Υπερβάλλουσα εγρήγορση, δεδομένης της έξαρσης εγκλημάτων ενδοοικογενειακής βίας, έχει ζητήσει από τους εισαγγελικούς λειτουργούς της χώρας, με εγκύκλιό του, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Βασίλειος Πλιώτας.
Το περιεχόμενο της εγκυκλίου διαβιβάστηκε στη Βουλή από τον υπουργό Δικαιοσύνης, Κώστα Τσιάρα, σε απάντηση ερώτησης που είχε καταθέσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, μετά τη γυναικοκτονία της Αΐντας Παπαδοπούλου, μητέρας ανηλίκων τέκνων, την 5η Μαΐου, διά στραγγαλισμού από τον – καθ’ ομολογία δράστη – σύζυγό της, μία υπόθεση που ήρθε να προστεθεί στη μακάβρια λίστα της «πανδημίας» των γυναικοκτονιών.
Υπουργείο Δικαιοσύνης για γυναικοκτονίες
Σε απάντηση της ερώτησης του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας, τονίζει ότι «η πρόβλεψη ενός νέου ποινικού αδικήματος “γυναικοκτονίας” θα οδηγήσει σε μία ανεπίτρεπτη, τόσο συνταγματικά όσο και ηθικά, σχετικοποίηση της ανθρώπινης ζωής, που είναι το υπέρτατο αγαθό και προστατεύεται απόλυτα».
Σε αυτήν την απόλυτη προστασία της ανθρώπινης ζωής, όπως επισημαίνει ο κ. Τσιάρας, δεν χωρούν ούτε διαφοροποιήσεις, ούτε παρεκκλίσεις, ούτε εξαιρέσεις, ούτε διακρίσεις, γιατί «η ανθρώπινη ζωή δεν σχετικοποιείται» ανάλογα με το φύλο, το χρώμα, τον τόπο καταγωγής.
Στατιστικά στοιχεία
Στη Βουλή, μετά από ερώτηση που είχε καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έχει διαβιβάσει στοιχεία αναφορικά με τα περιστατικά για τα οποία επελήφθησαν τα τμήματα αντιμετώπισης ενδοικογενειακής βίας, την περίοδο από 11.10.2021 έως 31.01.2022.
Συνοπτικά, από αυτό το έγγραφο προκύπτει ότι τη συγκεκριμένη περίοδο έχουν καταγραφεί 1.632 περιστατικά για το αδίκημα περί ενδοοικογενειακής βίας στην Αττική και 592 περιστατικά στη Θεσσαλονίκη.
Από τον Οκτώβριο του 2019, από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έχει αναπτυχθεί δίκτυο εθνικής εμβέλειας 73 υπηρεσιών αντιμετώπισης ενδοοικογενειακής βίας.
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θοδωρικάκος, έχει ενημερώσει τη Βουλή ότι το προσωπικό που στελεχώνει τα γραφεία αντιμετώπισης περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας δεν διατίθεται σε καθήκοντα ξένα προς την αποστολή της υπηρεσίας και εκπαιδεύεται επί του νομοθετικού πλαισίου των ενδεδειγμένων δικονομικών και υπηρεσιακών ενεργειών, καθώς και επί ζητημάτων επικοινωνίας και ψυχοκοινωνικής υποστήριξης που παρέχουν συναρμόδιοι φορείς. Παρακολουθεί, επίσης, το ευρωπαϊκό εκπαιδευτικό πρόγραμμα «ARIADNE2», με αντικείμενο την προστασία προσφύγων και μεταναστών γυναικών από περιστατικά ενδοοικογενειακής
«Πρωταθλήτρια» η Αττική
Τα 500 κάθε μήνα έφτασαν τα κρούσματα ενδοοικογενειακής βίας στην Ελλάδα. Τα στοιχεία που κατέθεσε το Υπουργείο Δικαιοσύνης στη Βουλή είναι ανησυχητικά και δείχνουν έξαρση του φαινομένου.
Από τον Οκτώβριο του 2021 έως τον Ιανουάριο του 2022 καταγράφηκαν πάνω από 2.000 κρούσματα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Συγκεκριμένα οι αρμόδιες αρχές έχουν καταγράψει 1.632 περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας στην Αττική και 592 στην Θεσσαλονίκη.
Το Υπουργείο Δικαιοσύνης χαρακτηρίζει την έξαρση των περιστατικών έμφυλης βίας και δολοφονιών γυναικών που παρατηρούνται την τελευταία περίοδο ως «ανησυχητική».
Αναφορικά με την Αττική τα περισσότερα περιστατικά έχουν καταγραφεί από την αστυνομική διεύθυνση Αθηνών (508) και συγκεκριμένα από το τμήμα της Ομόνοιας (153), Καλλιθέας (53), Ζωγράφου (38), Κολωνού (32).
Εν συνεχεία ακολουθεί η Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Αττικής με 425 περιστατικά με τα περισσότερα από αυτά να καταγράφονται από το Αστυνομικό Τμήμα Περιστερίου 141, Αχαρνών (44), Ιλίου (41).
Στην Αστυνομική Διεύθυνση Βορειοανατολικής Αττικής έχουν σχηματιστεί φάκελοι για 256 υποθέσεις ενδοικογενειακής βίας και συγκεκριμένα στα Α.Τ Αγίας Παρασκευής 97 και Κηφισίας 24.
Αναφορικά με τις υπόλοιπες αστυνομικές διευθύνσεις, το ΑΤ Αλίμου έχει κληθεί να αντιμετωπίσει 129 υποθέσεις, το ΑΤ Δημοτικού Θεάτρου στον Πειραιά 107 ενώ στην Θεσσαλονίκη το Α.Τ Λευκού Πύργου σχημάτισε 120 σχετικούς φακέλους.