Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ενέκρινε σήμερα τα βασικά σημεία της νομοθεσίας για τη νομιμοποίηση της κάνναβης για ψυχαγωγικούς σκοπούς στη Γερμανία, με στόχο «την καλύτερη προστασία για τα παιδιά και τους νέους». «Δεν θα υπάρξει αύξηση της κατανάλωσης» διαβεβαίωσε ο υπουργός Υγείας, Καρλ Λάουτερμπαχ, παρουσιάζοντας την απόφαση του σημερινού συμβουλίου.
Σύμφωνα με την απόφαση, η κάνναβη με τη δραστική ουσία τετραϋδροκανναβινόλη (THC) δεν θα χαρακτηρίζεται στο εξής νομικά ναρκωτικό, ενώ σύννομη θα θεωρείται η αγορά και κατοχή έως 20 ή 30 γραμμαρίων «κάνναβης για ψυχαγωγικούς σκοπούς» από ενηλίκους, όπως και η ιδιωτική καλλιέργεια έως τριών φυτών κάνναβης, στα οποία δεν θα έχουν πρόσβαση ανήλικοι. Η πώληση σε άτομα άνω των 18 ετών θα γίνεται μόνο από «εξειδικευμένα καταστήματα» και ενδεχομένως και από φαρμακεία.
Επιπλέον, θα είναι δυνατή η αγορά του ναρκωτικού από ελεγχόμενες από το κράτος μη κυβερνητικές οντότητες, με τον μέγιστο αριθμό των μελών τους να είναι 500 και την πώληση να επιτρέπεται αποκλειστικά και μόνο στα μέλη κάθε τέτοιου «κλαμπ».
Η ελάχιστη ηλικία ένταξης σε τέτοιες οντότητες θα είναι τα 18 έτη. Θα πρέπει να προσφέρουν συμβούλους προστασίας, πρόληψης και απεξάρτησης και δεν θα μπορούν να διαφημίζονται. Η ταυτόχρονη ένταξη σε πολλές τέτοιες οντότητες, ή «κλαμπ», θα απαγορεύεται.
Ο «φόρος κάνναβης» θα βασίζεται στην περιεκτικότητα σε THC, με στόχο «μια τιμή που θα πλησιάζει αυτή της μαύρης αγοράς». Τα δεδομένα θα αξιολογούνται ανά τέσσερα χρόνια και θα επιβάλλονται οι αναγκαίες ρυθμίσεις.
Ο υπουργός Υγείας παραδέχθηκε ότι υπάρχουν ακόμη πολλά ανοιχτά θέματα, όπως οι σχετικοί περιορισμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίοι δεν είναι βέβαιο ότι μπορούν να ξεπεραστούν.
Η συντηρητική αντιπολίτευση στη Γερμανία εξαπέλυσε ολομέτωπη επίθεση στο σχέδιο της κυβέρνησης συνασπισμού για την αποποινικοποίηση της χρήσης μαριχουάνας για ψυχαγωγικούς σκοπούς, παρότι η συμπολίτευση ήδη υπαναχώρησε ως προς ορισμένες διαστάσεις του.
Πολλές ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων η Γερμανία, έχουν ήδη νομιμοποιήσει την κάνναβη για περιορισμένους ιατρικούς λόγους. Άλλες έχουν αποποινικοποιήσει τη γενική χρήση της, ωστόσο δεν την έχουν νομιμοποιήσει.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ 12/4/23