Κορυφαία σε ποσοστό απασχόλησης προσφάτων αποφοίτων μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών, αναδεικνύεται η Μάλτα, με ποσοστό 95,8%, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της Eurostat.
Δεύτερη θέση στη λίστα καταλαμβάνουν οι Κάτω Χώρες με 93,2% ενώ ακολουθεί η Γερμανία με ποσοστό 91,5%.
Η Ελλάδα ξεχωρίζει με αρνητικό τρόπο, καθώς έχει ποσοστό 72,3%. «Χαμηλές πτήσεις» και για τη Ρουμανία, με 74,8% και την Ιταλία με 67,5%.
Το 83,5% των προσφάτως πτυχιούχων στην ΕΕ εργάζεται
Θέσεις στην αγορά εργασίας καταλαμβάνει το 83,5% των πρόσφατων αποφοίτων στην Ευρώπη για το 2023, σύμφωνα με έρευνα, που διεξήγαγε η Eurostat.
Το ποσοστό αυτό, αντιστοιχεί σε αύξηση 1,1 ποσοστιαίας μονάδας σε σχέση με το 2022, όπου είχε καταγραφεί 82,5%.
Κάνοντας λόγο για ‘προσφάτως αποφοίτους’, σημειώνεται πως πρόκειται για νέους ηλικίας 20-34 ετών, οι οποίοι ολοκλήρωσαν τις σπουδές τους πρόσφατα, δηλαδή σε διάστημα από ένα έως τρία έτη, στο χώρο της μέσης ή ανώτατης εκπαίδευσης.
Μέσα στα τελευταία 10 χρόνια, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Eurostat, εμφανίζεται αύξηση στα ποσοστά απασχολησιμότητας των πρόσφατων αποφοίτων. Το 2013, το συγκεκριμένο ποσοστό ήταν 74,3% με σταδιακή άνοδο από τότε. Εξαίρεση, αποτέλεσε η περίοδος της πανδημίας, το 2020 με ποσοστό 78,7%, οπότε και είχε καταγραφεί πτώση 2,3 ποσοστιαίων μονάδων σε σύγκριση με το ποσοστό του 2019, που ήταν 81,0%. Το 2023 παρουσιάστηκε ένα ‘κενό’ 9,6 ποσοστιαίων μονάδων στα ποσοστά απορρόφησης από την αγορά εργασίας προσφάτως αποφοίτων από την τριτοβάθμια εκπαίδευση (87,7%) σε σχέση με όσους αποφοίτησαν από τη μέση εκπαίδευση (78,9%).
Η Μάλτα στην κορυφή της λίστας στην ΕΕ
Υψηλότερα ποσοστά απασχόλησης των προσφάτως αποφοίτων συγκεντρώνει η Μάλτα.
Με βάση την έρευνα της Eurostat, το συνολικό ποσοστό των προσφάτως αποφοίτων σε 22 Ευρωπαϊκές χώρες ξεπερνά το 80%. Η Μάλτα προηγείται με 95,8% και ακολουθούν, οι Κάτω Χώρες (93,2%) και η Γερμανία (91,5%).
Στις χαμηλότερες θέσεις της λίστας βρίσκονται η Ιταλία (67.5%), η Ελλάδα (72.3%) και η Ρουμανία (74.8%).
Σημειώνεται, ότι στην έρευνα της Eurostat, αναδεικνύονται τα στοιχεία, που συνδέονται με τα ποσοστά απορρόφησης από την αγορά εργασίας των νέων, οι οποίοι ολοκλήρωσαν πρόσφατα τις σπουδές τους είτε στη μέση είτε στην τριτοβάθμια εκπαίδευση στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ως ‘πρόσφατοι απόφοιτοι’ θεωρούνται εκείνοι, οι οποίοι έχουν τελειώσει είτε το λύκειο, είτε το Πανεπιστήμιο τα τελευταία ένα έως τρία χρόνια πριν την έρευνα. Οι πληροφορίες, που αντλούνται από τα στοιχεία, δίνουν μία σαφή εικόνα της μετάβασης από το χώρο της εκπαίδευσης σε εκείνον της εργασίας. Έμφαση πρέπει να δίνεται, σύμφωνα με τους ειδικούς, στην όσο το δυνατόν πιο ομαλή μετάβαση, ελαχιστοποιώντας τον κίνδυνο να μείνει κάποιος νέος απόφοιτος, άνεργος ή χωρίς μαθητεία.
Επιπλέον, επισημαίνεται ότι κάθε κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι υπεύθυνο για το εκπαιδευτικό σύστημα όπως και το σύστημα μαθητείας των νέων, αν και οι στρατηγικές της ΕΕ έχουν διαμορφωθεί κατά τέτοιο τρόπο, ώστε οι προκλήσεις να είναι κοινές για όλα τα κράτη. Παράλληλα, παρέχεται η δυνατότητα ανταλλαγής των βέλτιστων πρακτικών καθώς και την από κοινού αξιοποίηση των ευρημάτων που προκύπτουν από την εφαρμογή αυτών των πολιτικών, μεταξύ των κρατών. Η διττή εκπαίδευση και η μαθητεία θεωρούνται κομβικής σημασίας για τα συστήματα δια βίου μάθησης. Για το λόγο αυτό, η ΕΕ έχει ως αντικειμενικό στόχο οι απόφοιτοι ηλικίας 20-34 ετών, που προέρχονται από το συγκεκριμένο χώρο, να απασχολούνται κατά ποσοστό τουλάχιστον 82% μέχρι το 2025. Το 2023, το συγκεκριμένο ποσοστό ήταν στο 81,0% στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
*Πρώτο θέμα