικίες.