Together
Together
Together
No Result
View All Result
Home Life & Culture Γαστρονομία

Τα… του δάσους!

Γράφει ο Γιάννης Γιαννίτσας

togetherteam από togetherteam
10 Φεβρουαρίου 2021
σε Γαστρονομία
Τα… του δάσους!
Share on FacebookShare on Twitter

 

Με λίγα μανιτάρια στο πιάτο μου και λίγο οινόπνευμα στο ποτήρι μου, σχεδόν ζαλισμένος ή απλά εύθυμος, ψάχνω την αλήθεια για το πως αυτά τα χρωματιστά και ευφάνταστα σε σχήμα πραγματάκια που βγάζει η βροχή στο χώμα μπορούν να κάνουν το ποτό μου πιο απολαυστικό.

Τελικά, τι είναι; Μύκητες; Τροφή; Ποτό; Γλυκό; Όλα μαζί; Ένα είναι σίγουρο, η μανιταροφαγία συνοδεύει τέλεια το οινόπνευμα. Μικρά, παιχνιδιάρικα, ποικίλα στην γεύση και την εμφάνιση, αποτελούν ένα ιδιαίτερα εύχρηστο προϊόν, ακόμα και στα χέρια του ερασιτέχνη μάγειρα. Τα μανιτάρια, αποτέλεσαν για μένα από την πρώτη στιγμή ένα μεγάλο σταθμό στην καριέρα μου. Απέκτησα πρώτη φορά εξειδίκευση στην μαγειρική μου, αλλά και μια μεγάλη πρόκληση για το πως θα αξιοποιούσα τις γνώσεις μου, ώστε να βγάλω με φαντασία πρωτότυπες γεύσεις. Τελικά δεν ήταν δύσκολο, η πρώτη ύλη μου έδωσε το έναυσμα για να βάλω το άλλοτε νηφάλιο μυαλό μου να σκεφτεί.

Κανένα αποτέλεσμα όμως δεν με δικαίωσε τόσο όσο αυτό που ήρθε μετά από μια καλή «τσιπουροποσία» ή μια καλή «κοκτεϊλοποσία». Αυτό όμως που μου άνοιξε νέους ορίζοντες ήταν το πάντρεμα αυτών με το ουίσκι και το παλαιωμένο βαρελίσιο τσίπουρο, αρωματισμένα και τα δυο με αποξηραμένους βολίτες (boletusaerus), ένα εξαιρετικά αρωματικό και γευστικό είδος μανιταριού… Από το τσίπουρο μέχρι το πιο ακριβό μολτ, τα μανιτάρια μπορούν να κάνουν την διαφορά στο foodpairing… Άλλωστε ποιός δεν βαρέθηκε τα πατατάκια και τα «ξηρόκαρπια»; Θέλουμε απόλαυση στο μπολάκι δίπλα στο ποτήρι μας, τι δεν καταλαβαίνεις; Τηγανητά, σοτέ, μαριναρισμένα, μαγειρευτά, καπνιστά, ως γλυκό, σε κάθε εκδοχή τους μπορούν να αποτελέσουν μια απολαυστική γαρνιτούρα στο ποτό μας.

Πάνω από 100 εδώδιμα είδη αποτελούν το πάνθεον της γεύσης και τα συναντάμε στις ελληνικές πλαγιές, από την Μακεδονία μέχρι την Κρήτη. Τα συναντάμε ανάμεσα σε φύλλα και δέντρα, σε ξέφωτα και πέτρες, με διάφορα ονόματα, Λακτάριους ή Κουμαρίτες, Καισαρικά ή Αυγούτες, Κανθαρέλες ή Κιτρινούσκες, όλα διαφορετικά, όλα γευστικά… Και βέβαια, όλα ταιριαστά, με τον τρόπο του το καθένα, με ένα ωραίο ποτό! Δοκίμασέ τα με αυγά και λεμόνι με ένα τσίπουρο, καπνιστά με ένα (γ)ουίσκι, ως γλυκό του κουταλιού με πολλά αρωματικά παρέα με ένα μοχίτο, και σοτέ σε βούτυρο με ένα σαρντονέ. Λίγο αλεύρι, λάδι, μια φωτιά, λεμόνι και λίγη αλατορίγανη, φτάνουν για να σε κάνουν να αναρωτηθείς τι έτρωγες τελικά τόσα χρόνια καθώς έπινες το ποτό σου, όταν τα δάχτυλα σου έκαναν μακροβούτια στα μπολ με τους καρπούς και το αλάτι.

 

Με τον τρόπο τους, αλλά και τον τρόπο μας, μπορούν να δώσουν μια νότα χαράς στην έτσι και αλλιώς ευχάριστη στιγμή της κατανάλωσης αλκοόλης, γεμίζοντας τον ουρανίσκο μας με γεύση και τα ρουθούνια μας με αρώματα. Που ίσως να μην συναντήσαμε ποτέ πριν. Θα μπορούσες να πεις ότι αυτός ο συνδυασμός είναι θεόσταλτος. Ένα προϊόν που στα χέρια ενός ειδικού, και κυρίως της φαντασίας, μπορεί να αλλάξει το ρου της βραδιάς.

 

Keep calm, drink and eat mushrooms…

Download Best WordPress Themes Free Download
Download WordPress Themes
Download Best WordPress Themes Free Download
Download Nulled WordPress Themes
online free course
download samsung firmware
Free Download WordPress Themes
online free course
Tags: gastronomiaslidertogethertogether free presstogether magazinetogethermagΓιάννης Γιαννίτσαςγιαννίτσας σεφΕλλάδαΚαισαρικά ή ΑυγούτεςΚανθαρέλες ή ΚιτρινούσκεςΛακτάριους ή ΚουμαρίτεςμανιτάριαΜύκητες; Τροφή; Ποτό; Γλυκό;Του Γιάννη Γιαννίτσα
togetherteam

togetherteam

Related Posts

Mαγειρεύουμε κεφτεδάκια γραβιέρας με ζελέ τσίπουρου!
Γαστρονομία

Mαγειρεύουμε κεφτεδάκια γραβιέρας με ζελέ τσίπουρου!

20 Μαρτίου 2023
Η “Teti’s Flakes” μαγειρεύει γαριδομακαρονάδα σε λευκή σάλτσα!
Γαστρονομία

Η “Teti’s Flakes” μαγειρεύει γαριδομακαρονάδα σε λευκή σάλτσα!

18 Μαρτίου 2023
Γιατί τρώμε λαγάνα την Καθαρά Δευτέρα;
Γαστρονομία

Γιατί τρώμε λαγάνα την Καθαρά Δευτέρα;

27 Φεβρουαρίου 2023
Next Post
Παγκόσμια πρεμιέρα στη Berlinale για το «Σελήνη, 66 Ερωτήσεις» της Ζακλίν Λέντζου

Παγκόσμια πρεμιέρα στη Berlinale για το «Σελήνη, 66 Ερωτήσεις» της Ζακλίν Λέντζου

Η νυχτερινή ζωή στην Γιουχάν πριν…

Η νυχτερινή ζωή στην Γιουχάν πριν...

Ψηφιακές Συζητήσεις στη Στέγη: 8 νέοι άνθρωποι συζητούν για την πολιτισμική ταυτότητα και την έννοια του «Ανήκειν»

Ψηφιακές Συζητήσεις στη Στέγη: 8 νέοι άνθρωποι συζητούν για την πολιτισμική ταυτότητα και την έννοια του «Ανήκειν»

Highlights

Η πανδημία άφησε ανέπαφη την ανθρώπινη ευτυχία;

HPV: Η νόσος με τα πολλά πρόσωπα

H Γενική Θεωρία της Σχετικότητας δημοσιεύτηκε σαν σήμερα στις 20 Μαρτίου του 1916

Talking Heads:«Stop Making Sense» is coming back

Δήμος Βοΐου: Εκδήλωση για την επέτειο της 25ης Μαρτίου

Pitenis: 50 χρόνια γεύση, υπευθυνότητα, εξωστρέφεια!

Advertising

Subscribe to the Τοgether newsletter

Get the day on Together straight to your inbox

24ωρη απεργία στα ΜΜΕ

© 2018 Together Magazine – Powered & Developed by webable.gr

Download Nulled WordPress Themes
Download Premium WordPress Themes Free
Download Best WordPress Themes Free Download
Download WordPress Themes
udemy paid course free download
download lenevo firmware
Download Best WordPress Themes Free Download
udemy course download free
No Result
View All Result
  • News Feed
    • Κοινωνία
    • Οικονομία
    • Πολιτική
    • Επιστήμη – Tech
    • Κόσμος
    • Υγεία
    • Animals
    • Περιβάλλον
  • Life & Culture
    • Μουσική
    • Βιβλίο
    • Σινεμά
    • Θέατρο
    • Φωτογραφία
    • Εικαστικά
    • Design
    • Σειρές
    • Travel
    • Wellbeing
    • Fashion
    • Γαστρονομία
    • Picks
  • ID
    • To Ερωτηματολόγιο του Προυστ
    • Togethergram
    • Togetherωτήσεις
    • Πρόσωπα
  • #opinions
  • Μανταλάκι
  • Διαφήμιση

© 2019 Together Magazine - Powered & Developed by webable.gr