Οι Γιουρουκοι (Yörüks ή Yuruks) είναι μια τουρκική εθνοτική υποομάδα, με καταγωγή που ανάγεται στους Ουζους ή Ογουζους (Oghuz) της κεντρικής Ασίας.
Μερικές ομάδες Γιουρουκων είναι νομαδικές, και κατοικούν κυρίως στα βουνά της Ανατολίας και εν μέρει στη χερσόνησο των Βαλκανίων. Στα Βαλκάνια, οι Γιουρουκοι (Yörüks) κατανέμονται σε μια ευρεία περιοχή από τη νότια Σερβία, τμήματα της Βουλγαρίας, στη Βόρεια Μακεδονία και στη Δυτική και Ανατολική Θράκη. Μέχρι την ανταλλαγή των πληθυσμών (1922) Γιουρουκοι ζούσαν και στην ελληνική Μακεδονία και παλιότερα, πριν το 1881, στη Λάρισα και στον κάμπο της Θεσσαλίας. Το όνομά τους προέρχεται από το τουρκικό ρήμα yürü- (yürümek in infinitive), που σημαίνει “να περπατάς”. Οι Γιουρουκοι, αρχικά νομάδες, ήταν πάντα σε κίνηση.
Ζουν κυρίως στο ευρωπαϊκό τμήμα της Τουρκίας, στο Ντούλοβο και στην περιοχή Deliorman στη Βουλγαρία και στις περιοχές Κουμανοβο (Kumanovo) και Μοναστήρι (Bitola) της Βόρειας Μακεδονίας. Οι διάλεκτοι των Γιουρουκων περιλαμβάνουν τους Gajal, Gerlovo Turk, Karamanli, Kyzylbash, Surguch, Tozluk Turk, Yuruk (Konyar, Yoruk), Prizren και Macedonia Gagauz. Το 2019 εκτιμήθηκε ότι σε ολόκληρη την περιοχή των Βαλκανίων περίπου 1,5-2,3 εκατομμύρια άνθρωποι είναι τουρκικής καταγωγής Γιουρουκοι (Yörük). Οι υπόλοιποι Τούρκοι των Βαλκανίων είναι απόγονοι κυρίως εξισλαμισμένων κατοίκων των Βαλκανίων, της Μικρά Ασίας και του Καυκάσου, που δεν έχουν κεντροασιατικη καταγωγή.