«Πρέπει να αρχίσουμε να νοιαζόμαστε για το έδαφος και από πού προέρχεται το φαγητό μας»
Πρέπει εμείς να αποφασίζουμε για την τροφή μας και το περιβάλλον κι ένα κίνημα στη Δανία λέει πως βρήκε ένα τρόπο για να το πετύχουμε!
Αυτή τη στιγμή η γεωργική γη της Δανίας ανήκει σε λιγότερο από το 1% του πληθυσμού και ο μέσος άνθρωπος δεν είναι σε θέση να αγοράσει μια φάρμα. Αυτό το 1% αποφασίζει για το μέλλον του τόπου.
Εξήντα χιλιόμετρα βόρεια της Κοπεγχάγης ένα εγχείρημα αναγεννητικής γεωργίας φιλοδοξεί τώρα να αλλάξει την πραγματικότητα σχετικά με την τροφή και το περιβάλλον επανακτώντας εδάφη γης που σήμερα ανήκουν στους λίγους.
Με 20 ευρώ το μήνα μπορείς να γίνεις μέλος του κινήματος και ιδιοκτήτης γης, χωρίς να είσαι αγρότης.
Μαζί με άλλα 2.700 άτομα, μπορεί κάποιος να γίνει μέλος του αγροτικού συνεταιρισμού Andelsgaarde. Όλοι πληρώνουν περίπου 20 ευρώ το μήνα και είναι ιδιοκτήτες τριών αγροκτημάτων, που συνεχώς αυξάνονται.
Τα μέλη του συνεταιρισμού Andelsgaarde μπορούν να συμμετέχουν σε εργάσιμες ημέρες και εκδηλώσεις στα αγροκτήματα, βοηθώντας στη σπορά και τη συγκομιδή, να κάνουν παρέα με άλλα μέλη και να δημιουργήσουν κοινότητες, να επανασυνδεθούν με τη φύση, Ένα μέλος δεν μπορεί να λάβει μέρος της σοδειάς, αλλά μπορεί να χαράζει πολιτική, όταν είσαι ιδιοκτήτης της γης μπορείς να «καλλιεργείς» έναν πιο βιώσιμο κόσμο.
Το κίνημα Andelsgaarde έχει αναπτυχθεί γρήγορα από τότε που ιδρύθηκε πριν από τέσσερα χρόνια, με σκοπό την αντιμετώπιση της κρίσης του κλίματος και της βιοποικιλότητας. Ένα φιλανθρωπικό ίδρυμα βοήθησε να ξεκινήσει με τη συγκέντρωση μετρητών για την αγορά της πρώτης φάρμας. Η ομάδα θέλει να ενθαρρύνει πολίτες σε όλο τον κόσμο να αντιγράψουν το μοντέλο Andelsgaarde Ένας από τους βασικούς συνιδρυτές που είχε και την ιδέα είναι ο Rasmus Willig, ένας 49χρονος κοινωνιολόγος και η σύζυγός του Ida, κοσμήτορας στο Πανεπιστήμιο Roskilde: «Κάνουμε οικονομία για μια νέα φάρμα, όταν την αγοράσετε, πάμε για την επόμενη». Το θέμα είναι να περάσει η γη στα χέρια όσο το δυνατόν περισσότερων ανθρώπων. Η Andelsgaarde κατέχει τη γη και την υποδομή, τα οποία μισθώνει με ευνοϊκούς όρους σε αγρότες που δουλεύουν σύμφωνα με τις αρχές του συνεταιρισμού. Περίπου το ήμισυ της συνολικής έκτασης της Δανίας σήμερα καταλαμβάνεται από καλλιέργειες που θα θρέψουν ζώα ενώ τα φυτοφάρμακα έχουν συμβάλει στη δραματική μείωση του αριθμού των εντόμων. Η Nanna Thomsen, διευθύνει το Lerbjerggård και είναι απόφοιτος της μοναδικής σχολής βιολογικής γεωργίας της Δανίας. «Αναλάβαμε ένα έδαφος που παρήγαγε πατάτες με συνθετικά λιπάσματα. Τόσα χρόνια ήταν σαν έρημος. Τώρα έρχονται πολλά έντομα… Έτσι ξαναχτίζονται τα οικοσυστήματα».
Οι αγορές είναι μια ευκαιρία να δείξουν την ποιότητα του προϊόντος και να αφηγηθούν την ιστορία πίσω από αυτό. «Οι τοπικές αγορές είναι ο αγαπημένος μας τρόπος να πουλάμε τα προϊόντα μας, επειδή συναντάμε τους ανθρώπους που πρόκειται να φάνε το φαγητό που ξοδεύουμε τόσο πολύ χρόνο και προσπάθεια για να καλλιεργήσουμε. Πρέπει να κοιταζόμαστε στα μάτια. Δεν είναι απλώς ένα καρότο που πουλάμε σε έναν άνθρωπο, είναι κάτι παραπάνω από αυτό». Η ομάδα θέλει να ενθαρρύνει πολίτες σε όλο τον κόσμο να αντιγράψουν το μοντέλο Andelsgaarde ή να βρουν τους δικούς τους τρόπους να ταράξουν τη σχέση μας με τη γεωργία. «Πρέπει να αρχίσουμε να νοιαζόμαστε για το έδαφος και από πού προέρχεται το φαγητό μας».