ΟΗΕ: Οι αντιμαχόμενες πλευρές του Σουδάν πιο ανοιχτές στις διαπραγματεύσεις

Ο ειδικός επιτετραμμένος του ΟΗΕ για το Σουδάν, Βόλκερ Πέρθες, δήλωσε ότι οι δύο πλευρές έχουν ορίσει εκπροσώπους για τη διεξαγωγή των συνομιλιών που θα γίνουν είτε στη Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας είτε στην Τζούμπα του Νότιου Σουδάν, παρότι όπως είπε τίθεται ένα πρακτικό ζήτημα για το αν θα μπορέσουν «στην πραγματικότητα (οι εκπρόσωποι) να καθίσουν μαζί».

Διευκρίνισε, πάντως, ότι δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα για τη διεξαγωγή τους.

Η προοπτική της διεξαγωγής διαπραγματεύσεων ανάμεσα στους αρχηγούς των δύο πλευρών μέχρι στιγμής φάνταζε μακρινή.

Χθες Παρασκευή, ο αρχηγός του στρατού και de facto ηγέτης του Σουδάν μετά το πραξικόπημα του 2021, ο στρατηγός Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν, είπε σε συνέντευξή του ότι δεν θα καθίσει ποτέ δίπλα στον “αντάρτη” ηγέτη της παραστρατιωτικής οργάνωσης των «Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης» (RSF), στρατηγό Μοχάμεντ Χαμντάν Νταγκάλο, ο οποίος δήλωσε ότι θα συνομιλήσει μόνο μετά τον τερματισμό των εχθροπραξιών από τον στρατό.

Εκατοντάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από τις 15 Απριλίου, όταν μια μακροχρόνια διαμάχη για την εξουσία μεταξύ του στρατού και των παραστρατιωτικών «Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης» κατέληξε σε σύγκρουση.

Ο Πέρθες σημείωσε ότι έχει ενημερώσει το Συμβούλιο Ασφαλείας ότι και οι δύο πλευρές πιστεύουν πως θα μπορούσαν να κερδίσουν στη σύγκρουση, πιο πρόσφατα σε μια ενημέρωση πριν από δύο ημέρες, αλλά τόνισε ότι οι απόψεις αλλάζουν.

«Και οι δύο πλευρές πιστεύουν ότι θα κερδίσουν, αλλά είναι και οι δύο πιο ανοιχτές σε διαπραγματεύσεις, η λέξη ‘διαπραγματεύσεις’ ή ‘συνομιλίες’ δεν υπήρχε στη συζήτηση τους την πρώτη εβδομάδα», είπε.

Ενώ αμφότερες είχαν κάνει δηλώσεις ότι η άλλη πλευρά έπρεπε να «παραδοθεί ή να πεθάνει», είπε ο Πέρθες, έλεγαν επίσης, «εντάξει, δεχόμαστε… κάποια μορφή συνομιλιών».

«Έχουν αποδεχτεί και οι δύο ότι αυτός ο πόλεμος δεν μπορεί να συνεχιστεί», πρόσθεσε.

Ενώ ο στρατός πραγματοποιεί καθημερινές αεροπορικές επιδρομές και υποστηρίζει ότι διατηρεί τον έλεγχο ζωτικών εγκαταστάσεων, οι κάτοικοι λένε ότι η RSF έχει ισχυρή παρουσία επί του πεδίου στο Χαρτούμ.

Οι μάχες μεταξύ των δύο δυνάμεων προκάλεσαν ζημιές σε υποδομές ηλεκτρισμού, νερού και τηλεπικοινωνιών, ενώ οι λεηλασίες κατέστρεψαν επιχειρήσεις και σπίτια. Δεκάδες χιλιάδες Σουδανοί έχουν εγκαταλείψει τον τόπο των συγκρούσεων, είτε καταφεύγοντας σε άλλες πόλεις της χώρας ή σε γειτονικές χώρες.

Αυτό που θα πρέπει να γίνει άμεσα, πρότεινε ο Πέρθες, είναι να αναπτυχθεί ένας μηχανισμός παρακολούθησης τήρησης των εκεχειριών, οι οποίες έχουν συμφωνηθεί αρκετές φορές, αλλά απέτυχαν να σταματήσουν τις συγκρούσεις.

Η Τζέντα έχει προταθεί ως χώρος διεξαγωγής «στρατιωτικών-τεχνικών» συνομιλιών, ενώ η Τζούμπα έχει προταθεί στο πλαίσιο μιας περιφερειακής πρότασης από κράτη της Ανατολικής Αφρικής για πολιτικές συνομιλίες.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters

 

Related Posts

Next Post

Highlights