Με 185 ψήφους υπέρ, 154 κατά και τρεις αποχές, η Ισπανία έγινε σήμερα Πέμπτη 16/2 η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα η και μία από τις λίγες στον κόσμο που ενσωματώνει νόμο που προβλέπει άδεια εμμήνου ρύσεως σε γυναίκες εργαζόμενες έως πέντε ημερών μετ’ αποδοχών.
Σύμφωνα με το νόμο «η διακοπή της εργασίας για μια γυναίκα για λόγους εμμηνορρυσίας» που συνδέονται, για παράδειγμα, «με παθολογίες όπως η ενδομητρίωση» αναγνωρίζεται «ως μια ειδική κατάσταση προσωρινής ανικανότητας» προς εργασία.
«Δίνεται σε αυτή την παθολογική κατάσταση μια ρύθμιση που θα προσαρμοστεί ώστε να εξαλειφθεί οποιαδήποτε αρνητική προκατάληψη» για τις γυναίκες «στον κόσμο της εργασίας», προστίθεται στο κείμενο.
«Είναι μια ιστορική ημέρα» έγραψε στο Twitter η υπουργός Ισότητας Ιρένε Μοντέρο, μέλος του κόμματος τις ριζοσπαστικής αριστεράς Podemos συμμάχου των Σοσιαλιστών στην κυβέρνηση.
Καμία διευκρίνιση δεν δίνεται στον νόμο για τη διάρκεια αυτής της άδειας ασθενείας, η οποία πρέπει να δίνεται από γιατρό που αμείβεται από την υπηρεσία κοινωνικής ασφάλισης.
Αυτή η άδεια περιόδου προκάλεσε, ωστόσο, επιφυλάξεις στους Σοσιαλιστές και επικρίθηκε ακόμη και από το συνδικάτο UGT.
Αυτό το συνδικάτο που πρόσκειται στους Σοσιαλιστές, ένα από τα δύο μεγαλύτερα στη χώρα, εξέφρασε κυρίως ανησυχία ότι ο νόμος μπορεί να αποτελέσει τροχοπέδη στην πρόσληψη γυναικών εκ μέρους εργοδοτών που θέλουν να αποφύγουν αυτές τις απουσίες.
Από την πλευρά του, το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (PP), το μεγαλύτερο της αντιπολίτευσης, προειδοποίησε για τον κίνδυνο «περιθωριοποίησης» και «στιγματισμού», καθώς και για ενδεχόμενες «αρνητικές συνέπειες στην αγορά εργασίας» για τις γυναίκες.