Είναι τόσο έντονη η κουβέντα τελευταία για τα όρια ανάμεσα στο φλερτ και στο σεξισμό, τόσοι οι καβγάδες στα social media, που η αρχική σκέψη συγγραφής ενός άρθρου φαντάζει προκλητική.
Έρχεται, όμως, η δεύτερη σκέψη για να σου φωνάξει τι διαφορετικό έχεις να γράψεις εσύ; Και πραγματικά, σκέφτομαι πως δεν έχω κάτι καινούργιο να προσθέσω στην κουβέντα, πέρα από χιλιοειπωμένες θεωρίες.
Αν, όμως, ακούγαμε τις ίδιες τις γυναίκες; Αν ζητούσαμε από τις ίδιες να ξεδιαλύνουν το τοπίο;
Ρώτησα 20 φίλες μου να μου πουν λίγες λέξεις για το πως νιώθουν όταν δεχτούν κάποιου είδους παρενόχλησης στο δρόμο;Οι απαντήσεις τους δεν είναι τίποτα άλλο από τη δική τους αλήθεια, από τη δική τους κραυγή απόγνωσης της κατάρρευσης των δικαιωμάτων τους.
Οι απαντήσεις τους θα βοηθήσουν τον αδικημένο, μπερδεμένο, αμήχανο και ευνουχισμένο με τη σκληρή politically-correctness του νεο-φεμινισμού, που επιβάλει στη Γαλλία πρόστιμο 750,00 σε όποιον κάνει «καμάκι» σφυρίζοντας ή παρενοχλώντας γυναίκες στο δρόμο, να ξεμπερδευτεί.
- «Αντικείμενο προς εκμετάλλευση, παραβίαση, εκτεθειμένη, θυμό, ανάγκη να αμυνθώ»
- «Νιώθω μια ταραχή και μια εγρήγορση,νιώθω να θυμώνω και ταυτόχρονα να φοβάμαι,θέλω να απαντήσω, όμως ταυτόχρονα ανησυχώ ότι αυτό μπορεί να με θέσει σε κίνδυνο. Σκέφτομαι, πως πρέπει κάπως να με προστατέψω και να βρεθώ γρήγορα με περισσότερο κόσμο. Νιώθω ανελεύθερη και περιορισμένη»
- «Η παρενόχληση με κάνει να αισθάνομαι αντικείμενο. Σαν να μηδενίζεται κάθετα η προσωπικότητά μου. Ένας βίαιος εξαναγκασμός να μετέχω σε κάτι που δεν θέλω έστω και στο μυαλό κάποιου. Η γνώση και μόνο της απροκάλυπτης ακούσιας συμμετοχής στη φαντασίωση κάποιου, με εξοργίζει»
- «Αισθάνομαι παραβίαση. Και φόβο. Σαν κάπως να μικραίνω σε μέγεθος.
- Και μετά όταν είμαι σε ασφάλεια νιώθω θυμό»
- «…να σημειώσω πως η ανασφάλεια και ο φόβος κυριαρχούν αναλόγως με το τι φοράω (κάτι το οποίο μας έχει περάσει η κοινωνία)δηλαδή, αν φοράω φούστα και είμαι περιποιημένη νιώθω πιο ευάλωτη, ενώ αν είμαι με τις φόρμες μου και γυρνάω από τη δουλειά νιώθω πιο καλά…»
- «Φόβος κ απειλή»
- «Τις πρώτες φορές…Νιώθεις μόνη,ο φόβος σε παραλύει και για έναν ανεξήγητο λόγο προσπαθείς να καταλάβεις τι έκανες, εσύ λάθος και σου συμβαίνει αυτό…. Όταν πλέον το «συνηθίσεις» μόνο οργή»
- «Θεωρώ ότι η παρενόχληση στο δρόμο είναι μια ξεκάθαρη κίνηση επίδειξης εξουσίας, η οποία έχει ως στόχο την τόνωση του ανδρισμού και τη σχέση υποκειμένου-αντικειμένου – εγώ θαυμάζω αυτό και αυτό οφείλει να είναι αποδέκτης του θαυμασμού μου με όποιον τρόπο και αυτός εκφράζεται»
- «Πλέον σκέφτομαι από πριν, από ποιον δρόμο θα περάσω και ας κάνω μεγαλύτερη διαδρομή…Σκέφτομαι τι θα φορέσω σε κάθε περίσταση (με μεγάλη λύπη το λέω αυτό). Όταν συνηθίζεις σε τέτοιο μοτίβο «αντίδρασης» στον σεξισμό, ασυνείδητα νιώθεις έτσι και για άλλους ανθρώπους που δεν έχουν σεξιστική πρόθεση ή συμπεριφορά»
- «Η αλήθεια είναι ότι όταν περπατάω στο δρόμο και με παρενοχλούν, νιώθω έναν φόβο, μία αηδία και μοναξιά σαν να είμαι ολομόναχη μέσα σε τόσο κόσμο, αλλά εκείνη τη στιγμή υπερισχύει η δύναμη που κρύβει κάθε άνθρωπος μέσα του, νιώθω τόσο δυνατή που θα τον κοιτάξω υποτιμητικά με ένα νεύμα που δηλώνει απέχθεια και λύπηση και θα πω «απλά σε λυπάμαι, πρόσεχε σε ποια μιλάς και τι λες». Θα αποφύγω να μαλώσω αλλά αν χρειαστεί δεν θα διστάσω»
- «Σαν να μου ρίχνουν μπουνιά στα στομάχι»
- «Ντροπή και ενοχή πρώτα πρώτα και πολύ άβολα…ούτεθυμό το λες»
- «Θέλω να δείχνω δυνατή, αλλά περπατάω γρήγορα, κοιτάω δεξιά αριστερά και έχω ταχυκαρδία, φοβάμαι…»
- «Νιώθωότιπαραβιάζουνκάτιπολύδικό μου, ότιείμαιάνθρωποςδεύτερηςκατηγορίας σε σχέση με τους άνδρες και νιώθωντροπή»
- «Αδιαφορώ πλήρως. Δεν ασχολούμαι με τυχάρπαστους»
- «Ότι κάποιος για δικούς του λόγους θέλει να με μειώσει, να μου φερθεί σαν κατώτερη για να νιώσει αυτός ανώτερος»
- «Νιώθω εγκλωβισμένη πολύ…επειδή θέλω να ξεστομίσω ότι βρισιά μου περνάει από το μυαλό εκείνη την ώρα, όμως το βουλώνω γιατί φοβάμαι ότι μόνο χειρότερο μπορώ να το κάνωαν προκαλέσω και εξοργίσω»
Μόλις μας είπαν τι είναι αυτό που τις κάνει να σκέφτονται αν θα φορέσουν φούστα ή φόρμα και αν θα περπατήσουν από κεντρικό ή παράδρομο, ακόμη και πολύ μεγαλύτερης απόστασης.
Τι έχουν να μας πουν, όμως, για το φόβο ότι οι καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση θα αποτελέσουν εμπόδιο για τις σχέσεις των δύο φύλων, ότι ο φεμινισμός δημιουργεί ένα κλίμα που οι άντρες διστάζουν να φλερτάρουν για να μην κατηγορηθούν για σεξουαλική παρενόχληση.
Πως ορίζουν αυτές το φλερτ, πότε, πώς και αν το -κακό, επιθετικό ή αδέξιο- φλερτ εκλαμβάνεται ως παρενόχληση;
Ρώτησα, διαφορετικές, 20 φίλες μου να μου πουν λίγες λέξεις τι σημαίνει για αυτές φλερτ και πότε το θεωρούν ως παρενόχληση; Αν και ζήτησα να μου γράψουν μια μόνο φράση, έχει ενδιαφέρον πως έγραψαν κατεβατά, καθώς είχαν να πουν πολλά και οι περισσότερες μου έστειλαν και μια τραυματική τους εμπειρία (πρόκληση για ένα επόμενο άρθρο). Κλέβω και καταγράφω ατάκτως μόνο μερικές από τις ατάκες τους.
- «Το πετυχημένο φλερτ περιλαμβάνει αμοιβαία έλξη, σωματική και διανοητική και προϋποθέτει ευγένεια και σεβασμό στα όρια του άλλου»
- «Φλερτ: συμπάθεια με ερωτική διάθεση, υγιής συμπεριφορά, οριοθετημένη και με γνήσια ερωτικές προθέσεις. Αναπτύσσεται μέσα από το αμοιβαίο και ανθίζει μέσα από τοσεβασμό
Παρενόχληση: εγωκεντρικά και κτητικά συναισθήματα, ξεπερνά τα όρια του σεβασμού, ξεκινά εκ των έσω κι αν δεν βρει ανταπόκριση γυρνάει με «φόρα» και επιθετικά στον δέκτη»
- «Για μένα το φλερτ συνδέεται άμεσα με τα όρια. Εκτιμώ πολύ τις συμπεριφορές που λαμβάνουν υπόψη το πλαίσιο, τη διάθεση μου τη δεδομένη στιγμή και τέλος το ζωτικό μου χώρο»
- «Με ενοχλεί πάρα πολύ η στερεοτυπική αντιμετώπιση για τη διαθεσιμότητα για φλερτ (αν βγεις βράδυ ή αν είσαι ντυμένη κάπως) είναι δεδομένο ότι θες να σε φλερτάρουν»
- «Ως αρχή των πάντων βάζω τη συναίνεση, την οποία μπορεί να δώσει κάποια είτε μέσω των λέξεων είτε μέσω των κινήσεων της»
- «Το φλερτ μπορεί να υφίσταται είτε με όρους χοντρού πεσίματος, είτε με πιο ευγενικό τρόπο. Γίνεται παρενόχληση όταν ξεπερνιούνται τα προσωπικά όρια του άλλου ατόμου. Όταν παύει να συναινεί στην ερωτική κουβέντα/φλερτ/ερωτική περίπτυξη»
- «Το φλερτ σταματάει να λέγεται έτσι όταν ο άλλος αρχίζει να αγγίζει σημεία του σώματος που χρειάζεται συγκατάθεση για να το κάνει, ειδικά όταν νομίζει ότι έχει κάποιου είδους εξουσία πάνω σου κ απλά το κάνει προκλητικά κ ανενόχλητα. Εκεί είναι παρενόχληση»
- «Όταν κάποιος επιμένει και φλερτάρει μόνος του, ενώ δεν έχει ανταπόκριση, τότε είναι καθαρή παρενόχληση για μένα, είτε αυτό συμβεί στο δρόμο, είτε σε προσωπική προσέγγιση»
- «Νομίζω ότι για το φλερτ έχουμε όλοι την οπτική μας σχετικά με το πώς θέλουμε να το δεχθούμε. Υπήρξαν φορές που οι απόπειρες κάποιου δεν συμφωνούσαν με την δική μου οπτική. Είτε γιατί ήταν κατευθείαν στο ψητό που λέμε και εμένα δεν μου αρέσει είτε γιατί δεν μιλούσαμε καν την ίδια γλώσσα»
- «Η διαχωριστική γραμμή ανάμεσα σε φλερτ και παρενόχληση είναι το σημείο στο οποίο αυτός που δέχεται το φλερτ αισθάνεται άβολα. Τα πάντα έχουν όρια. Πρέπει να έχουμε την αντιληπτική ικανότητα της αντίδρασης που λαμβάνουμε»
- «Επέμενε τόσο που χρειάστηκε να γίνω πιο αγενής. Τότε με έβρισε πολύ άσχημα, με χυδαίους και σεξιστικους όρους, αλλά και ρατσιστικούς τόσο για την εμφάνιση μου όσο και για τα κιλά που είχα πάρει στην καραντίνα»
- «Οι εφαρμογές dating ειδικά δεν επιτρέπουν να υπάρχει μια εξέλιξη στην επικοινωνία… ξεκινάει ο άλλος συζήτηση… γεια σου μανάρι!!!!»
- «Όταν υπάρχει αμοιβαίο ενδιαφέρον δημιουργείται ένας πηγαίος αυθορμητισμός μια ερωτική διάθεση και ψυχική ανάταση. (…) Αυτό καταλήγει σε παρενόχληση όταν ο ένας από τους δύο ξεπερνάει τα όρια που του έχεις βάλει είτε νοητά με τον τρόπο σου ή ακόμα και να του μιλήσεις. Π.χ. «Έλα δεν πειράζει, αφού θέλεις το ξέρω»…
- «Όμορφο όταν δεν είναι μονόπλευρο, όταν δεν ξεπερνά λεπτές κόκκινες γραμμές και όταν δεν γίνεται επίμονο. Καταντά παρενόχληση όταν δεν υπάρχει αμφότερη διάθεση,όταν ο άλλος δεν μπορεί να αποδεχτεί πως δεν ενδιαφέρομαι και πως δεν επιθυμώ να φλερτάρω μαζί του. Καταντά παρενόχληση όταν το όχι μου ερμηνεύεται ως «μου το παίζει δύσκολη αλλά θα την καταφέρω»…όταν επιμένει με άχαρα,επιθετικά και απανωτά μηνύματα».
- «Φλερτ είναι το βλέμμα ή τα αμοιβαία καλύτερα βλέμματα που δείχνουν ότι θες να γνωρίσεις αυτόν/αυτή που κοιτάς, είναι τα όμορφα λόγια που δεν είναι πρόστυχα κι σταματάν αν υπάρχει άβολη στάση απ’ το άλλο άτομο, είναι το άγγιγμα που γίνεται αμοιβαίο αφού έχεις πλησιάσει το άλλο άτομο»
- «Φλερτ δεν είναι ότι δεν είναι συναινετικό. Αν σε ένα χώρο με ακουμπάς συνεχώς χωρίς την έγκριση μου και δεν σταματάς ενώ το ζητάω είναι παρενόχληση. Να στέλνεις dickpick χωρίς να ζητηθεί είναι παρενόχληση.Να σε ακολουθούν στο δρόμο και να σου λένε διάφορα αηδιαστικά σχόλια είναι παρενόχληση. Να σε πλησιάζουν ξένοι άνθρωποι κυρίως άνδρες και να σου μιλάν κοντά στο πρόσωπο ενώ δεν θες είναι παρενόχληση. Ότι δεν έχει συναίνεση είναι παρενόχληση».
Όρια, σεβασμός, συναίνεση, ευγένεια, αμοιβαίο, συγκατάθεση, ανταπόκριση, το όχι που παραμένει όχι και δεν μεταφράζεται σε ναι είναι κάποιες μόνο από τις λέξεις που μας βοηθούν να ορίσουμε το που σταματάει το φλερτ (ακόμη και ένα αδέξιο ή κακό) και το που αρχίζει η παρενόχληση. Μας βοηθούν να αντιληφθούμε πως η απειλή για τη σεξουαλική ελευθερία βρίσκεται στο σεξισμό, όχι στις «υπερβολικές κατηγορίες» για παρενόχληση.
Ας ξεχωρίσουμε, λοιπόν, την ήρα από το στάρι, χωρίς φόβο για τα χαμένα κεκτημένα, ας επενδύσουμε στις σχέσεις και στο φλερτ που το έχουμε ανάγκη, γιατί ο δρόμος για την ελευθερία περνάει από την εξάλειψη της σεξιστικής βίας, περνάει μέσα από το να μπορεί κάθε θύμα να μιλάει ανοιχτά χωρίς το φόβο της υποτίμησης, του εξευτελισμού και της απόλυσης.
Ένα μεγάλο συγνώμη που το άρθρο κινήθηκε, για εξοικονόμηση χώρου, στο δυαδικό σχήμα άντρας-γυναίκα, δεσμεύομαι για την περαιτέρω ανάπτυξη της κουβέντας που ξεκινάει με το άρθρο αυτό, συμπεριλαμβάνοντας και τα άτομα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας.