Οι περιφέρειες και οι πόλεις διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στην υλοποίηση της ενεργειακής μετάβασης στην Ευρώπη, καθώς αποτελούν τον κύριο δίαυλο για την εφαρμογή των στόχων της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας[1]. Ουσιαστικά, αποτελούν τους κύριους φορείς για την υλοποίηση της ενεργειακής μετάβασης τόσο λόγω του στοιχείου της εντοπιότητας, όσο και εξαιτίας της άμεσης επαφής με τις προκλήσεις του τόπου[2].
Η εφαρμογή της αρχής της «Προτεραιότητας στην Ενεργειακή Απόδοση», που κατοχυρώθηκε στο άρθρο 3 της αναθεωρημένης Οδηγίας για την Ενεργειακή Απόδοση (EnergyEfficiencyDirective – EED) είναι απαραίτητη για να επιτευχθεί η εξοικονόμηση ενέργειας το 2030 κατά τουλάχιστον 1,7%[3].
Στο πλαίσιο αυτό, οι εμπλεκόμενοι φορείς θα πρέπει να διασφαλίσουν την εφαρμογή της αρχής της προτεραιότητας στην Ενεργειακή Απόδοση αλλά και να προχωρήσουν οι ίδιοι στην προώθηση της μέσω μιας μεθοδολογία που επιτρέπει την κατάλληλη αξιολόγηση των ευρύτερων οφελών των λύσεων ενεργειακής απόδοσης
Το μεθοδολογικό κενό έρχεται να το καλύψει το νέο ψηφιακό εργαλείο που αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργουRegio1stLIFE-CET. To«Regio1stPlanningFramework»αποτελεί ένα δομημένο και ολοκληρωμένο πλαίσιο, το οποίο υποστηρίζει τους αρμόδιους φορείς για την ανάπτυξη βιώσιμων και οικονομικά αποδοτικών στρατηγικών τόσο σε περιφερειακό όσο και σε τοπικό επίπεδο. Παράλληλα, προτεραιοποιεί την εξοικονόμηση ενέργειας στα κτίρια και τις λύσεις ενεργειακής απόδοσης, σύμφωνα με την αρχή της «Προτεραιότητας στην ενεργειακή απόδοση» ενώ αξιολογεί και προκρίνει διάφορες λύσεις ενεργειακής απόδοσης.
«Το Regio1stPlanningFramework στοχεύει όχι μόνο να ενημερώσει τις περιφερειακές αρχές και τις αρμόδιες υπηρεσίες τους σχετικά με την αρχή της «Προτεραιότητας στην ενεργειακή απόδοση (EE1st)» αλλά και να τους παρέχει μια εμπεριστατωμένη μεθοδολογία αξιολόγησης των λύσεων ενεργειακής απόδοσης. Ξεκινώντας από έξι περιφέρειες στην Ευρώπη, εκ των οποίων η μία είναι η Δυτική Μακεδονία, σχεδιάζουμε να επεκτείνουμε την παροχή κατάλληλης καθοδήγησης για την ενσωμάτωση της αρχής EE1st στον ενεργειακό τους σχεδιασμό σε 100 περιφέρειες.» Βλάσης Οικονόμου, Διευθυντής του Ινστιτούτου για την Ευρωπαϊκή Ενεργειακή και Κλιματική Πολιτική (IEECP), συντονιστής του έργου Regio1stLIFE–CET.
Η ενεργειακή απόδοση δεν θα πρέπει να παραβλέπεται σε κανένα επίπεδο διακυβέρνησης, καθώς αποτελεί τον μοχλό για την επίτευξη των ανθρακικών στόχων, των στόχων της δέσμης μέτρων “FITfor 55” αλλά και οδηγεί στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής βιομηχανίας μέσω της ανάπτυξης ενεργειακών τεχνολογιών. Με την αξιοποίηση του εργαλείου Regio1stPlanningFramework οι αρμόδιες περιφερειακές αρχές μπορούν να αντιμετωπίσουν τις ενεργειακές προκλήσεις, να αναπτύξουν στρατηγικές που μεγιστοποιούν τα οφέλη των ΑΠΕ και να δημιουργήσουν ένα βιώσιμο, ανθεκτικό και οικονομικά αποδοτικό ενεργειακό μέλλον.
Περισσότερες πληροφορίες για το εργαλείο μπορείτε να βρείτε εδώ: Home | Regio1st-planning-framework (fedarene.org)
Ενώ περισσότερες πληροφορίες για το έργο μπορείτε να βρείτε εδώ.
[1]The European Green Deal – European Commission (europa.eu)
[2] Cities and regions are impacted by 70% of the new EU legislation: https://cor.europa.eu/en/about/Pages/default.aspx