Ανθρώπινη συμπαντική εξέλιξη, μυστηριώδεις πλανήτες, ταξίδια στο άγνωστο, ρομπότ, ολογράμματα, λογισμικά συστήματα, bit kai bytes, φουτουρισμός. Ένα μέλλον καθόλου μακρινό, άλλοτε ελπιδοφόρο και άλλοτε δυστοπικό . Προμηθεϊκές φαντασιώσεις αθανασίας που προκαλούν θαυμασμό και ανησυχία και κάπου βρίσκεται ένας δρ. Φρανκενστάιν που συμβολίζει τόσο την εξέλιξη της επιστήμης αλλά και τους κινδύνους από το «αλόγιστο» του πράγματος. Η ανθρώπινη ύπαρξη αυτό το αιώνιο παραμύθι . Homo Sapiens και homo cyberneticus. Μήπως οι απόψεις του Ray Kurzweil πως πλησιάζουμε σε μια στιγμή που οι υπολογιστές θα όχι απλώς ευφυείς αλλά πιο ευφυείς από τους ανθρώπους έφτασε ή… θα φτάσει σύντομα; Το μόνο βέβαιο είναι πως είναι δύσκολο έως αδύνατο να προβλέψει κάποιος το μέλλον της ανθρώπινης εξέλιξης. Το θέμα της τεχνητής νοημοσύνης, αν και εμείς θα το δούμε από κινηματογραφικής πλευράς, έχει απασχολήσει σε πολλά επίπεδα την κοινωνία και την επιστημονική κοινότητα.
Οι ταινίες για τεχνητή νοημοσύνη ή επιστημονικής φαντασίας ή sci-fi όπως θέλετε πείτε το, των τελευταίων ετών είναι άπειρες και για αυτό το λόγο εμείς επιλέξαμε και σας παρουσιάζουμε αυτές μας λένε κάτι παραπάνω!
Τhe man who fell to earth, Nicolas Roeg 1976
Βασισμένη στο ομότιτλο βιβλίο του Walter Tevis, η sci-fi ταινία του Nicolas Roeg, ακολουθεί τον Thomas Jerome Newton που «πέφτει στη γη» με σκοπό να σώσει τον μακρινό πλανήτη του που αντιμετωπίζει πρόβλημα λειψυδρίας. Ο David Bowie στο ρόλο του Newton, θα ενσωματωθεί στο γήινο τρόπο ζωής, θα αναδειχθεί σε έναν πανίσχυρο επιχειρηματία, εξαιτίας των γνώσεων του, ενώ παράλληλα θα έρθει αντιμέτωπος με την ευάλωτη πλευρά του και τις ανθρώπινες αδυναμίες που είναι έτοιμες να τον καταβροχθίσουν. Στο τέλος το ερώτημα παραμένει: θα επιστρέψει ο Newton στο πλανήτη του; Μια πεσιμιστική αλληγορία για την παρακμή της ανθρώπινης κοινωνίας, μια υπνωτιστικά γοητευτική σκηνοθετική προσέγγιση, μια διαχρονική και εύστοχη θεματική και μια μοναδική, «διαγαλαξιακή» ερμηνεία. Το The Man Who Fell To Earth ήταν, είναι και θα είναι ένας sci-fi θρύλος!
The Matrix, Lily Wachowski και Lana Wachowski 1999
Η ταινία των αδερφών Wachowski περιγράφει ένα μέλλον όπου ο κόσμος είναι το Matrix, μια εικονική πραγματικότητα, που δημιουργήθηκε και συντηρείται από νοήμονες μηχανές που εκμεταλλεύονται τον ανθρώπινο πληθυσμό ως πηγή ενέργειας. Ο προγραμματιστής υπολογιστών, Thomas Anderson, με το ψευδώνυμο Neo, βρίσκει αινιγματικά μηνύματα στον υπολογιστή του και έτσι συμμετέχει σε μια περιπέτεια με κυβερνητικούς πράκτορες με αποτέλεσμα να οδηγηθεί σε μια ομάδα που επικεφαλής της είναι ο Μορφέας. Το ταξίδι για την ανακάλυψη της αλήθειας του Matrix ξεκινά. Στο Matrix υπάρχουν αναφορές στις υποκουλτούρες του «κυβερνοπάνκ», των χάκερς, φιλοσοφικές και θρησκευτικές ιδέες, μεσσιανισμός και καρτεσιανισμός, σωκρατικός και πλατωνικός ιδεαλισμός. Ο παραλληλισμός με την πλατωνική αλληγορία του Σπηλαίου, υπογραμμίζει το φιλοσοφικό υπόβαθρο της ταινίας.
Her, Spike Jonze 2013
Αμερικανική αισθηματική ταινία επιστημονικής φαντασίας του Spike Jonze, το Her εστιάζει στη σχέση που αναπτύσσει ένας άνδρας με μια θηλυκή φωνή ενός λειτουργικού συστήματος. Διαδραματίζεται στο Los Angeles στο εγγύς μέλλον και ακολουθεί τη ζωή του Theodore Twombly,ενός άνδρα που κερδίζει χρήματα γράφοντας συγκινητικά, προσωπικά γράμματα για άλλους ανθρώπους. Ο χωρισμός του θα αποτελέσει την αφορμή για να έρθει σε επαφή με ένα προχωρημένο λειτουργικό σύστημα, το οποίο υπόσχεται μια διαισθητική οντότητα, μοναδική για κάθε χρήστη. Έτσι μπαίνει στη ζωή του η Samantha, μια έξυπνη, ευαίσθητη και αστεία φωνή. Στο τέλος, μια βαθιά φιλία εξελίσσεται σε αμοιβαία αγάπη. Η ταινία κέρδισε το Όσκαρ πρωτότυπου σεναρίου στην 86η διοργάνωση .
A.I : Artificial Intelligence, Steven Spielberg 2001
Η δραματική ταινία επιστημονικής φαντασίας ακολουθεί την ιστορία του David, ενός ανδροειδούς με τη μορφή μικρού παιδιού, προγραμματισμένου με την ικανότητα να αγαπάει. Στα τέλη του 21ου αιώνα υπάρχει μια νέα κατηγορία ρομπότ που ονομάζονται Μέκα, τα οποία είναι ικανά να μιμηθούν σκέψεις και συναισθήματα. Το ανδροειδές David, γίνεται μέλος της οικογένειας Σουίντον, ωστόσο η συμβίωσή τους αποδεικνύεται προβληματική. Ο David καταλήγει εγκαταλελειμμένος σε ένα δάσος και ξεκινά τη δική του περιπλάνηση στον κόσμο των ενηλίκων .
Metropolis, Fritz Lang 1927
To Metropolis, σε σκηνοθεσία του Fritz Lang ανήκει στο είδος του γερμανικού εξπρεσιονισμού και θεωρείται ο πρωτοπόρα στο είδος της επιστημονικής φαντασίας. Η πλοκή της λαμβάνει χώρα σε μελλοντική αστική δυστοπία και αφηγείται την ιστορία του γιου του κυβερνήτη, Φέντερ, και της εργάτριας Μαρίας που προσπαθούν να εξαλείψουν το χάσμα που χωρίζει την πόλη τους. Τα σκηνικά της ταινίας είναι επηρεασμένα από το Μπάουχάους, τον Κυβισμό και το Φουτουρισμό.
2001: A Space Odyssey, Stanley Kubrick 1968
Πρόκειται για μια επική ταινία επιστημονικής φαντασίας που περιστρέφεται γύρω από θέματα όπως η ανθρώπινη εξέλιξη, η τεχνητή νοημοσύνη και η εξωγήινη ζωή. Εστιάζει σε μια σειρά επαφών μεταξύ ανθρώπων και μυστηριωδών μαύρων μονολίθων, οι οποίοι φαίνεται να επηρεάζουν την εξέλιξη του ανθρώπινου είδους. Το έτος 2001, ένας παρόμοιος μονόλιθος ανακαλύπτεται στη Σελήνη και ένας άλλος σε τροχιά γύρω από το Δία. Το αμερικανικό σκάφος Discovery 1 θα τους εξερευνήσει και ο αστροναύτης Ντέιβιντ Μπόουμαν, ως τελευταίος επιζών του πληρώματος, θα προσπαθήσει να ανακαλύψει τη φύση του μονόλιθου.