Αποκαλυπτική είναι νέα έρευνα της Greenpeace, που δόθηκε στη δημοσιότητα την Πέμπτη (3/10) για την κατάσταση που επικρατεί στον πρωτογενή τομέα της Ελλάδας, όπου έχει χαθεί το 31% των μικρών αγροκτημάτων.
Η μείωση αυτή, όπως επισημαίνεται στη μελέτη, αφορά τα αγροκτήματα μικρής κλίμακας, που έχουν συρρικνωθεί κατά 37% και τα οποία ωστόσο παραμένουν η «ραχοκοκαλιά» της ελληνικής γεωργίας, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 88% των αγροκτημάτων το 2021.
Όπως αναφέρεται και σε σχετική της ανακοίνωση της Greenpeace, από το 2007 έως και το 2021, τα μέσα καθαρά κέρδη ανά αγρόκτημα μειώθηκαν κατά 13%, ενώ τα μικρά αγροκτήματα κέρδιζαν κατά μέσο όρο 29% λιγότερο σε σχέση με το 2007.
Όσον αφορά συνολικά την Ευρώπη διαπιστώθηκε ότι από το 2007, έχουν χαθεί σχεδόν δύο εκατομμύρια «εμπορικά αγροκτήματα», που μεταφράζεται σε απώλεια 3,8 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας.
Ένας από τους λόγους για τους οποίους συμβαίνει αυτό είναι η πίεση προς μεγαλύτερα, βιομηχανικά αγροκτήματα και αύξηση οικονομικών αποδόσεων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα μικρά αγροκτήματα να κλείνουν και πως η οικονομική ισχύς στη γεωργία εξακολουθεί να είναι συγκεντρωμένη στα χέρια ελάχιστων αγροκτημάτων.
Έντονο το φαινόμενο στη Δυτική Μακεδονία
Στη Δυτική Μακεδονία, πέρα από τις δυσκολίες, που αντιμετωπίζουν οι περισσότερες περιοχές, έρχεται να προστεθεί και ένα ακόμα πρόβλημα. Πιο συγκεκριμένα, έχει καλυφθεί το ποσοστό, που μπορεί να δοθεί για τη δημιουργία των ΑΠΕ, όπως των φωτοβολταϊκών κι έτσι συρρικνώνεται η διαθέσιμη για καλλιέργεια γη.
γη.
Ρεπορτάζ: Δέσποινα Αμαραντίδου