Ιχθυοκαλλιέργεια είναι η καλλιέργεια ψαριών θαλάσσης και γλυκού νερού σε ελεγχόμενο περιβάλλον και αποτελεί ένα σημαντικό τομέα της Αγροτικής Ανάπτυξης. H Ιχθυοκαλλιέργεια αποτελεί έναν από τους πιο αποτελεσματικούς τομείς παραγωγής πρωτεΐνης υψηλής διατροφικής αξίας.
Η υφιστάμενη κατάσταση των ιχθυοκαλλιεργειών στην Ελλάδα έχει θετική όψη. Οι ιχθυοκαλλιέργειες στην Ελλάδα είναι ένας από τους ταχύτατα αναπτυσσόμενους τομείς.
Η λίμνη Πολυφύτου
Η ταχεία ανανέωση του νερού της λίμνης της δίνει τη δυνατότητα γρήγορης απομάκρυνσης των ρυπογόνων φορτίων, με αποτέλεσμα η λίμνη να διατηρεί τη «μεσοτροφική» της κατάσταση. Προσφέρεται, λοιπόν, για μια σειρά δραστηριοτήτων: ιχθυοπαραγωγικές διαδικασίες (ψάρεμα και ιχθυοκαλλιέργεια).
Η υδατοκαλλιέργεια γλυκού νερού αποτελεί σημαντικό τμήμα της ευρωπαϊκής υδατοκαλλιέργειας, ιδιαίτερα στις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης.
Το ψάρεμα της καραβίδας, στην τεχνητή λίμνη Πολυφύτου στην Κοζάνη μπορεί να φέρει εισόδημα και ανάπτυξη στην ευρύτερη περιοχή μέσα στην οικονομική κρίση.
Το καθαρό νερό του Αλιάκμονα και η ήπια εκμετάλλευση της λίμνης για πολλά χρόνια δημιούργησαν στην λίμνη τεράστια αποθέματα καραβίδας του είδους «Astacus leptodactylous» σε μεγάλα μεγέθη και εξαιρετική ποιότητα, που εξάγεται στο σύνολό της και είναι περιζήτητη στα καλύτερα γκουρμέ εστιατόρια της Γαλλίας, της Ιταλίας, του Ηνωμένου Βασιλείου και των Σκανδιναβικών χωρών.
Η καλλιέργεια καραβίδας γλυκού νερού και όχι μόνο, θα μπορούσε να αποτελέσει μια παραγωγική δραστηριότητα με πρόσθετα έσοδα για τους κατοίκους των παραλίμνιων εκτάσεων.
Στη Δυτική Μακεδονία, υπάρχει το 60% των γλυκών επιφανειακών νερών της χώρας μας. Η υδατοκαλλιέργεια αν και αποτελεί πλέον ένα σύγχρονο κλάδο της αγροτικής παραγωγής με συγκεκριμένες τεχνικές, κατασκευές, υποδομές, διαχείριση και προώθηση των προϊόντων της φαίνεται να απουσιάζει από την περιοχή μας.
Όσον αφορά τους οργανισμούς που θα μπορούσαν να καλλιεργηθούν στην περιοχή μας δίνουμε κάποια παραδείγματα: Πέστροφα, Σολωμός, Κεφαλόπουλο, Χέλι, Γατόψαρο, Πέρκα και Γριβάδι.
Η κατανάλωση ψαριών ιχθυοκαλλιέργειας, χάρη στο χαμηλό ποσοστό της χοληστερόλης και την παρουσία ω3-πολυακόρεστων λιπαρών οξέων, που απουσιάζουν σε άλλα κρέατα, βοηθά στην καλή λειτουργία της καρδιάς, στη διατήρηση της φυσιολογικής πίεσης του αίματος και στη διατήρηση των φυσιολογικών επιπέδων τριγλυκεριδίων στο αίμα.
Quotes of the day
Για να επεκταθεί ένας τομέας ανάπτυξης στη Δυτική Μακεδονία χρειάζεται να δημιουργήσουμε τις σωστές συνθήκες. Να οργανώσουμε τη βασική υποδομή και τη λειτουργία της. Με τέτοιον τρόπο ώστε να αποκτήσει μια στέρεα βάση που θα οδηγεί σε δημιουργία θέσεων εργασίας.
Αυτό είναι ανάπτυξη.