Ασπίδα προστασίας για την ομαλή λειτουργία της κοινωνίας χαρακτήρισε το σχέδιο για το φθηνότερο ρεύμα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης κατά την εξειδίκευση των μέτρων. Όπως είπε υπάρχουν τέσσερις εξελίξεις που επιτρέπουν στην κυβέρνηση να προχωρήσει σε μια τέτοια γενναία, όπως είπε, παρέμβαση.
- Το έλλειμμα του 2021 ήταν κατά δύο μονάδες μικρότερο, στο 5%
- Το δημόσιο χρέος είναι κατά 10 μονάδες μικρότερο
- Υπάρχει ενίσχυση της εμπιστοσύνης των διεθνών αγορών
- Παραμένει δυναμικός ο ρυθμός ανάπτυξης
Η στρατηγική της κυβέρνησης, ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός, έχει τέσσερις άξονες:
- Επέκταση του παρόντος σχήματος επιδότησης τον Μάιο και Ιούνιο
- Επιβολή τέλους στα επιπλέον έσοδα
- Επιστροφή στο ΙΒΑΝ του καταναλωτή σημαντικού ποσού αυξήσεων
- Νέος μηχανισμός που απορροφά τα τα επιπλέον έσοδα των παραγωγών
Τα κριτήρια για τα 600 ευρώ
Για να επιστραφεί το ποσό που φτάνει ώς 600 ευρώ έχει σημασία η ημερομηνία έκδοσης του λογαριασμού και όχι η περίοδος κατανάλωσης για καταναλωτές πρώτης κατοικίας. Το μέτρο αφορά σε οικιακούς καταναλωτές που δεν έχουν καλυφθεί από τις υπάρχουσες εκπτώσεις που έχουν δοθεί μέσω των λογαριασμών, από το κράτος είτε από τους παρόχους.
Το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα του ενδιαφερόμενου δεν θα πρέπει να ξεπερνά τις 45.000 ευρώ.
Η επιστροφή δίνεται σε όσους είχαν συνολική αύξηση ρεύματος μέσα στους έξι μήνες (Δεκέμβριος 2021 – Μάιος 2022) πάνω από 30 ευρώ. Η ελάχιστη επιστροφή θα είναι 18 ευρώ και η μέγιστη δεν μπορεί να ξεπερνά τα 600 ευρώ. Απαραίτητη είναι η αίτηση σε ηλεκτρονική πλατφόρμα, που θα λειτουργήσει τον Ιούνιο και εκεί θα υπάρχουν όλα τα στοιχεία της κύριας κατοικίας. Ο καταναλωτής θα μπορεί να επικαιροποιεί τα στοιχεία του.
Τις χρεώσεις δεν θα τις βάζει ο καταναλωτής, αλλά θα αντλούνται από τους παρόχους.
Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας τόνισε ότι η κυβέρνηση έχτισε γραμμές άμυνας και στήριξης του παραγωγικού ιστού της οικονομίας:
- πρώτον με τα 43 δισ. ευρώ μέτρα της περιόδου της υγειονομικής κρίησης που τόνισαν την οικονομία και μείωσαν την ανεργία,
- δεύτερον με μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών,
- τρίτον με τις επιδοτήσεις του αυξημένου ενεργειακού κόστους,
- τέταρτον με επιδοτήσεις καυσίμων
- πέμπτον με την αύξηση του κατώτατου μισθού.
Ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε στα υψηλά ταμειακά διαθέσιμα ύψους 39,2 δισ. ευρώ ώστε να υπάρχουν οι πόροι για ενίσχυση της οικονομίας και μίλησε για δημοσιονομική ευελιξία με υπευθυνότητα.
Σταϊκούρας: Τα μέτρα για ηλεκτρικό ρεύμα
Επιδοτήσεις για Μάιο και Ιούνιο που ενισχύονται σημαντικά και επεκτείνονται. Αυξάνονται οι υφιστάμενες επιδοτήσεις και επιδοτούνται για πρώτη φορά και καταναλώσεις για πάνω από 300 κιλοβατώρες της κύριας κατοικίας καθώς και καταναλώσεις υπολοίπων ιδιοκτησιών (κόστος 900 εκατ. ευρώ).
Για τον Ιούνιο επιδοτείται το 60% της αύξησης για όλους τους λογαριασμούς ρεύματος που έχουν χρεωθεί οι καταναλωτές και έχουν εκδοθεί από τον Δεκέμβριο του 2022 έως τον Μάιο του 2022. Αφορά οικιακούς καταναλωτές για χρεώσεις κύριας κατοικίας που δεν έχουν καλυφθεί από τις εκπτώσεις που έχουν εκδοθεί μέσω των λογαριασμών ρεύματος. Η επιδότηση θα δοθεί απευθείας στους λογαριασμούς i-ban των καταναλωτών. Το μέτρο αφορά νοικοκυριά με δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα έως 45.000 ευρώ (καλύπτεται το 95% των νοικοκυριών), Η επιδότηση δεν ξεπερνά τα 600 ευρώ ανά καταναλωτή (κόστος παρέμβασης 280 εκατ. ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό).
Συνεχίζει να επιδοτείται η τιμή πώλησης πετρελαίου κίνησης (diesel) για Μάιο και Ιούνιο ώστε το όφελος στην τελική τιμή για τον καταναλωτή να διαμορφώνεται στα 15 λεπτά το λίτρο, όπως έγινε και κατά τον προηγούμενο μήνα (κόστος 45. εκατ. από τον κρατικό προϋπολογισμό).
Από τον Ιούλιο του 2022 και με χρονικό ορίζοντα έως και ένα έτος, ενισχύονται οριζόντια, ο μηχανισμός εκπτώσεων (πλαφόν) στα τιμολόγια ρεύματος ώστε να σταθεροποιηθεί η τιμή λιανικής. Εισάγεται μηχανισμός απορρόφησης των επιπλέον εσόδων των παράγωγων στην χονδρική αγορά. Συγχρόνως, θα προσαρμόζεται σε μηνιαία βάση το ποσοστό επιδότησης στη λιανική αγορά, ενισχύοντας τον παρόντα μηχανισμό εκπτώσεων στα τιμολόγια, ώστε οι τιμές να παραμένουν σταθερές σε συγκεκριμένα επίπεδα ώστε να είναι σημαντικά χαμηλότερες από εκείνες που παρατηρήθηκαν τους προηγούμενους μήνες και ελαφρώς υψηλότερες από εκείνες που παρατηρήθηκαν πριν από την κρίση. Σκοπός να παραμείνουν σταθερές οι τιμές σε χαμηλά επίπεδα ανεξάρτητα από τις τιμές του φυσικού αερίου.
Παράλληλα θα επιδοτηθούν γενναία τα κοινωνικά τιμολόγια, οι οικιακοί καταναλωτές για το σύνολο της κατανάλωσης όλων των κατοικιών τους, όλες οι επιχειρήσεις και οι αγρότες (κόστος παρέμβασης 2 δισ. ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό και ταμείο ενεργειακής μετάβασης σε συνδυασμός με μηχανισμό απορρόφησης των επιπλέων εσόδων των παραγωγών στην χονδρική αγορά ρεύματος).
Η δέσμη παρεμβάσεων θα απορροφήσει το 70 – 80 % της αύξησης στην τιμή της κιλοβατώρας για νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Συνολικό κόστος παρεμβάσων: 3,2 δισ ευρώ για το υπόλοιπο του 2022 (1,1 δισ. επιβάρυνση στον κρατικό προϋπολογισμό).
Κώστας Σκρέκας: Επιδότηση 56,6 ευρώ ανά μήνα για λογαριασμούς ρεύματος
Από την έναρξη του πολέμου έχουν σημειωθεί διαδοχικά ρεκόρ υψηλών τιμών σε φυσικό αέριο, πετρέλαιο και ηλεκτρισμό. Η διακοπή του ρωσικού φυσικού αερίου προς Βουλγαρία και Πολωνία προκαλεί προβληματισμό για την ασφάλεια εφοδιασμού. Έτσι η κυβέρνηση κινείται σε δύο άξονες:
Μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων
Σχέδιο αντιμετώπισης ακόμα και των πιο δυσμενών σεναρίων διαταραχής της ροής φυσικού αερίου προς την Ελλάδα
Για τα μέτρα στήριξης: Ιδρύσαμε πρώτοι στην ΕΕ το ταμείο Ενεργειακής μετάβασης, έχουμε διαθέσει από τον Σεπτέμβριο περισσότερα από 3,3 δισ. σε εκπτώσεις και επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου.
Πέρα από τις επιδοτήσεις προχωρούμε σε ένα μοντέλο παρέμβασης στην ελληνική αγορά ενέργειας, που αποσυνδέει τη λιανική τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας από τη διεθνή τιμή του φυσικού αερίου. Τα έσοδα των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής προκύπτουν από το πραγματικό κόστος λειτουργίας τους αποκλείοντας μελλοντικά υπερέσοδα.
Στις κύριες κατοικίες για τις πρώτες 300 κιλοβατώρες απορροφούμε το 86% της αύξησης στο κόστος ηλεκτρισμού και η μέση ενίσχυση θα ανέλθει στα 56,6 ευρώ ανά μήνα.
- Για τις πρώτες 150 κιλοβατώρες η επιδότηση θα ανέλθει στα 205 ευρώ ανά μεγαβατώρα
- Για 151-300 κιλοβατώρες η επιδότηση θα διαμορφωθεί στα 160 ευρώ ανά μεγαβατώρα
- Για πάνω από 300 κιλοβατώρες η επιδότηση θα αγγίξει τα 100 ευρώ ανά μεγαβατώρα
- Για τις μη κύριες κατοικίες η επιδότηση διαμορφώνεται στα 100ευρώ
- Για δικαιούχους του κοινωνικού τιμολογίου θα διαμορφωθεί στα 215 ευρώ ανά μεγαβατώρα απορροφώντας το 100% της αύξησης.
Για παράδειγμα, οικιακό τιμολόγιο έως 300 κιλοβατώρες τον μήνα χωρίς την επιδότηση θα πλήρωνε 100 ευρώ, ενώ με την επιδότηση θα πληρώσει 43,5 ευρώ.
Αντίστοιχα, για οικιακό τιμολόγιο με κατανάλωση 300 κιλοβατώρες τον μήνα χωρίς επιδότηση θα πλήρωνε 129,2 ευρώ και με επιδότηση θα πληρώσει 63,6 ευρώ (51% έκπτωση) .
Σε ό,τι αφορά στα επαγγελματικά τιμολόγια, η μοναδιαία τιμή επιδότησης διαμορφώνεται στα 120 ευρώ ανά μεγαβατώρα τον Μάιο.
Για μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις και για όλα τα αρτοποιεία ενισχύουμε με πρόσθετηεπιδότηση50 ευρώ ανά μεγαβατώρα το σύνολο της κατανάλωσης. Συνολική επιδότηση 170ευρώ. Επιδοτείται το 80% της αύξησης για 1.250.000 παροχές επιχειρήσεων (260 εκατ. ευρώ σύνολο).
Ο νέος μηχανισμός που αποσυνδέει την τιμή ρεύματος με την τιμή φυσικού αερίο
Από Ιούλιο δημιουργείται νέος μηχανισμός αποζημίωσης των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής βάση πραγματικού κόστους λειτουργίας και έτσι αποσυνδέονται από την οριακή τιμή συστήματος που μέχρι σήμερα επηρεάζεται από την διεθνή τιμή του φυσικού αερίου. Έτσι επιδοτείται το σύνολο των υπερεσόδων των παραγωγών ενέργειας και του ειδικού λογαριασμού των ΑΠΕ που για το επόμενο εξάμηνο εκτιμάται σε 1,6 δισ. ευρώ. Συνολικά μαζί με τις επιδοτήσεις από τον προϋπολογισμό και το ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης το επόμενο εξάμηνο, το σύνολο της οικονομικής ενίσχυσης στους λογαριασμούς ρεύματος θα προσεγγίσει τα 3,2 δισ. ευρώ.
Αναστέλλεται με αυτόν τον τρόπο η ρήτρα αναπροσαρμογής για όλο το διάστημα λειτουργίας του νέου μηχανισμού.
Τι επιτυγχάνεται με τα νέα μέτρα
Με αυτά τα νέα μέτρα από την 1η Ιουλίου και μετά, απορροφώνται για τους ευάλωτους καταναλωτές (δικαιούχους κοινωνικού τιμολογίου, δηλαδή περίπου 500.000 νοικοκυριά) το 100% της αύξησης. Σε όλα τα οικιακά τιμολόγια και για όλες τις κατοικίες (κύριες και μη) απορροφάται έως και το 85% της αύξησης. Σε 1.250.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις απορροφάται έως και το 82% της αύξησης, στους αγρότες και τα αγροτικά τιμολόγια έως και το 95% της αύξησης.
Η μόνη ρεαλιστική λύση για να υπερβούμε την κρίση αυτή και να θωρακίσουμε τη χώρα από παρόμοια φαινόμενα στο μέλλον είναι η στροφή προς την καθαρή ενέργεια, αξιοποιώντας τον ήλιο και τον άνεμο που διαθέτουμε σε αφθονία στην πατρίδα μας.
Στόχος της Κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη είναι να κάνουμε τη χώρα μας ενεργειακά ανταγωνιστική και να τη μετατρέψουμε σε διαμετακομιστικό κόμβο πράσινης ενέργειας για ολόκληρη τη Νοτιοανατολική Ευρώπη.