«Τα αυγά βλάπτουν την υγεία της καρδιά μας».
Τα αυγά περιέχουν μια σημαντική ποσότητα χοληστερίνης στον κρόκο τους – περίπου 212 mg ανά αυγό. Και ναι, η αύξηση της χοληστερόλης στο αίμα μας ευθύνεται για τις καρδιοπάθειες. Λόγω της περιεκτικότητάς τους σε χοληστερίνη τα αυγά είναι αρκετά παρεξηγημένα. Ωστόσο, επιδημιολογικές μελέτες δείχνουν ότι οι περισσότεροι υγιείς άνθρωποι μπορούν να τρώνε ένα αυγό την ημέρα, χωρίς να επιβαρύνουν την καρδιαγγειακή τους υγεία.
Για τους περισσότερους από εμάς η διαιτητική χοληστερόλη – στα αυγά ή σε οποιοδήποτε άλλο φαγητό – δεν έχει τεράστιο αντίκτυπο στην αύξηση της χοληστερόλης στο αίμα.
Οι κύριοι ένοχοι για την αύξηση των λιπιδίων στο αίμα και της καρδιαγγειακής νόσου είναι τα κορεσμένα και τα trans-λιπαρά (κρέας, κρέμες γάλακτος, βούτυρο, μαργαρίνες, γλυκά)!
Παρά ταύτα ο ανθρώπινος οργανισμός παίρνει μόλις το 20% της χοληστερόλης που χρειάζεται από τις τροφές, ενώ το υπόλοιπο 80% το συνθέτει μόνος του. Μάλιστα τα επίπεδα της χοληστερόλης στο αίμα επηρεάζονται και από άλλες συνήθειες όπως το κάπνισμα, τα περιττά κιλά και η καθιστική ζωή.
Αλλά προτού το γιορτάσετε με μια ομελέτα τριών αυγών, εξετάστε τις συστάσεις της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας για τη διατροφή, οι οποίες συστήνουν την κατανάλωση λιγότερο από 300 mg διαιτητικής χοληστερόλης ημερησίως και λιγότερο από 200 mg εάν έχετε ιστορικό με καρδιαγγειακά προβλήματα ή Σακχαρώδη Διαβήτη
«Οι υδατάνθρακες μας παχαίνουν».
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η υπερβολική κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε ραφιναρισμένους υδατάνθρακες και ζάχαρη, όπως το λευκό ψωμί, τα ζυμαρικά, τα ντόνατς και τα γλυκά, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ανάπτυξης προβλημάτων υγείας όπως οι καρδιακές παθήσεις και ο Σακχαρώδης Διαβήτης. Αλλά ο περιορισμός των «καλών» υδατανθράκων όπως τα δημητριακά ολικής αλέσεως, όσπρια , φρούτα και λαχανικά, που αποτελούν την κύρια πηγή καυσίμων του σώματός μας, μπορεί να οδηγήσει σε ανεπαρκή πρόσληψη βιταμινών, μετάλλων και φυτικών ινών.
Πολλές έρευνες δείχνουν πως οι κετογονικές δίαιτες συμβάλλουν στην γρήγορη απώλεια βάρους. Ωστόσο η απώλεια αυτή οφείλεται στην έντονη διούρηση, στην μείωση του μυϊκού γλυκογόνου και της μυϊκής μάζας αλλά και στη μειωμένη όρεξη λόγω της μικρής ποικιλίας τροφίμων.
Οι κετογονικές δίαιτες μπορεί μακροπρόθεσμα να έχουν δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία. Η κατανάλωση ζωικών τροφών πλούσιων σε κορεσμένα λίπη αυξάνει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο, η αυξημένη πρόσληψη νατρίου μέσω των προϊόντων κρέατος, σε συνδυασμό με την περιορισμένη κατανάλωση φυτικών ινών, μπορεί να συμβάλει στην αύξηση της αρτηριακής πίεσης. Επιπλέον, η αυξημένη απέκκριση ασβεστίου που παρατηρείται στις κετογονικές δίαιτες, μπορεί να οδηγήσει σε οστεοπόρωση ή σε επιδείνωση της ήδη επιβαρυμένης νεφρικής λειτουργίας. Επίσης, οι δίαιτες αυτές συμβάλλουν στην υπερχοληστερολαιμία και αυξάνουν την πιθανότητα της εμφάνισης καρκίνου του εντέρου, εξαιτίας της χαμηλής τους περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες και υψηλής σε κόκκινο κρέας. Άλλες παρενέργειες των διαιτών αυτών είναι η εύκολη κόπωση και αδυναμία, η δυσάρεστη αναπνοή και η δυσκοιλιότητα. Τέλος, μπορεί να είναι δύσκολο να τηρηθεί μια δίαιτα με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, σε βάθος χρόνου.
Παρόλα αυτά είναι σημαντικό να σημειωθεί πως η προσπάθεια απώλειας βάρους με οποιαδήποτε δίαιτα δεν πρέπει να αποθαρρύνεται, λόγω πιθανών παρενεργειών, διότι τα οφέλη υπερέχουν των κινδύνων.
«Το βραδινό μας παχαίνει».
Σίγουρα θα έχετε ακούσει πολλές φορές ανθρώπους, που στην προσπάθεια τους να απωλέσουν βάρος, παραλείπουν το βραδινό τους γεύμα. Αυτό όμως που ίσως δεν έχετε ακούσει, είναι πως σημασία έχουν οι συνολικές θερμίδες που καταναλώνουμε κατά τη διάρκεια της ημέρας και όχι το βραδινό. Η πρόσληψη ή η απώλεια βάρους εξαρτάται από το ενεργειακό ισοζύγιο. Όταν υπάρχει αρνητικό ενεργειακό ισοζύγιο, δηλαδή όταν προσλαμβάνουμε λιγότερες θερμίδες από αυτές που δαπανούμε, τότε θα μειωθεί το βάρος μας.
Άρα αυτό που παίζει σημαντικό ρόλο, στο αν το βραδινό θα οδηγήσει σε αύξηση βάρους, είναι η ποιότητα και η ποσότητά του. Εφόσον με το βραδινό γεύμα δεν ξεπερνάμε τις ημερήσιες ενεργειακές μας ανάγκες, δεν θα αυξηθεί και το σωματικό μας βάρος. Ενώ αν το βραδινό γεύμα είναι πλούσιο σε θερμίδες, λιπαρά, γλυκά, αναψυκτικά και καταναλώνεται κατά τη διάρκεια της τηλεθέασης, σίγουρα θα οδηγήσει στην αύξηση του βάρους.
«Έχω πρόβλημα βάρους επειδή τρώω τρόφιμα όπως σιτάρι ή γαλακτοκομικά που το σώμα μου δεν μπορεί να επεξεργαστεί».
Αυτή η θεωρία είναι στην πραγματικότητα “παράλογη”. Η ανικανότητα να «επεξεργάζεται» τα τρόφιμα, θα σήμαινε ότι τα τρόφιμα δεν μεταβολίζονται και οι θερμίδες δεν μπορούν απορροφηθούν. Αυτό θα οδηγούσε σε απώλεια βάρους και όχι σε αύξηση.
Δεν έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι μια τροφική αλλεργία προκαλεί αύξηση βάρους. Φυσικά, ο περιορισμός ολόκληρων ομάδων τροφίμων πιθανότατα θα οδηγήσει στην απώλεια βάρους. Όπως και να έχει η επίσημη ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας είναι ότι δεν υπάρχει επιστημονική βάση στα τεστ δυσανεξίας και ότι δεν υπάρχει καμία σχέση μεταξύ της τροφικής υπερευαισθησίας και του βασικού μεταβολισμού ή του σωματικού βάρους.
«Πρέπει να αποφεύγουμε την γλουτένη»
Υπάρχουν ορισμένα άτομα που πρέπει να αποφεύγουν την γλουτένη γιατί υποφέρουν από κοιλιοκάκη, μια αυτοάνοση κατάσταση με κληρονομική προδιάθεση. Όταν τα άτομα με κοιλιοκάκη καταναλώνουν γλουτένη, ο οργανισμός τους ενεργοποιεί ανοσολογικούς μηχανισμούς που επιτίθενται στο βλεννογόνο του λεπτού εντέρου, καταστρέφοντάς τις εντερικές λάχνες. Η βλάβη αυτή στο λεπτό έντερο οδηγεί σε ανεπάρκειες, διότι τα θρεπτικά συστατικά δεν μπορούν να απορροφηθούν. Αν αυτά τα άτομα συνεχίζουν να καταναλώνουν γλουτένη πέραν των σημαντικών διατροφικών ελλείψεων, παρουσιάζουν και άλλα συμπτώματα όπως υποσιτισμό, αναιμία, κόπωση, οστεοπόρωση, υπογονιμότητα κ.ά.
Εάν δεν υπάρχει ιατρικός λόγος για να ακολουθήσει κάποιος μια δίαιτα χωρίς γλουτένη, προφανώς δεν θα υπάρξει και κάποιο όφελος, αν την αποκλείσει από την διατροφή του. Αδιαμφησβήτητα, όταν αφαιρεί κάποιος θερμιδογόνα τρόφιμα από τη διατροφή του, όπως πίτες, μακαρόνια, οδηγείται σε απώλεια βάρους. Όμως δεν υπάρχει επιστημονική τεκμηρίωση για το ότι μια δίαιτα χωρίς γλουτένη ενδείκνυται για απώλεια βάρους! Επιπλέον, η αφαίρεση της γλουτένης από την διατροφή, μπορεί να οδηγήσει σε έλλειψη σημαντικών βιταμινών, φυτικών ινών και μετάλλων. Μάλιστα τα προϊόντα χωρίς γλουτένη συχνά έχουν περισσότερα σάκχαρα και άλλα πρόσθετα για να βελτιώνεται η γεύση τους. Τέλος η αντικατάσταση τροφών με γλουτένη όπως τα μακαρόνια, με τροφές χωρίς γλουτένη όπως το ρύζι, δεν έχει καμία επίδραση στο σωματικό βάρος.
Η διατροφή μας θα πρέπει να είναι ισορροπημένη, αποφεύγοντας τις επεξεργασμένες τροφές και τη ζάχαρη, αλλά καταναλώνοντας επαρκής ποσότητες φρούτων, λαχανικών και δημητριακών ολικής αλέσεως.